<

Ковельський ветсанзавод: територія зараження з висоти та вимоги від учасників блокади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:39 | 4.04.2017 / Новини /
Перегляди
19
/ Коментарі відсутні

Поблизу Ковеля триває блокада філія Державного підприємства “Укрветсанзавод”. Активісти міста та жителі околиць перекрили єдину під’їзну дорогу до підприємства та не дозволяють жодному автотранспорту проїздити на територію. 

Журналістам інтернет-видання “БУГ”  ситуацію розповіла учасниця блокади Лілія Шиян. Жінка спершу показує викопану траншею та пояснює, що офіційна позиція директора заводу – “це викопали ті, хто шукав метал та відкопували трубу”.

Однак жінка сумнівається і припускає, що саме цією канавою частину відходів хотіли злити до річки. В підтвердження свої слів жінка показує частину труби, котра виходить до траншеї.

“Ті, хто копає метал, викопали б всю трубу і не залишали б отак. Ця труба йде зі сторони заводу і через неї виходить оця червона, жахлива вода. Поблизу господарські поля” – аргументує пані Лілія.

До території ветсанзаводу “екскурсію” для журналістів проводять через поля, котрі перебувають в користуванні жителів міста. В канавах вода червоного відтінку. Жінка розповідає, що поля перебувають в експлуатації.

“Цією трубою вони хотіли “врізатися” в річку, ми їм цього не дозволили зробити. Звідси до річки 600 метрів, а до перших будинків 450. На околицях міста немає централізованого водопостачання, люди індивідуально поробили свердловини, колодязі. Мої сусіди перевіряли, і результат показав, що вода заражена. Перевіряли і ґрунт, також заражений… за 15-ть метрів від заводу в 130 разів, а за 100 метрів в 2-3 рази більша  від норми кількість сульфатів, нітратів…” – додає жінка.

Зазначимо, що нормативно санітарно-захисна зона має становити одну тисячу метрів від підприємства, однак ця норма на Ковельській філії не витримана.

Поблизу загородження заводу, Лілія Шиян розповідає, що туші тварин раніше лежали нічим не прикриті і не присипані. Однак після того, як подіями під заводом зацікавилися ЗМІ, керівництво засипало туші зверху піском та пір’ям. Додамо відразу, що один з активістів і ініціаторів блокади за позивним Діма Квітень, зауважив, що нещодавно керівництво звітувало про 3 тисячі тон сировини для переробки та утилізації.

“Ми бачили як і за територію лежать туші кабанів, поросят, курячі голови… Приїздили журналісти із центральних каналів і місцеві були. Керівництво “кричить” давайте 1,2 мільйон і вони тут наведуть порядок. Але як має такий завод працювати за 450 метрів від будинків?” – продовжує розповідь жінка.

Повертаємося на сам блокпост, котрий перекриває під’їзну дорогу до заводу. Біля шлагбаума Дмитро Квітень розповідає, що пропускний режим послабили і зараз пропускають усіх, але без транспортних засобів.

“Ми проти того, щоб на територію завод завозили нові туші і залишали їх там. Нехай спочатку те, що мають утилізують правильно. Кожного ранку директор Сухоносов приїздить на роботу, залишає авто перед блокпостом і прогуюється до заводу. Це ж корисно дихати “свіжим повітрям” – жартує активіст Квітень.

Як розповіли активісти, блокпост виріс випадково. Спершу місцеві жителі зреагували на фуру котра звезла “сировину” на завод та виїхала з його території без будь-якої хімічної обробки. Тоді ж з’явився вогонь, котрий не гасне кілька тижнів і чергові його підтримують.

“У нашого багаття дуже романтична історія. Коли ми блокували виїзд фури, тієї котра завезла туші тварин, то одна із наших активісток дуже мерзла. Саме її чоловік запалив перший вогонь, щоб дружина зігрілася і з того часу ми його не гасили,” – додала Лілія Шиян.

Подібну історію активісти розповіли і про шини. Перші шини привезли підлітки і поклали їх біля шлагбаума, а далі активісти підхопили ідею і звезли більше та склали з них стіну, котра при потребі захищає від вітру. На пості є також облаштований намет чергового, а також палатка для обігріву.

“У нас чергування поділене по годинах. Є правила перебування на блокпості і всі ми їх дотримуємося. Нам часто закидають, що нам проплатили… Та хто проплатив? Ми тут у місті хочемо жити і від того, як працює цей завод залежить наше здоров’я,” – продовжим Дмитро Квітень.

Активісти основними своїми вимогами поставили:

  • Зупинити постачання сировини.
  • Ліквідувати скотомогильники.
  • Утилізувати всю наявну сировину.
  • Розробити проект нового заводу,з дотриманням усіх правових та ветермнарно-санітарних норм.

“Блокада триватиме, доки ми не отримаємо гарантій щодо дотримання наших вимог. Нам вони розповідають, що можуть вивезти всю сировину на аналогічний завод в Рівненській області. Ми хочемо конвоювати транспорт, щоб вони не завезли десь неподалік у ліс і не скинули все у яму,” – зазначив на завершення Дмитро Квітень.

Нагадаємо, що 29-го березня відбулося засідання комісії у Волинській ОДА, де основне питання стосувалося роботи Ковельської філії “Укрветсанзавод”. Також, активісти хотіли запросити губернатора Володимира Гунчика, щоб він пересвідчився в критичності ситуації. Однак губернатор перебував із робочою поїздкою у Володимирі-Волинському.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер