<

Мешканців Устилузької громади попереджають про нашестя американського білого метелика

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:02 | 21.09.2021 / Новини / /
Перегляди
658
/ Коментарі відсутні

На Волині є випадки розповсюдження американського білого метелика. Він пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева.

Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10–15 річного віку. Один метелик дає 500 яєць, то уявіть, в якій геометричні прогресії йде розвиток даного карантинного організму, а ще якщо врахувати, що у нього немає природних ворогів, як можуть його знищити, то це може бути надзвичайно проблематично, – повідомляють на сайті Устилузької громади.

Заходи захисту

Застосовують організаційні, агротехнічні та хімічні методи. До організаційних віднесені зміна шляху руху транспорту, контроль за перевезенням вантажів, агротехнічних методів – збір та знищення гусені та кладок яєць. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном.

На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

Винищувальні методи:

  • 2–3-кратна обробка гусені 1–2-х поколінь інсектицидами з інтервалом 7–10 днів препаратами Карате,
  • 5% к. е. (0,2–0,4 л/га);
  • Дімілін, 25% с. п. (0,1–0,2 кг/га);
  • Фосбецид, 50% к. е. (0,5–1,5 л/га) тощо. Витрати робочого розчину – 2–10 л на 1 дерево, залежно від розміру крони.

Біологічна боротьба: використовують підвиди Bacillus thuringiensis та препарати на основі грибів Beauveria bassiana і B. globulifera, яйцевого паразита трихограма (Trihogramma dendrolimi) і нематоди.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер