<

Лікарі будуть вирішувати, кого рятувати, коли щодоби виявлятимуть по 20 тисяч хворих із COVID-19, – Степанов

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:45 | 20.10.2020 / Новини / , /
Перегляди
4
/ 1 коментар

Міністерство охорони здоров’я розробило план боротьби з COVID-19, відповідно до чотирьох рівнів небезпеки. Поки Україна ще на першому рівні.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив під час виступу в Верховній Раді, – передає Громадське.

Перший рівень

Щоденний приріст хворих — 5-7 тисяч. За словами Степанова, таке навантаження система охорони здоров’я здатна витримувати. Поки Україна на першому рівні, але вже рухається до наступного.

Другий рівень

Заповненість ліжок хворими із COVID буде приблизно 70% загалом по країні, а щоденний приріст — 8-10 тисяч. Степанов запевняє, що на цьому рівні Україна опинитися найближчими тижнями.

Тоді МОЗ збільшує кількість ліжок для хворих до 52 тисяч (наразі 34 тисячі), розгортає тимчасові госпіталі поза межами закладів охорони здоров’я.

Також відомство має забезпечити збільшення кількості працівників у лікарнях, де приймають інфікованих, залучивши працівників з інших відділень та уклавши нові контракти. А ще мають «посилено контролювати обмеження».

Третій рівень

Щоденний приріст — 11-15 тисяч хворих, а заповненість ліжок — не менше, ніж 85%. Додатково до заходів другого рівня, уряд забезпечуватиме жорсткий карантин по всій Україні. За словами міністра, йдеться про введення по всій країні всіх обмежень «червоної зони».

Також розпочнеться мобілізація усіх медичних працівників, буде організована робота відомчих заходів для цивільного населення та польові шпиталі.

Четвертий рівень

Як каже Степанов, це коли ресурси системи охорони здоров’я вичерпані. Щоденна кількість хворих — приблизно 20 тисяч хворих. Тоді МОЗ активує протокол медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги.

Коронавірус в Україні

Епідемія тільки набирає обертів, останні тижні в Україні щодоби виявляють від 4000 до 6400 нових хворих із COVID-19. Наразі добовий рекорд зафіксували 16 жовтня — 6 410 випадків. Київська школа економіки прогнозує 10 тисяч хворих за добу у листопаді.

Поки у нас діє адаптивний карантин, у межах якого регіони поділяють на карантинні зони за рівнем поширення COVID-19. Поділ, який почав діяти з 19 жовтня.

Раніше в МОЗ прогнозували введення жорсткого карантину за два тижні до того, як всі ліжка, призначені для інфікованих, будуть заповнені.

Ні вакцини, ні спеціальних ліків проти COVID-19 немає. Ми можемо лише стримувати масштаби поширення захворювання.

Уникайте скупчень людей, у громадських місцях (магазини, громадський транспорт) носіть захисну маску, не торкайтеся руками обличчя, дотримуйтеся безпечної дистанції не менше, ніж 1,5 м одне від одного, а також часто мийте руки та користуйтеся антисептиком.

Якщо ви відчуваєте ознаки захворювання, зверніться до сімейного лікаря та самоізолюйтеся.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер