<

У Шацькому районі хочуть створити 1 громаду, а у Любомльському – 3

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:24 | 16.06.2015 / Любомль, Шацьк /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Зустріч у Любомлі, де обговорювали питання децентралізації у Любомльмькому та Шацькому р-нах, вкотре підтвердила, що громади готові до об’єднання та нових повноважень, котрі їм делегує держава.

В рамках постійно діючого семінару «Децентралізація влади та реформування місцевого самоврядування. Стратегія реформ-2020» район відвідали експерт Офісу реформ Петро Гоцалюк, доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління історичного факультету СНУ ім. Лесі Українки Валентин Малиновський, начальник відділу зведеного бюджету та міжбюджетних відносин департаменту фінансів облдержадміністрації Володимир Горщар, керівник навчально-методичного відділу Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Ольга Мойсік, – повідомляє Офіс реформ у Волинській області.

Свої райони представляли голови райрад: Шацької – Сергій Віннічук та Любомльської – Микола Сушик, а також представники райдержадміністрацій, депутатський корпус районної ради, посадові особи органів місцевого самоврядування.

Щодо нового територіального поділу, котрий передбачений у проекті перспективного плану, то на території Шацького р-ну планують створити лише 1 громаду з центром, звісно, у самому Шацьку. Під час зустрічі звучали пропозиції розділити район на 2 громади, але експерти переконливо наголошували: тоді одна з них, котра втратить нинішній райцентр, ризикує не стати спроможною.

І саме цей район області як нова об’єднана громада має особливі умови розвитку. Недаремно край називають перлиною Волині. Тож дуже хочеться вірити, що місцеве керівництво скористається шансом самостійно вирішувати і після об’єднання Шаччина відкриється для України по-новому.

Любомльський район, за перспективним планом, має створити на своїй території 3 спроможних громади. Центри – саме місто, а також селища Головне та Гуща. І ці території також обіцяють дати чималий старт у розвитку після вступу у повну силу законів децентралізації, адже територія – прикордонна.

Хоча під час зустрічі прозвучали також пропозиції про ще 1 громаду, згодом усі переконалися: подрібнення і справді не на користь людям.

Звісно, озвучена ситуація – лише перспектива. Не виключено, що обидва райони, особливо Любомльський, ще внесуть свої пропозиції.

Саме на добровільності наголошував і Президент України Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку, коментуючи реалізацію закону про об’єднання громад.

Глава держави закликав керівників місцевих органів виконавчої влади не «свистіти батогом», а переконувати громади в потребі об’єднання, що призведе до збільшення фінансових ресурсів.

А створення перспективних планів Петро Порошенко пропонує вважати масштабним опитуванням.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця