<

Козацькі замість Радянських: як пройшла декомунізація вулиць у Волинській області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:23 | 23.02.2017 / Новини /
Перегляди
6
/ коментарі 3

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Волинської області, що потрапили під дію закону.

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано більше 230 вулиць Волині. За цим показником вона посідає 17-те місце серед регіонів країни, випереджаючи Закарпатську область (біля 180 перейменувань) та поступаючись Кіровоградській (близько 240).

Першочергово на Волині перейменовували Радянські вулиці та «жовтневі» (Жовтнева; 10, 20, 40, 50 років Жовтня тощо). Ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти області найбільше:
1. Жовтнева/Жовтня – 26
2. Радянська – 22
3. Чапаєва – 12
4. Щорса – 10
5. Комсомольська, 17 Вересня – по 9

Замість «радянських» назв на карті Луцька та області з’явилися вулиці Козацькі та Молодіжні, Вишневі й Виноградні, Соборності та Незалежності. Ось яких назв у регіоні додалося більше, ніж інших:
1. Незалежності – 27
2. Соборності – 21
3. Відродження – 10
4. Козацька, Миру – по 8

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці були події, що відображають новітню історію України. За даними Яндекса, у Волинській області з’явилось дві вулиці Героїв Майдану та по одній вулиці Героїв АТО й Небесної Сотні.

Іноді під перейменування потрапляла чи не єдина вулиця в селі. Так, колишня Радянська у селі Велика Ведмежка стала вулицею Соборності.

Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, у селі Маневичі вулицю Калініна перейменували на вулицю Червоної Калини, а у Камінь-Каширському вулиця 8 Березня стала вулицею Жінок Мироносиць.

(увімкніть показ зображень для перегляду картинки)




коментарів: 3
  1. І зразу люди стали заможними і “насолоджуються” життям. Адже нового нічого не побудовано, радуються тим що поміняли назви того що було збудовано ще при СРСР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер