<

Тиск на вчителів, самоуправство, розкрадання комунального майна: на Любомльщині директор ліцею вчинив ряд порушень

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:09 | 10.02.2023 / Любомль / , , , /
Перегляди
4273
/ коментарів 5

Вишнівська сільська рада — одна з перших в області, де закладам освіти надано статус автономії. Серед іншого це стосується самостійного розпоряджання виділеними коштами. Однак на практиці одного з навчальних закладів громади, а саме Машівського ліцею в особі директора Миколи Оніщука, це виливається у негативний досвід. Незалежність у прийнятті рішень, зокрема й фінансових, призвела до ігнорування вимог керівництва громади, яка є засновником даного закладу. В результаті, стосовно Оніщука порушено ряд проваджень стосовно адміністративних та кримінальних порушень, скоєних в період воєнного часу.

Микола Оніщук став директором Машівського НВК «ЗОШ I-III ступенів – ДНЗ» (теперішній Машівський ліцей) ще на той час Любомльського району 1-го вересня 2019 року. Після процесів децентралізації, Вишнівська сільська рада продовжила з ним договір до 31-го серпня 2024 року.

За час роботи на посаді директора Машівського ліцею Микола Оніщук, проявив себе, як конфліктна особа. Він неодноразово порушував трудові права підлеглих працівників, вчиняв щодо них моральний тиск, змушує звільнятися. Оніщук М.В., ігнорує пропозиції, звернення підлеглих працівників, батьків учасників освітнього процесу, представників влади в тому числі сільського голови. Директор закладу освіти неодноразово вчиняв протиправні дії, про що розповімо далі у матеріалі.

Позбавлення категорії вчителя, побиття та примус працівників до звільнення

У 2019 році Микола Оніщук протиправно позбавив кваліфікаційної категорії «спеціаліст І категорії» вчительку історії Марченко Тетяну Михайлівну, чим позбавив її можливості доплат до заробітної праці.

Тетяна Марченко при прийнятті на роботу до тоді ще Машівського НВК ЗОШ І-ІІІ ст., подала директору довідку-підтвердження про встановлення їй у 1998 році кваліфікаційної категорії, однак керівник проігнорував даний факт і вчительці продовжували виплачувати нижчу заробітну плату.

Тому Марченко Т.М. зверталася до Вишнівської сільської ради за захистом порушених її трудових прав. Дисциплінарна комісія встановила факт порушення Оніщуком М.В. законних прав вчительки, на підвищення у заробітній платі відповідно до вищої кваліфікаційної категорії. Дізнавшись про скарги, Оніщук самовільно понизив кваліфікаційну категорію вчительці, що є порушенням  ч. 3 ст.21 КЗпП України.

В зв’язку з цим Тетяна Марченко звернулася з цивільним позовом до суду на Оніщука М.В. про виплату недоотриманої заробітної плати через пониження кваліфікаційної категорії та виплату матеріальних збитків. Суд задовольнив повністю її вимоги.

Ще один скандальний випадок з порушенням трудового законодавства трапився із завгоспом закладу. Відомо, що директор Оніщук підняв руку на підлеглого працівника, який нібито не так виконав поставлене завдання, що призвело до звільнення за власним бажанням.

Після того, Оніщук, вчиняючи тиск, змусив звільнитися із посади двох водіїв шкільного автобуса.

Оніщук заставив звільнитися вчительку, яка достроково перервала декретну відпустку

Окрім вище описаного, директор Машівського ліцею вчинив ще одне грубе порушення трудового законодавства. Він звільнив під психологічним тиском вчительку трудового навчання Машівського ліцею Капітанюк В.О. матір, яка виховує двох дітей до трьох та шести років. 

Зі слів Вікторії Капітанюк, вона 1-го вересня 2022 року перервала декретну відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та почала працювати вчителькою трудового навчання Машівського ліцею, а за суміщенням – вихователем із супроводу. Однак, як виявилось, посада вихователя із супроводу у закладі не була необхідною, оскільки у школі на той час уже не було автобуса (його передали на потреби військових), тож не могла здійснювати організований підвіз дітей. 

Однак, Оніщук змушував вчительку брати на себе функції вихователя із супроводу, хоч вона й не погоджувалась та неодноразово зверталася до нього про звільнення її від цих обов’язків (як усно, так і письмово). Директор ігнорував заяви, не давав на них відповіді. Крім того, він порвав заяву Вікторії Капітанюк, яка вирішила повернутися у декретну відпустку, оскільки мала двох неповнолітніх дітей віком до трьох та шести років.

Зрозумівши з часом, що вчителька не погоджується на незаконну співпрацю, 31-го жовтня директор Оніщук, погрожуючи їй, змусив вчительку написати заяву на звільнення за згодою сторін з основної посади – вчителя трудового навчання. Згодом вона, зрозумівши що лишилась без роботи, знову написала заяву, оскільки вакансія була вільною, а вона, як матір двох дітей, мала пріоритетне право. Однак Оніщук її заяву не розглянув і не надав відповіді.

В зв’язку з цим дисциплінарна комісія оголосила догану директору Машівського ліцею. А Капітанюк Вікторія звернулася до Любомльського районного суду.

Скандальна передача шкільного автобуса військовим

Під час воєнного стану у березні 2022 року, Оніщук не виконав доручення сільського голови та керівника РТ ЦК та СП щодо передачі шкільного автобуса на потреби військової частини.

Директор умисно чинив опір в передачі автобуса, не надавав документів на транспортний засіб та ключів, що спричинило унеможливлення оперативної передачі ТЗ для військової частини. Все ж у травні шкільний автобус сільська рада змогла вилучити та передати автобус для потреб військової частини, але без документів (свідоцтва про реєстрацію Оніщук так і не віддав).

 

Крадіжка деревини

23-го травня Оніщука викрили на крадіжці зрізаних колод дерева. Староста Машівського старостинського округу Сахарук Наталія побачила, як невідомі особи незаконно відвантажували попередньо зрізану Комунальним підприємством «Буг» деревину тополі. Надалі виявилось, що це були працівники місцевого підприємця, знайомого директора Оніщука. Про даний факт відразу повідомили поліцейських офіцерів громади та поліцію.

Частину деревини у кількості 4,95 м 3 вивезти не встигли, проте іншу – все ж забрали. Згодом, підприємець розповів, що він ніби уклав угоду. 22-го травня він незаконно вивіз і розпиляв частину дерев в кількості 18,33 м.3. Суму збитків оцінили у майже 50 тисяч грн. Варто зазначити, що директор Оніщук не мав права розпоряджатися даною деревиною і не міг укладати ніяких договорів щодо її продажу та реалізації від імені закладу освіти, оскільки дерева росли за територією ліцею. Тож Вишнівська громада подала позов про крадіжку в умовах воєнного стану.

За даним фактом мали відкрити справу за ст.185 КК України (крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного, карається в’язницею). Однак, під час досудового розслідування справу (за допомогою знайомих у судді) вдалося “зам’яти”. Тоді суд постановив, що в діях директора Машівського ліцею вбачаються ознаки складу лише адміністративного правопорушення, передбаченого ст.186 КУпАП, а це – попередження, або накладення штрафу в сумі 81 грн.

Проте, Вишнівська сільська рада не погодилася з постановою про закриття кримінального провадження №12022035560000108 від 18.11.2022 року, і подала до Любомльського районного суду скаргу на постанову начальника сектору дізнання ВП №1 (м.Любомль). Але Любомльський суд виніс ухвалу про закриття кримінального провадження, а Вишнівській сільській раді відмовив у вимозі.

Після цього сільська рада, подала апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду, адже вважає неприпустимим той факт, що крадіжку, вчинену службовою особою – директором закладу освіти, правоохоронні органи кваліфікують лише як адміністративний проступок, і збитки, завдані сільській раді на майже 50 тис. грн, лишаються не відшкодованими. Тож 5-го січня цього року апеляційну скаргу по справі №163/2082/22 суд постановив задовольнити. А ухвалу слідчого судді Любомльського районного суду від 20-го грудня 2022р. скасувати та постановити нову. Також суд зобов’язав постанову начальника сектору дізнання Любомльського відділення поліції №1 про закриття кримінального провадження скасувати, а матеріали направити начальнику Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, для організації проведення досудового розслідування.

Незаконне використання талонів на пальне: розтрата понад 100 тисяч грн

На додачу до вищенаведених фактів з’ясувалося, що директор Машівського ліцею, на вимогу Вишівської сільської ради, не передав талонів на пальне, які закуповувалися коштом сільради для довезення школярів. Так, на залишку мали лишитися 1 600 л дизпалива та 200 л бензину. Однак, під час проведення планової інвентаризації у Машівському ліцеї, яка проводилась у грудні 2022 року, виявлено значну нестачу талонів на пальне в кількості 1800 л. Чим завдано збитків в період воєнного стану на суму 100 200 грн, в звязку з привласнення їх директором Оніщуком.

Комісії сільської ради було доручено здійснити приймання-передачу талонів на пальне, але директор Оніщук відмовився їх передати, та не зміг навіть показати. Повідомив, що у нього даних талонів немає і вони знаходяться поза межами навчального закладу.

До того ж сільська рада мала на меті підтримати військові підрозділи ЗСУ даним пальним, які були на залишку. Оскільки автобус вилучений на потреби військової частини, а під’їзд у даному навчальному закладі не здійснюється з початку воєнного стану.

Вишнівська сільська рада, про факт розтрати директором Машівського ліцею Миколою Оніщуком пального в кількості 1800 літрів звернулася до обласних правоохоронних структур.

Школярів хотіли нагодувати їжею від гуманітарної допомоги невідомого походження

Ще один прикрий випадок у Мишівському ліцеї трапився напередодні нового року. 27-го грудня до даного навчального закладу, благодійний фонд «Віримо в Україну» передав гуманітарну допомогу, серед якої були й харчові продукти невідомого походження, а саме: крупи, макаронні вироби, м’ясо, різного роду консервні вироби, соуси та багато іншого для приготування обідів для учнів. Про що Оніщук відзвітував на своїй сторінці у фейсбуці. Сертифікатів якості на цю продукцію не надано.

Представниками засновника та Держпродспоживслужби виявлено, що зазначені продукти не мають супровідних документів, які підтверджують їх безпечність та якість, не містять терміну придатності (протерміновані) та мають невідомий вміст, що свідчить про неможливість використовувати дані продукти для харчування дітей. тож їх не можна використовуватись для харчування  дітей у закладі освіти. Тому засновник, який несе відповідальність за харчування в закладі освіти, не дозволив директору використовувати дані продукти для харчування учнів Машівського ліцею та доручив вивезти такого роду допомогу.

У статті наведені не всі факти порушень, вчинені Миколою Оніщуком. Як бачимо із вищенаведених фактів, за частиною вчинених порушень директором Машівського ліцею Миколою Оніщуком, серед яких і крадіжки під час воєнного стану, відкриті цивільні, адміністративні та кримінальні провадження у судах. Частина справ Оніщуку “сходить з рук”, бо має “своїх людей” у правоохоронних структурах. Тож БУГ вимагає справедливого розслідування даних правопорушень відповідними органами та слідкуватиме за розвитком подій.




коментарів: 5
  1. І що ,нема управи на цього хама ,чи в нас так все прогнило ,що чиновник може витворити ,що заманеться в його слабій голові і йому нічого не буде.

  2. Кумовство і панібратство ніхто не відміняв… надіюсь суд зробить з цього висновок і дасть злодюзі – по заслузі…

  3. полішукам автономії надавати не можна, в чому б вона не проявлялася.
    полішуки краще працюють під тиском і контролем

  4. Він вважає школу своєю приватною територією, що хоче те і робить. Не раз керує автомобілем на підпитку, ловили на посту біля Любомля, але все “рішали” через знайомих. Так пив, що вже відкапували в Любомльській лікарні.

  5. Цьому директору просто не повезло мати вплив на місцеву владу.Бо є такий випадок,коли директриса школи збирає по тисячі грн з зарплати тех.працівників школи за право там працювати,привласнює практично усі господарські будівлі школи,ріже на території всі дерева для власних потреб,списує для свого власного господарства шкільний трактор…А люди мовчать,бо батько -колишній голова колгоспу і досі має міцні зв’язки у місцевій владі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер