<

Командира, який у військовій частині Володимира-Волинського зарізав бійця, знову судитимуть

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:54 | 11.02.2016 / Новини /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

Кримінальне провадження відносно командира взводу другої танкової роти танкового батальйону, який в розташуванні військової частини зарізав свого побратима, розглядатимуть по-другому колу.

Апеляційний суд скасував вирок суду І інстанції через недотримання процесу судового слухання, – пише Під прицілом.

Трагедія трапилася в листопаді минулого року. Тоді боєць АТО Дмитро Коляда повинен був їхати додому, оскільки його перевели на інше місце служби. Коли військовий збирався покинути територію батальйону, між ним та командиром взводу другої танкової роти танкового батальйону зав`язалася суперечка, яка переросла в шарпанину.

Свідком цього став днювальний, який і розняв військових. Після цього днювальний відійшов у туалет, звідки знову почув гамір та шурхотіння. Коли солдат вийшов з вбиральні, то побачив, що Дмитро Коляда стояв зігнутий біля стіни. Днювальний запропонував солдату пройти до казарми, на що той відповів «зараз». Однак за кілька хвилин хлопець так і не прийшов в розташування.

Тоді чоловік попросив двох товаришів допомогти привести солдата до казарми. Проте коли військові вийшли в коридор, то побачили, що хлопець вже лежить на підлозі з пораненням в районі грудей.

Військовослужбовці негайно віднесли пораненого до медсанчастини та доповіли про нещасний випадок керівництву. Командир батальйону одразу ж зателефонував до командира взводу другої танкової роти танкового батальйону Дмитра Радченка, який, вочевидь і поранив військового та попросив повернутися. Згодом командир переповів, що між ними була розмова такого змісту:

– Навіщо ти це зробив?

– Він живий?

– Так.

– Йому ще пощастило.

Свідками цього було ще кілька людей, позаяк командир батальйону говорив зі зловмисником через гучномовець. Після цієї розмови обвинувачений на дзвінки більше не відповідав.

Від отриманого поранення чоловік помер. Проти військовослужбовця-нападника відкрили кримінальне провадження за статтею умисне вбивство, яке невдовзі розглядав Володимир-Волинський міський суд.

В суді обвинувачений заперечував свою вину та намагався переконати суд, що після бійки з військовим одразу ж покинув казарму. А про поранення, мовляв, дізнався лише від командира батальйону.

Зрештою Володимир-Волинський міський суд засудив чоловіка до 9 років позбавлення волі та зобов`язав сплатити батькам потерпілого по 150 000 гривень морального відшкодування. Однак захисник обвинуваченого оскаржив вирок та просив його скасувати, а провадження відносно Дмитра Радченка закрити.

Крім того, в судовому засіданні адвокат подав доповнення до апеляційної скарги, в якому вказав на неточності процесу при розгляді справи судом І інстанції.

Зокрема, юрист наголошував на тому, що під час одного зі слухань не проводився технічний звукозапис засідання, натомість згодом такий запис з’явився та ще й сумнівної якості. Адвокат обвинуваченого підозрює, що хтось з учасників процесу записував судове засідання на телефон, а пізніше цей запис просто скопіювали на компакт-диск. Крім того, впродовж всього судового процесу відбувалася заміна секретаря, однак ніде в документах про це не вказано.

Виходячи з цього, колегія суддів Апеляційного суду Волинської області постановила задовольнити скаргу захисника обвинуваченого частково – вирок таки скасувати, а саме провадження направити на новий судовий розгляд, однак не до Володимир-Волинського міського суду, а до Ковельського міськрайонного, позаяк в першому суді немає достатньої кількості суддів для розгляду цього провадження.

Зауважимо, що загиблий 24-річний боєць АТО Дмитро Коляда уцілів у запеклих боях за Савур Могилу та Донецьк, єдиний з екіпажу вижив після прямого потрапляння міни в танк, однак загинув у рідній військовій частині. Згодом Президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Дмитра Коляду орденом «За мужність» ІІІ ступеня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок