<

Любителям «гострого слівця» світить штраф та виправні роботи: у Парламенті зареєстрували законопроект про «Дематюкацію мови»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:10 | 3.07.2019 / Новини / /
Перегляди
3
/ коментарі 2

На сайті парламенту України опубліковано текст законопроекту «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

Автором законодавчої ініціативи «Про протидію лихослів’ю» виступила нардеп Ольга Богомолець, повідомляє ТСН.

У досить емоційній пояснювальній записці авторка законопроєкту зазначає, що «лайливі слова – частина давніх середньовічних карнавальних дійств і карнавальних перетворень, коли людині на якийсь час було дозволено жити «низовими інстинктами». При цьому Ольга Богомолець акцентуєварто закликати політиків не лише мати «чисті руки», а й «чистий рот».

Лайка, на переконання авторки, свідчить про вияв психічної слабкості, примітивний спосіб вияву агресії, коли немає достатньої кількості аргументів, а також псевдосамозахист і темну частину несвідомого, яка потребує контролю, аби не зруйнувати світ.

У разі ухвалення законопроєкту на офіційному рівні буде визначення поняття «лихослів’я (нецензурна лайка)», будуть врегульовані заміни будь-якої літери під час вживання слів та виразів. Крім того, закон не допустить вживання матюків в ефірах. Штраф складатиме 10% розміру ліцензійного збору за трансляції аудіовізуальних творів (крім фільмів), передач, зокрема інформаційних та інформаційно-аналітичних телерадіопередач, програм та/або їхнього відео сюжетів та інших будь-яких матеріалів, які містять лихослів’я. Гроші отримані в результатів штрафів скеровуватимуть до Українського культурного фонду.

Також Богомолець пропонує адміністративну відповідальність за матюки, якщо вони розповсюджуються у ЗМІ. Штраф складатиме від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Якщо лайка буде порушувати громадський порядок і спокій громадян під час трансляції телерадіопередач передбачений штраф від сорока до сімдесяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо матюкається публічна особа в ефірі, буде накладено штраф від 75 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому законопроєкт зобов’язує Кабінет міністрів України у шестимісячний строк з дня опублікування цього закону затвердити перелік слів та виразів, що містять лихослів’я (нецензурну лайку), а також увести в дію систему моніторингу використання лайливих слів.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер