<

Лучанці запропонували викупити викрадений у неї Lexus за криптовалюту

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:28 | 5.12.2021 / Новини / , /
Перегляди
626
/ 1 коментар

Лучанка, у якої викрали автомобіль, змушена була шукати машину не через поліцію, а через людей, які стоять по інший бік закону. І хай як дивно, такі спеціалісти працюють оперативніше за правоохоронців. Бо ж автівку знайшли одразу.

Виявляється, є ціла система пошуку та продажу викрадених авто через онлайн-майданчики. Люди, які в темі, роблять це професійно. Деякі приховують свою особу, а дехто відкрито рекламує такий незвичний вид занять, шукаючи собі клієнтів серед постраждалих. Але треба бути дуже обережними, бо ж можна лишитися не лише без автівки, а й без грошей, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс», – передають Волинські новини.

Це сталося одного з липневих вечорів. Лучанка Тетяна Алісеєвич, повернувшись із роботи, припаркувала своє авто марки Lexus біля під’їзду. На ранок його там не застала. Одразу ж звернулася в поліцію. Правоохоронці сказали чекати.

Втім жінка вирішила не зволікати. Розпочала пошуки самотужки. Разом із сином розміщувала оголошення про крадіжку автомобіля в усі можливі соцмережі та групи. На ці повідомлення відгукувалися здебільшого шахраї. Аж поки 6 серпня не написав один чоловік.

«Я з цією ситуацією дуже добре знайомий, до моєї мами звернувся такий собі Максим Шкварко. Він схиляв до того, щоби ми провели викуп свого автомобіля через певний телеграм-канал», – розповідає син потерпілої Денис.

Максим Шкварко, виявляється, людина відома. Не так давно про нього говорили чи не на усіх центральних ЗМІ країни. Історія така: у 2019 році він зумів самотужки знайти викрадене у нього авто і довести, що до злочину причетні правоохоронці. Тепер допомагає іншим шукати поцуплені автомобілі.

Як розповіли Тетяна Аліксиєвич та її син Денис, на месенджер жінки надійшло повідомлення від цього чоловіка про те, що він бачив фото її автівки в одному з телеграм-каналів, на який скинув посилання. Пані Тетяна зв’язалася з авторами каналу. Але за Lexus виставили захмарну суму. Таких коштів жінка не мала. Згодом, за її словами, співрозмовник повідомив, що ті люди погодилися зменшити розмір викупу.

Жінка зауважила, що під час спілкування він постійно нагнітав ситуацію, мовляв часу обмаль, треба швидко ухвалювати рішення, бо машину розберуть на запчастини. Додає: чоловік періодично цікавився, чи зібрала вона необхідні $8 тисяч.

Окрім того, спілкувався з нею цей чоловік з одного акаунту, а коли справа дійшла до того, яким чином відправити кошти, попередив, що писатиме їй вже з іншого.

«Скинув мені адресу електронного гаманця і сказав, що ці гроші я маю перевести в криптовалюту і скинути на цей електронний гаманець, – каже пані Тетяна. – І постійно мене підганяв, якісь різні вказівки давав. Скидав мені адреси обмінників з криптовалютою в Луцьку. Якщо чесно, я вже була в паніці. Потім попросив номер телефону, сказав, що мені перетелефонують і пришлють кур’єра по гроші».

Акаунт, з якого продовжилося листування, був іменем Сергій. І найцікавіше, що в одному з повідомлень вона звертається до співрозмовника на ім’я Максим і чоловік відповідає.

Втім жінка грошей таки не віддала ані кур’єру, ані через обмінник. Адже запідозрила, що її хочуть обдурити.

«Він мене спитав: «А що, кіна не буде?» Я сказала: «Ні, кіно вже завершилось». На цьому того дня наше спілкування з ним закінчилося. А наступного дня він мені в секретному чаті телеграму скидає фото моєї автівки і пише: «Ось – це на зло».

Журналісти зв’язалися з Максимом Шкварком, аби він розповів, як шукає автівки, та пояснив ситуацію із пані Тетяною. У розмові чоловік почав нарікати, що його доброта, вилазить боком, бо правоохоронці дійшли до того, що вважають, ніби це він краде ті автівки. Переконує: на таке не здатен. Більше того, заснував разом із колишнім правоохоронцем Миколою Чешком організацію «Антиугон Україна», яка шукає машини в угоні. До слова, його компаньйон Ігор Чешко до 2019 року працював спочатку в Деснянському , а потім в Дарницькому районах Києва у відділках поліції, які розслідують незаконні заволодіння авто.

Максим Шкварко запевняє: все офіційно! З клієнтом навіть підписують договір. Щоб тільки взявся за роботу, потрібно одразу сплатити $700.

Вже у розмові пояснює: Lexus лучанки був на одному з так званих майданчиків, куди заганяють крадені автівки з метою викупу. Наголошує, що консультації телефоном проводив абсолютно безплатно.

Чоловік запевняє, що не пропонував лучанці передати гроші кур’єром. Припускає, що вона могла переплутати й подумати, що він кур’єр Wasp killer, але це не так.

Wasp killer теж провадить подібний бізнес. Працює анонімно, справжнє ім’я клієнтам не розкриває. За інформацією, яка є в інтернеті, – це колишній викрадач автівок, який відсидів 14 років. Зараз – блогер: ховає себе за псевдонімом, балаклавами і масками. Живе за кордоном. А ще має майданчик, такий собі телеграм-канал, де публікують оголошення і ті, хто шукає авто, і ті, хто повертає їх за гроші.

Сам себе Wasp killer називає касовим апаратом в угоді з викупу авто. Люди пересилають гроші криптовалютою йому як гаранту. Коли людина приїздить в обумовлене місце і забирає авто, тоді гарант перераховує гроші тому, хто повернув машину. З цього має відсоток від здійсненої угоди.

Максим Шкварко у телефонній розмові запевнив, що жінка спілкувалася саме з Wasp killer. Втім, за словами адвоката пані Тетяни Павла Павлюка, канал, на який їй скинули посилання і де за викуп авто їй загнули чималу суму, не стосується Wasp killer. Каже: нині відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного заволодіння майном.

У поліції розповіли, що на Волині зараз відкрито 49 проваджень щодо угону. У 33 з них поліцейські вже затримали зловмисників, їм оголошено про підозру. Щоправда, крадіїв Lexus досі не знайшли.

У кіберполіції Волинської області додають, що порівняно з іншими месенджерами, досить складно встановити адміністраторів саме телеграм-каналів, особливо з незаконним контентом.

Де та в якому стані автомобіль пані Тетяни – сказати складно. Можливо, його вже давно розібрали на запчастини, особливо після того, як жінка відмовилася платити викуп. Бо навряд чи доказ проти себе викрадачі будуть так довго зберігати.

Тим часом подібні телеграм-канали процвітають. В інтернеті є безліч схем реалізації саме викрадених автомобілів. Не потрібно розбирати авто на запчастини, щоб продати. Не потрібно навіть перебивати номери чи перереєстровувати автівки. Достатньо вкрасти в людини машину, а потім продати власнику за чималеньку суму.




один коментар
  1. Їздьте, люди, на Волинянках і не будете мати такого роду неприємностей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок