<

Марсохід Perseverance надіслав на Землю перші звуки та відео з Марса

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:47 | 24.02.2021 / Новини / /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Американський марсохід Perseverance надіслав на Землю відеозапис своєї посадки на поверхню Червоної планети.

Відео опублікували в акаунті марсохода у твітері, – передає Громадське.

На відео видно, що апарат використовував парашут для гальмування в атмосфері Марса. Надалі камера перемикається на панораму ландшафту — апарат знімав поверхню під час спуску.

У відео потрапили й члени команди NASA, які ведуть місію. Вони зустріли успішну посадку Perseverance із радістю.

Також NASA випустило аудіозапис зі звуками від ровера Perseverance. Космічне агентство радить прослуховувати їх у навушниках.

«Тепер, коли ви побачили Марс, почуйте це. Візьміть пару навушників і прослухайте перші звуки, записані одним із наших мікрофонів», — вказали у NASA.

Що цьому передувало?

Марсохід NASA під назвою Perseverance 18 лютого успішно приземлився на поверхню планети. Це вже п’ятий успішно запущений марсохід США — він продовжить геологічні дослідження своїх попередників.

Подорож Perseverance до Червоної планети тривала понад 6 місяців. Автоматичну міжпланетну станцію «Марс-2020», сам марсохід та безпілотний вертоліт Ingenuity запустили з пускового майданчика на мисі Канаверал у Флориді ще 30 липня 2020 року.

Однак найскладнішими для Perseverance стали останні кілометри під час входу в атмосферу Марсу — у цей час науковці могли розраховувати лише на роботу автоматичної системи. За десять хвилин до посадки науковці відчутно нервували, жартуючи, що «є тисячі речей, які можуть піти не так».

А чому власне «Наполегливість»?

Таке «ім’я» марсоходу обрали американські школярі ще у 2019 році, коли NASA оголосило свій традиційний конкурс на найкращу назву для апарата. Наприклад, назву попередника Perseverance — Curiosity («Допитливість») — вигадала школярка з Канзасу Клара Ма. Діти, які брали участь у конкурсі, мали пояснити, що означає їхній варіант назви.

Цього разу переможцем конкурсу став Олександр Матер із Вірджинії. У своєму есе він зазначив, що в людей вже є цікавість, інтуїція, дух і можливість (так називались попередні марсоходи США), але не вистачає наполегливості: «Якщо марсоходи повинні відбивати наші якості як раси, ми пропустили найголовніше. Наполегливість. Люди еволюціонували як істоти, які могли навчитися пристосовуватися до будь-якої ситуації».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер