<

Після важкої боротьби офіційно перейшли до ПЦУ: у селі Олеськ на Любомльщині вперше провели літургію українською мовою

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:39 | 20.12.2022 / Любомль / , , , /
Перегляди
8562
/ Коментарі відсутні

18-го грудня у Церкві Святого Духа в селі Олеськ Вишнівської громади Ковельського (колишнього Любомльського) району провели недільну службу за канонами ПЦУ. Вірянам, попри важкі протистояння з прихильниками московського патріархату, вдалося домогтися повного переходу церкви до Православної церкви України.

З кінця травня двері церкви були опечатані й місцеві на чолі зі священником Богданом Здроком проводили богослужіння надворі.

26-го листопада у селі Олеськ представники УПЦ МП зірвали пломби на Свято-Духівському храмі, та, за словами місцевих, винесли звідти сейф із близько 100 тисячами грн. А ще, як виявила перевірка з Луцька, з церкви винесли Євангеліє, написане 1670 року та позолочені фігури ангелів. Де перебувають ці речі – встановлюватиме поліція.

Кожного дня активні мешканці села їздили в Луцьк і збирали всі необхідні для переходу церкви документи.

Нагадаємо, селяни декілька днів та ночей чергували біля церкви, щоб звідти не винесли ще щось цінне.

Представники перевірки культурної спадщини зайшли через боковий вхід до церкви разом із поліцією, яка фіксувала все на боді камеру. Вони зсередини відкрили головні двері.

Тепер прибічники ПЦУ, яких у селі більшість, нарешті мають можливість молитися рідною мовою всередині храму разом із духовним настоятелем.

Паства подякувала отцю Богдану за постійну підтримку їх у здобутті статусу ПЦУ. На богослужіння приїхав помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, щоб висловити свою підтримку та подарувати храму ікону.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок