<

На Волині атовців використовують для реалізації «земельних схем»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:23 | 21.07.2017 / Любомль / , /
Перегляди
2
/ коментарі 2

Волинські аграрії використовують учасників АТО для реалізації «земельних схем» на тисячі гектарів.

Про це Інформаційному агентству ВолиньPost розповіли в одній з спілок атовців.

Для того, щоб «припинити нелегальні схеми переходу українських чорноземів з державної власності у володіння земельних латифундистів, магнатів та олігархів і виснаження ними найродючіших у світі земель» Уряд прийняв Постанову Кабінету Міністрів України від 07.06.2017 р. № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними», якою затверджена «Стратегія удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними».

Ця постанова унеможливила застосування схем, завдяки яким «кмітливі аграрії» уникають отримання земельних ділянок на аукціонах із ринковою ставкою орендної плати, натомість беруть сотні чи тисячі гектарів у власність або в оренду із «смішною» орендною ставкою через так звані ділянки, які отримують громадяни нібито для ведення особистого селянського господарства.

Внаслідок цього земля переходять в одні руки, бюджети громад з цього нічого не отримують, а їх втрати сягають мільйонів гривень, а держава назавжди втрачає контроль над використанням цих земель.

Оскільки Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій мають право на першочергове отримання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, підприємливі аграрії використовують ці норми законодавства задля отримання за безцінь орних земель, використовуючи учасників АТО, – розповіли волинські військовики.

Хоча переважну більшість учасників АТО цікавлять земельні ділянки під забудову або для рекреації в обласному та районних центрах, а також біля мальовничих озер.

Не виключенням є і Волинь. На території Любомльського району місцеві аграрії хочуть, використовуючи «сірі схеми», отримати у володіння землю для ведення власного бізнесу, заплативши учасникам АТО незначну орендну плату, в рази меншу, ніж місцеві громади могли б отримати в бюджет для розвитку громад.

Зокрема, на розгляді в Головному управлінні Держгеокадастру перебувають сотні заяв для реалізації такої схеми.

Першою забила тривогу Куснищанська сільська рада, яка відмовила у виділенні 84 га земель по 2 га кожному, адже місцеві мешканці не мають, де випасати худобу. А згідно з вищезазначеною постановою Головне управління Держгеокадастру області має враховувати думку місцевої громади. Таким чином сільська рада має схвалити приватизацію землі, яка перебуває на її території.

Однак для того, щоб реалізувати свої «сірі чи чорні схеми» місцеві латифундисти, ймовірно, будуть організовувати пікетування сільської ради, земельників області, а можливо, і більш радикальні заходи як перекриття автодоріг, – стверджують атовці.




коментарів: 2
  1. ага, а ви не подумали що в цій ситуації всім добре, і аграріям, бо не тре гнати ціну на аукціоні(+ ще витрати на документацію), і АТОвцям, бо без юридичної допомоги вони б і не бачили тієї землі. Про збитки держави не говоріть бо всі і так знають куди підуть ті гроші)

  2. Хто б сумнівався. Треба перевіряти кожного (героя). А ще краще давати на 3 або 5 років для побудови будинку і 20 років без права продавкти. І буде чистий спокій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа