<

Лісовий пожежний танк, квадрокоптер, сучасні пожежні автомобілі та спецобладнання – волинські лісівники готові берегти ліс від пожеж

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:14 | 26.03.2017 / Новини /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Відповідно до комплексного плану попередження та ліквідації пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях Волинської області у п’ятницю, 24 березня,  на озері Тросне Маневицького р-ну відбувся огляд пожежних автомобілів та спецтехніки всіх лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ.

Готовність пожежної техніки до роботи інспектували працівники Державної лісової охорони спільно з фахівцями управління ДСНС у Волинській області. Відбувся захід під керівництвом начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка.

Долучилися до роботи перший заступник начальника ВОУЛМГ Віктор Сахнюк, заступника начальника УДСНС у Волинській області Віктор Милостивий, працівники сектору охорони і захисту лісу ВОУЛМГ, головні лісничі лісогосподарських підприємств, були задіяні всі необхідні протипожежні засоби та спецтехніка.

Олександр Кватирко наголосив, що попереду як у лісівників, так і рятувальників – найвідповідальніший у році період.  Від того, наскільки готовими до попередження та ліквідації пожеж будуть обидві служби, наскільки злагодженими будуть їхні дії, залежить стан лісу.

Олександр Кватирко оглянув усі пожежні автомобілі, перевірив, наскільки вони укомплектовані, дав працівникам основні рекомендації.

Варто зазначити, що в лісогосподарських підприємствах області проведено ряд заходів із підготовки до пожежонебезпечного періоду. Розроблені необхідні плани організаційно-технічних заходів щодо попередження та боротьби з лісовими пожежами, підготовлені відповідні накази на підприємствах. Всі оперативно-мобілізаційні плани  ліквідації лісових пожеж погоджені з районною владою та органами місцевого самоврядування, територіальними підрозділами УДСНС в області, для працівників були організовані відповідні навчання.

З боку фахівців рятувальної служби області було відзначено позитивну тенденцію до збільшення кількості пожежно-рятувальної техніки та обладнання в підрозділах обласного управління лісового та мисливського господарства.

На сьогодні у державних лісгоспах загалом нараховується 20 лісових пожежних станцій, 49 пожежно-спостережних вишок, з них 32 обладнані системою телевізійного нагляду за лісовими масивами, 68 пожежних автомобілів (22 з них орендовані  в місцевій пожежній охороні),  лісовий пожежний танк, 42 мотопомпи, 8 лісопожежних модулів, 25 пожежних цистерн, 115 колісних тракторів з плугами типу ПКЛ-70 та інше протипожежне обладнання і засоби гасіння.

У 2016 році придбано 3 пожежні автомобілі: у ДП «Цуманське ЛГ», «Поліське ЛГ» та «Камінь-Каширськагроліс». Ще 2 пожежних автомобілі – у ДП «Прибузьке ЛГ» та «Ратнеагроліс» – закупили вже цього року.

Також минулого року придбано 4 лісопожежних модулі, 3 пожежні цистерни, один плуг, 6 тракторів, 9 мотопомп, 118 ранцевих вогнегасників та інше пожежне обладнання й інвентар. На ці закупівлі підприємствами було затрачено більше 5 млн грн власних коштів.

У 2017 році для покращення організації гасіння можливих лісових пожеж у ДП «Ратнеагроліс» та «Камінь-Каширськагроліс» створені нові лісові пожежні станції.

Окремо варто зазначити про лісовий пожежний танк, який цього року облаштували у ДП «Маневицьке ЛГ» для організації гасіння пожеж у важкодоступних місцях лісових масивів. Цей пожежний агрегат створений на базі трелювального трактора ТДТ-55, він облаштований пожежною цистерною на 3,6 куб м із самостійним закачуванням та подачею води. Попереду прилаштована конусоподібна відвальна лопата, для створення мінералізованих смуг та оперативної локалізації пожежі позаду прикріплено плуг ПКЛ-70.

Також у ДП «Маневицьке ЛГ» днями придбали професійний квадрокоптер, оснащений камерою з 1-дюймовим  мегапіксельним сенсором і механічним затвором, що знімає 4К/60fps відео і фото 14 fps, обладнаний системою сканування простору в 5 напрямах.

Крім придбаної пожежної техніки, лісгоспами доукомплектовано всім необхідним реманентом та пожежною технікою лісові пожежні станції та пункти зосередження пожежного інвентарю відповідно до діючих нормативів.

На випадок гасіння великих пожеж лісогосподарськими підприємствами ВОУЛМГ створено запас пально-мастильних матеріалів, зокрема це 45 т бензину, 38 т дизельного палива та 1,6 т масла.

А вздовж автомобільних доріг облаштовано та функціонує 99 рекреаційних пунктів із стоянками для автотранспорту, створено 655 місць для комфортного відпочинку населення області.

Крім цього, заплановано провести спільні навчання працівників Державної лісової охорони всіх лісогосподарських підприємств та підрозділів УДСНС щодо їх взаємодії.

Очевидно, що в цілому волинські лісівники готові охороняти та захищати лісові масиви від пожеж.

Прес-служба Волинського ОУЛМГ




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця