<

Кожен четвертий українець недоїдає: на чому економлять?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:14 | 26.05.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ коментарів 5

На сьогоднішній день, не зважаючи на зростаючі показники середніх зарплат, українці змушені на всьому економити.

Більшість українців вважають, що вони живуть за межею бідності. Про це повідомляє прес-служба Держстату, пише Обозреватель.

Держстат опитав 13 тисяч сімей протягом 2017 року (у всіх регіонах, крім Криму та окупованої частині Донбасу). Майже 95% опитаних назвали ознаками бідності відсутність таких можливостей: не відмовляти собі в найнеобхідніших недорогих продуктах харчування; хоча б через день споживати страви з м’яса і риби; оновити зимовий верхній одяг і взуття для дорослих раз на 5 років і придбати його за необхідності для дітей; купити телевізор, холодильник, пральну машину, телефон.

Переважна більшість опитаних хочуть збільшити житлову площу, своєчасно сплачувати рахунки за комунальні послуги, мати можливість оплачувати послуги лікаря і мати кошти на життєво необхідну хірургічну операцію чи лікування. Найбільше люди скаржилися на брак грошей на поточні витрати – таких респондентів виявилося 60% (в 2015-му – 64%).

Українці скаржаться на неможливість відкласти гроші для сімейного відпочинку – 52% (було 55%), на брак коштів для серйозного лікування – 30-27% (32-27%), на відсутність авто – 29% (29%), на відсутність в їхньому населеному пункті закладів, які надають побутові послуги, – 20% (22%) і екстрену медичну допомогу – 15% (15%), на відсутність комп’ютера – 14% (15%).

Про те, що доводиться економити на харчуванні, повідомили 25% (у 2015 році – 28%) опитаних. У Закарпатській, Івано-Франківській, Черкаській, Сумській, Херсонській та Вінницькій областях таких найбільше – 31-34%, а на Київщині, Рівненщині та Полтавщині найменше – 7-12%.

На відсутність нормального житла скаржиться кожен десятий українець. У 5% сімей на людину припадає менше 5 кв. м житлової площі. Але навіть там, де “квадратів” вистачає, в середньому 21% населення не мають в будинку “зручностей” (було 22%), 17% – ванною (19%), 15% – водопроводу (17%). Найбільше таких на Закарпатті – 39%, найменше на Київщині – 11%.

Річний прибуток середнього мешканця України склав в минулому році 43 592 грн, або 3633 грн на міс. Це на 6% (218 грн / міс.) більше, ніж в 2016-му. Найвищі річні доходи в Києві – в середньому 111,7 тис. грн на кожного жителя столиці, найнижчі – в Луганській області, всього 14 тис. на рік на людину. Луганщина – єдиний регіон, де люди стали жити бідніше, ніж в 2016 році (доходи впали на 0,9%).

У той же час, доходи середньої родини складаються з зарплати на 46%, прибутку від ведення бізнесу – на 18%, пенсій і соцдопомоги від держави – на 36%. При цьому майже половина держвиплат – це соцдопомога малозабезпеченим.

Що стосується витрат, то вони перевищують прибутки – як в середньому по країні, так і в більшості областей. Так, всеукраїнські витрати склали за минулий рік майже 2,545 трлн грн, а прибутки – майже 2,476 трлн грн, що на 69 млрд більше заробленого.




коментарів: 5
  1. ви ,,,БАЛИ то …здите що маленький Українець витрачає на їжу більше ніж німець
    то вже недоїдає – ви оприділіться

  2. Колись казали, шо в Африці недоїдають, то ми просили, шоб те, шо там не доїдають – присилали нам.
    Тепер ми не доїдаємо, то треба відсилати їм. Буде по-чесному, нє?!

  3. Треба не економити на старих шинах, а принести їх в потрібні місця, щоб був порядок і влада помнила, що вона працює на народ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер