<

У Любомлі – найдавніший костел на Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:04 | 2.07.2016 / Любомль /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Костел святої Трійці, що у Любомлі – найдавніший із збережених католицьких храмів на Волині.

Про це інформують Хроніки Любарта.

Він разом з католицьким храмом святих апостолів Петра і Павла своїм розміром дає добре розуміння, якими були зазвичай католицькі парафіяльні храми у волинських містах та містечках. Храми орденів і кафедральні були зазвичай набагато більшими. Також любомльмький костел дає приблизне уявлення типовості волинських костелів у XV-XVI століття, оскільки в пізніший час будували більші споруди.

Перший костел святої Трійці у Любомлі був дерев’яним. Його фундував польський король Владислав ІІ Ягайло у 1408 році. Проте згодом він же ініціював перебудову храму у цеглі. При храмі існував шпиталь. Споруди розташовувалися на невеликому пагорбі у північній укріпленій частині міста.

У XVIII столітті храм кілька разів ремонтувався після пожеж. У той час його архітектурі надали барокових рис, які збереглися до сьогодні. Перша за все ідеться про форму фронтона самого храму і дзвіниця, яка розташована поруч. За описами кінця цього вік всередині храму було 5 вівтарів, орган. У той час парафія включала одне містечко та 30 сіл. У цьому столітті на костельній території спорудили стовп із нішею, в якій була скульптура Яна Непомука. Стовп зберігся до наших днів.

В радянський час храм зазнав руйнування, тут певний час діяла майстерня, відходи якої зсипали у підземелля. Зараз костел знову чинний, у 1992 році його повернули католицькій громаді. Служби відбуваються щонеділі.

bvs4aqxy3rs5ir4lv3fxpewzefd7aeix




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер