<

У Любомлі відзначили 100-річчя від дня народження засновника краєзнавчого музею

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:28 | 19.12.2014 / Любомль /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Цього тижня  у Любомльському краєзнавчому музеї відбулося відкриття неординарної виставки «Одержимі любов’ю до рідного краю», яка присвячена пам’яті засновника культурного закладу – Дмитру Олександровичу Остапюку. 20 листопада йому виповнилося б 100 років.

Він був справжнім патріотом, щиро і віддано присвячував себе рідній землі та беріг її історичне минуле. Дмитро Остапюк, уродженець села Висоцьк, із бідної сім’ї – відомий волинський краєзнавець, активіст памятко-охоронної справи, вчитель історії, дослідник археологічних пам’яток, організатор музейництва на Любомльщині. Він зібрав одну із унікальних музейних колекцій, яка і сьогодні не втратила свого значення і складає основу нинішнього краєзнавчого музею міста. Коли 28 травня 1973 року після довгої наполегливої організаційної роботи, коли доводилося робити поступки тодішній радянській владі, відчинилися двері омріяного закладу Дмитра Олександровича, його виплеканого дітища, яке було на той час подією величезного значення для району, засновник зробив перший запис у книзі відгуків: «Легко і радушно, що багатолітня мрія здійснена – науковий заклад землякам – краєзнавчий музей відритий. Я дуже вдячний громадськості за добру участь експонатурою і всім тим, що поклали великі старання в його оформленні. Бажаю, щоб його відділи щораз поповнювались новими експонатами. Хай на матеріалах музею в віках виховуються високі якості патріотизму нового покоління. Для мене саме відкриття це дійсно свято. 28 травня 1973 р.»
На цьому не зупинявся, постійно був в активному пошуці, проводив велику дослідницьку роботу, збирав матеріалі і надалі, запрошував відомих археологів-науковців з інститутів Ленінграда, Львова, Києва, Одеси. Нині музейну справу продовжує його син – Олександр Дмитрович, який понад 20 років очолює заклад, і веде подальші дослідження, публікується у наукових збірниках України, Польщі, Білорусі.

На виставці представлені стенди із фото, документів, біографічних довідок, рукописів. Учасники відкриття слухали уривки із нарису Олександра Остапюка «Мій батько» про життя і діяльність засновника, дивились документальний фільм.
Гарні відгуки із високою оцінкою достойної справи Дмитра Остапюка звучали від директора обласного краєзнавчого музею – Анатолія Силюка. Про значимість такої праці говорив голова райради Микола Сушик, інші запрошені.

Любомльський районний краєзнавчий музей є найбагатший в області, адже нараховує до 20 тисяч одиниць музейних експонатів, веде широку наукову роботу. А на заході пропонувалось увіковічнити імя відомого краєзнавця і дослідника Дмитра Остапюка: присвоїти його музею, який він створив, але в силу тодішніх суперечливих реалій не зміг у ньому працювати, та назвати одну з вулиць міста.

Downloads_00001
Downloads_00002
Downloads_00003
Downloads_00004
DIGITAL CAMERA




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця