<

В Любомлі відкрилась виставка, присвячена Данилу Шумуку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:38 | 7.03.2015 / Любомль /
Перегляди
4
/ 1 коментар

В Любомльському музеї відбулася презентація виставки, присвяченої 100-річчю від дня народження Данила Шумука, незламного борця за волю України.

Зала музею, де, власне, розміщена виставка, наповнилася гостями, котрі зацікавилися постаттю видатного земляка. Науковий працівник музею Юрій Фініковський розповів присутнім про життя Данила Шумука, ознайомив з експонатами виставки, серед яких унікальні фото, власна переписка, матеріали з різних періодичних видань, не лише українських, власна бібліотека земляка, особисті речі. Було відтворено робочий стіл Данила Лаврентійовича. Варто зазначити, що цю багатющу колекцію Любомльському музею передала рік тому онука Данила Шумука – Ніна Калач, котра також приїхала на відкриття з рідної Донеччини.

Ніна Іванівна була в захваті, що до її історії її дідуся нині прикута така увага. «Я дуже щаслива перебувати зараз тут, мене переповнюють почуття. Я без вагань передала всі речі свого дідуся музею, щоб більше людей могли ознайомитися з життям свого земляка, Данила Лаврентійовича, патріота та борця за волю нашої країни, – говорить пані Ніна. – В останні роки життя дідуся я за ним доглядала. Він щоранку йшов до будівлі військкомату, адже на воротях там вибитий Герб України, ставав на коліна й цілував його. Пізніше, коли він хворів, я возила дідуся на інвалідному візку до Герба. Так він любив Україну…».

По завершенні презентації виставки, присутнім показали  документальний фільм про життя Данила Шумука. Олександр Остап’юк, директор музею, повідомив, що найближчим часом в міськраду буде подано пропозицію назвати іменем Данила Лаврентійовича вулицю в Любомлі.

Виставка триватиме в музеї кілька тижнів, за цей час всі можуть ознайомитися з постаттю видатного земляка.

Довідка

Данило Шумук народився в с. Боремщина, що на Любомльщині. Був дев’ятою дитиною в сім’ї, з яких вижило лише четверо – часи були важкі. З юних літ захопився ідеями Комуністичної партії Західної України, брав участь у створенні підпільних райкому партії та райкому комсомолу, за що неодноразово був арештований польською поліцією. У 1941 році був призваний до війська й згодом потрапив у полон, звідки зумів утекти. Повертаючись додому, Данило дізнається про жахіття Голодомору 1932-33 років й усвідомлює злочинність сталінського режиму. У 1943 році вступив до лав Української Повстанської Армії.

 За свою діяльність та боротьбу зі сталінським режимом з 1945 року неодноразово був засуджений та відбував покарання у концтаборах. Остаточно вийшовши на волю в 1987 році багато подорожував, виступав з доповідями в багатьох містах Канади, США та Франції. Останні роки свого життя проживав з дочкою Вірою в Красноармійську на Донеччині, де й помер у 2004 році

Данило Шумук є автором книг-спогадів «За східним обрієм», «Пережите й передумане», «Із ГУЛАГу – у вільний світ». У 2006 році за громадянську мужність, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи й демократії Президентом України посмертно був нагороджений орденом «За мужність» І ступеня.

Downloads_00001
Downloads_00003
Downloads_00004
Downloads_00005
Downloads_00006
Downloads_00007
Downloads_00008
Downloads_00009




один коментар
  1. Виставка діятиме до липня цього року. Автор міг би і запитати музейних працівників м. Любомль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер