<

Кожен п’ятий українець вважає, що органам влади можна порушувати Конституцію, –соцопитування

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:52 | 26.06.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Майже кожен п’ятий українець (18,5%) вважає, що орган влади може порушити Конституцію, якщо, на його розсуд, певне положення Основного Закону не відповідає інтересам суспільства.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, – йдеться на сайті Реанімаційного пакету реформ.

У 2015 році лише кожен десятий громадянин (11%) вважав припустимим порушення владою Основного Закону. 

“Конституція – це єдиний документ, який захищає нас від свавілля влади. Проте в Україні збільшується кількість людей, які вважають припустимим порушення Конституції органами влади за певних умов”, – розповіла співголова Ради Коаліції РПР Юлія Кириченко під час презентації результатів соціологічного дослідження 26 червня в Інституті Горшеніна. 

На 14%  зменшилася кількість осіб, які вважають порушення Конституції неприпустимим за будь-яких умов: у 2015 році так вважали 73,5% українців, а у 2019 році – 59,8%.

Майже половина  громадян (47%) взагалі не читали Конституцію України, а кожен десятий (9,6%) читав про Основний Закон лише у ЗМІ, – наголошують експерти.

“Не катастрофічно, що деякі українці читали Конституцію лише частково (31,6%), адже часто людей цікавлять тільки окремі положення Основного Закону”, – каже Олексій Гарань, науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Цікаво, що цілком довіряють Конституційному Суду лише трохи більше 2% українців, переважно довіряють 21%, тоді як зовсім не довіряють КСУ майже 23% громадян. 

“В Україні наразі відсутній баланс у вигляді впливого Конституційного Суду задля стримування консолідованої влади (якщо провладна політична сила отримує одноосібну більшість у Парламенті)”, – зауважив фахівець з конституційного та європейського права Геннадій Друзенко.

Результати опитування читайте за лінком.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа