<

Легалізувати збудовані без дозволу приватні та дачні будинки можна за три кроки, – Лев Парцхаладзе

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:08 | 9.07.2019 / Новини / /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Узаконення за спрощеною процедурою збудованих без дозволу приватних і дачних будинків відбувається у три кроки.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – повідомляє Урядовий портал.

«Є ситуація: Ви маєте оформлену земельну ділянку, але будівлю на ній побудували самочинно, тобто без дозволу. На практиці таких випадків безліч. Що робити? Необхідно отримати право власності та ввести самочинно збудовану будівлю в експлуатацію. Для цього Мінрегіоном спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією було запроваджено спрощену процедуру прийняття в експлуатацію будівель, збудованих без дозволу… Її ще називають «будівельною амністією», – сказав він.

Спрощеній легалізації підлягають індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 100 кв. м, збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року.

Зі слів Лева Парцхаладзе, для легалізації таких будинків необхідно:

Перший крок – отримати техпаспорт на будинок шляхом звернення до місцевого Бюро технічної інвентаризації (БТІ) або до сертифікованого приватного експерта (інженера) та укладення договору щодо технічного обстеження будівлі.

Другий крок – ввести будинок в експлуатацію, підготувавши необхідний пакет документів та звернувшись до органу Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ) за місцезнаходженням будівлі або до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) цього населеного пункту.

Необхідні документи:

  • заява про прийняття будинку в експлуатацію;
  • примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації;
  • засвідчена копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідно до цільового призначення, на якій розміщено будинок;
  • засвідчена копія техпаспорта (з відміткою про проведення технічного обстеження).

Введення будинку в експлуатацію здійснюється безкоштовно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви. Декларацію реєструє місцевий орган ДАБІ. А для присвоєння поштової адреси необхідно ще звернутися до ЦНАП або до органу місцевого самоврядування.

Третій крок – зареєструвати право власності через нотаріуса або ЦНАП.

Необхідні документи:

  • заява;
  • паспорт; 
  • ідентифікаційний код; 
  • документ (квитанція) про оплату адміністративного збору;
  • зареєстрована декларація про готовність об’єкта до експлуатації; 
  • документ, що підтверджує право власності/оренди на земельну ділянку; 
  • технічний паспорт на будівлю.

Лев Парцхаладзе наголосив на важливості легалізації самочинно збудованих об’єктів, адже в майбутньому при відсутності законних прав власності на будинок його не можна буде, наприклад, продати, передати у спадщину або подарувати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер