<

Конституційний суд визнав законним скасування депутатської недоторканності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:12 | 2.11.2022 / Новини / /
Перегляди
188
/ 1 коментар

1-го листопада Конституційний Суд України визнав закон про скасування депутатської недоторканності таким, що відповідає Конституції України. Його намагалися оскаржити 50 народних депутатів України.

Про це повідомили на сайті КСУ.

На пленарному засіданні Велика палата Конституційного Суду України ухвалила Рішення у справі щодо конституційного контролю змін до Конституції України, що набрали чинності, за конституційним поданням 50-ти народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України).

Депутати, які зверталися з поданням, наполягали, що закон є неконституційним, вважаючи, що його було ухвалено з порушенням конституційної процедури.

В результаті Конституційний суд визначив, що конституційну процедуру розгляду, ухвалення та набрання чинності Законом не було порушено і визнав оспорюваний Закон таким, що відповідає Конституції України.

Суддя-доповідач у цій справі – Віктор Кривенко. Текст цього рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному сайті Конституційного Суду 2-го листопада 2022 року.

Нагадаємо, 18-го грудня 2019 року депутати остаточно скасували свою недоторканність. За проєкт закону проголосував 291 народний депутат. Це закон підписав президент Зеленський. Він набрав чинності від 1-го січня 2020 року.

Проте 50 депутатів Верховної Ради України просили Конституційний Суд оцінити конституційність скасування депутатської недоторканності. Це подання підписали переважно депутати від фракції уже забороненої в Україні “Опозиційної платформи – За життя”, серед яких Віктор Медвечук, Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Нестор Шуфрич та інші. Депутати аргументували звернення тим, що Рада не врахувала застереження Конституційного Суду і не подала до нього доопрацьований законопроєкт.




один коментар
  1. Я думав ,що кацапсьуі запроданці ,такі як Шуфрич ,вже сидять ,а вони далі приймають закони за якими ми повинні жити .Це Українська дійсність .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер