<

Любомльчанин Анатолій Жолоб: “Сонячна енергетика – наше майбутнє”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:55 | 7.02.2015 / Любомль /
Перегляди
6
/ 1 коментар

Зараз в Україні кожен має право виробляти та продавати сонячну електроенергію. Технології не стоять на місці, тим паче що такий спосіб виготовляти енергію є екологічно чистим. Європейці, приміром, вже доволі давно практикують цей процес, й лампочки горять від власної  електрики.

Мало-помалу й у нас з’являються люди, котрих цікавить це ноу-хау. Тим більше, коли в країні гостро стоїть проблема вироблення електроенергії. Любомльчанин Анатолій Жолоб вже давно цікавився сонячною електростанцією, проте все необхідне для її роботи зважився придбати лише в серпні минулого року, чим лишився задоволений. Нині в домівці Анатолія Вікторовича освітлення, вся побутова техніка (окрім пральної машини та бойлера) працюють завдяки енергії сонця.

Технологія сонячної електростанції проста – панелі з фотоелементами трансформують енергію сонця у постійний струм, після чого інвертор перетворює його на змінний. «На даний момент моя мала сонячна електростанція виробляє півтора кіловата енергії, що порівняно не є багато, проте я поступово добавляю потужності». – говорить Анатолій.

До того ж, Анатолій Вікторович підприємець, і, як відомо, там тарифи на електроенергію значно вищі, ніж для населення. Тим паче, часто умови, котрі ставить енергетики, не є прийнятними. Тож підприємець в найближчому хоче й у магазині встановити незалежне ні від кого обладнання для виробітку електроенергії.

DSC_0575

Електроенергію, котра виробляється завдяки сонячним променям, можна не лише використовувати для власних потреб, а й продавати. У Волиньобленерго повідомили, що готові укласти договір, згідно якого залишкову електроенергію вони купуватимуть по «зеленому» тарифу, що становить більше трьох з половиною гривень за  кіловат електроенергії.

Варто сказати, що встановлення цього обладнання лише для домашніх потреб – задоволення не з дешевих. Проте, якщо електроенергію виробляти й продавати – то всі затрати окупляться за 5-7 років. Тут варто сказати, що мінімальний термін придатності панелей – 25 років, пізніше вони втрачають до 20% своєї потужності. Нині найдорожче – це акумулятор та мережевий інвертор, який автоматично бере електроенергію з загальною мережі, коли її недостатньо.

Акумулятори за умов похмурої погоди заряджаються на 50% своєї потужності. Коли ж дні сонячні – утворюється надлишок енергії, й система автоматично відмикається.

Зараз є батареї, котрі гріють бойлер. Тим паче, нічого перероблювати не потрібно – в бойлер вставляється грілка, від якої йдуть два проводи до батареї на даху. Як результат – постійно тепла вода в домівці.

«Потрібно, щоб до цього прислуховувалася влада, допомагала та заохочувала населення,  – говорить Анатолій. –  нас була розмова з любомльським міським головою Романом Ющуком, він також прихильник новітніх технологій. Навесні плануємо створити проект, сподіваюся, що проведемо експеримент й поставимо сонячні батареї, від яких освітлюватимуться вулиці нашого міста.  Для початку хоча б одна з них».




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер