<

Кращі незвичайні місця для зимового відпочинку в Україні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:40 | 1.02.2015 / Новини /
Перегляди
16
/ 1 коментар

Цієї зими в Україні стартував другий сезон проекту Знайдено в Україні, мета якого – розповісти про незвідані місця нашої країни і підтримати внутрішній туризм. Команда в особі поетеси Лали Тарапакіної, журналіста Максима Щербакова і фотографів Олега Кирієнко і Олександра Котенка проїхали 5 тисяч кілометрів і відвідали більше двадцяти місць, щоб дослідити кращі місця для зимового відпочинку та розповісти про них українцям.

На основі цього проекту vogue.ua вибрав п’ять цікавих і красивих місць, куди можна поїхати на День Святого Валентина або будь-який довгий вікенд.

Дземброня, Івано-Франківська область

Високогірний карпатське селище Дземброня, в якому живе всього 300 осіб – підходяще місце для того, щоб втекти від цивілізації. Всі, хто тут побував, в один голос твердять: Дземброня – місце особливе. В 20 столітті за натхненням сюди приїжджали відомі українці Леся Українка, Василь Стефаник і Сергій Параджанов. Вважається, що саме тут Параджанов задумав свій фільм “Тіні забутих предків”.

Сьогодні в мальовничій Дземброні, оточеній з усіх боків горами, проводяться майстер-класи для художників-пейзажистів – гори тут особливо красиві. “Це найбільш правильне і недороге місце в Карпатах, після якого залишається тільки зізнатися в любові до своєї країни. Приїжджайте хоча б раз”, – ділиться враженнями поетеса Лала Тарапакіна.

3LvGZmyoREw
1422349902

Сьогодні Дземброня – центр зеленого туризму: сюди вабить прозоре гірське повітря, ліси і полонини, також тут знаходиться гора Піп Іван, третя за висотою в Україні. При цьому важливо, що трекінгові маршрути тут середньої складності, тому підійдуть навіть початківцям мандрівникам.

Але їдуть в Дземброню не тільки любителі походів і ті, хто перебуває в пошуку натхнення; ті, хто прагне глибше пізнати і зрозуміти українську культуру, також приїжджають в Дземброню – в селі, в якому живе всього лише 300 осіб, дбайливо ставляться до традицій і звичаїв. В тому числі, і гастрономічним: команда “Виявилено в Україні” дуже хвалить варення з чорниці та морошки, яке готують місцеві господині.

1422349977

Мезин, Чернігівська область

Невелике село Мезин знаходиться на території Мезинського національного парку. Шанувальники це місця ніжно називають “українською Швейцарією”. Вся справа в схожому ландшафті: яскраво-зелені задеснянські луки покреслені невеликими озерами з прозорою водою.

Взимку тут добре: оселившись в одному з готельних комплексів, які знаходяться прямо в сосновому бору, щоранку можна гуляти в лісі і годувати з руки білок і бурундуків, а після обіду кататися на ковзанах по замерзлих озерах. Мезин підійде в якості місця для відпочинку на вікенд: всього за кілька годин сюди можна добратися з Києва на машині.

1422350130
1422350140

Ще один плюс цього селища – екологія: з Мезином по сусідству лише такі ж маленькі села, поруч немає жодного промислового центру, відповідно, немає великих підприємств та заводів, які могли б забруднювати повітря.

1422352093

Приїхавши в Мезин, варто побувати в Густинському жіночому монастирі-одному з головних пам’яток українського бароко. “Тут багато яскравих фарб: і навіть якщо погода не радує, а сезон похмурий і сумний, у Густинському монастирі завжди красиво і святково”, – говорить Лала Тарапакіна.1422350023

Волосянка

Якщо хочеться відчути себе особливим і дорогим гостем, то для відпочинку в Карпатах варто вибрати Волосянку – гірське курортне селище у Львівській області. На відміну від лижного курорту Славське, що знаходиться поблизу і давно уподобане туристами, Волосянка тільки набирає обертів, тому поки тут малолюдно. Чарівні заходи сонця і світанки, мальовничі полонини та інфраструктура – ось три основні причини поїхати в Волосянку.

1422350579

Більшість комплексів для відпочинку тут складаються з дерев’яних зрубів і втілюють екостиль – актуальний тренд в дизайні. Волосянка сподобається любителям активного відпочинку: тут можна покататися на конях і квадроциклах, відправитися в нескладні, але захоплюючі піші маршрути. Не занудьгують і лижники – Волосянка пропонує 11 трас різних рівнів складності. В 20 км звідси знаходиться водоспад Шипіт, один з найкрасивіших в Україні. Тим же, хто хоче провести вихідні в більш спокійному режимі, сподобаються місцеві спа-комплекси.

1422350600

“Тут таке повітря, що можна прикладати його до всіх ран, включаючи душевні, і вони заживуть. Тут така природа, що в будь-яку погоду будь-якого сезону очі знайдуть привід бути широко розкритими. Тут такі заходи, що можна прописувати їх як ліки від сезонної хандри: приймати не рідше двох разів на рік курсами по 10 заходів”, – поетично описує враження від Волосянки Лала Тарапакіна.

1422350617

Опішня, Полтавська область

Всього в трьохстах кілометрах від Києва знаходиться самобутня Опішня – старовинне козацьке містечко, і за сумісництвом столиця українського гончарства. Опішня – справжній сюрприз: більшість туристів не знають про неї, а, дізнавшись та приїхавши вперше, залишаються враженими. Цікавий факт: всього сто років тому тут жила тисяча талановитих і працьовитих майстрів-гончарів, вироби яких експортували по всьому світу.

1422350201

Місце сили Опішні – Національний музей гончарства. За його території під відкритим небом розкидано 35 тисяч дивовижних, ні на що не схожих об’єктів – великих і маленьких керамічних скульптур, фігур і фігурок, що дають найбільш повне уявлення про те, яку роль гончарство грало в історії України.

1422350254

“Ти заходиш через невелику калиточку і потрапляєш всередину картини Далі: величезні концептуальні фігури з кераміки – сотні авторів, десятки епох. І весь цей чудовий психоделічний легендарний парк знаходиться в надзвичайно мальовничому місці: на правому березі Ворскли, на невеликій височині в оточенні лісу”, – розповідає Лала Тарапакіна.

В музеї проводяться екскурсії і виставки, також будь-хто може спробувати створити свій керамічний виріб. А всього в 20 кілометрах від Опішньої знаходиться мальовнича Диканька, прославлена Миколою Гоголем.

1422350327

Вижниця, Чернівецька область

12 водоспадів, що нуртує річка Черемош, мальовничий перевал Німчич, який захоплював Лесю Українку, печери Довбуша: селище Вижниця в Чернівецькій області – це джерело красивих місць. Як і Дземброня, Вижниця – селище-муза: так, легендарну пісню “Червона рута” Володимир Івасюк написав саме під враженням від цих місць.

1422350683

“Влітку тут мекка зеленого туризму, взимку – гірськолижна траса, а в дощовому грудні – коли в Карпатах вже далеко не осінь, але ще й не зима – тут можна залізти в ромнатичную печеру Довбуша і перечекати зливу”, -говорить Лала Тарапакіна. Дійсно, Вижниця – універсальне місце, в якому буде затишно і меланхолікам, які шукають усамітнення, і активним допитливим туристам. До того ж, для будь-якого українця Вижниця – місце особливе: саме тут починаються Буковинські Карпати.1422350701

Місце з розряду must see – перевал Німчич, з якого відкривається чудовий вид на гірську долину, де тече річка Німчич. Якщо пройтися 7 км на південь від перевалу, то можна побачити карпатський Стоунхендж – дивовижні скельні утворення Протяті каміння.1422350764




один коментар
  1. Прекрасний фоторепортаж. Десятки разів, а то й сотні, бував у козацькій столиці Полтавщини – Опішні. Як і у самій Диканьці. Назва містечка Опішня завдячує своєю назвою словам “йти пішки”, “спішуватися”. Місце, де козаки після битв, зістрибували із коней. Місце для психологічної та фізичної реабілітації. Але слово “калиточка” має зовсім не те значення, аніж вважає автор. Це русизм. Він недоречний зовсім, при оповіді про легендарні містечка у часи Гетьманщини, і не тільки її, Опішню та Диканьку – центри українського духу, сучасної української мови та патріотизму. Я дозволю собі стведжувати, що “калиточка” це – “хвірточка”, “хвіртка”, дверцята облаштовані у тині (паркані) навколо хати, що ведуть на подвір’я до садиби. А “калиточка” по-нашому, це гаманець, гаман. Сховок для цінних речей і грошей. Що скажете?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа