<

Колектив музею волинської ікони нагородили премією імені Бориса Клімчука

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:17 | 3.01.2016 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Колектив музею став Лауреатом премія Благодійного фонду «Рідна Волинь» імені Бориса Клімчука.

Нагорода була вручена під час тематичної зустрічі «Ти не згасла, зоре ясна», присвяченої 15-річчю перебування Холмської Чудотворної ікони Богородиці у музеї. Про це пише «Музейний простір Волині».

На початку заходу з благословенням до присутніх звернулися представники духовенства УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ. Лунали побажання миру для України, закінчення війни та спокійного життя.Організатор зустрічі, голова Благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов зауважив, що сьогодні усіх об’єднала найбільша святиня – ікона Чудотворної Холмської Божої Матері. Друга премія імені Бориса Клімчука покликана відродити духовні цінності, національний дух, що необхідний нині в побудові нового громадянського суспільства. Він наголосив, що Музей існує завдяки Борису Клімчуку, який доклав максимум зусиль для його діяльності і розвитку. З вітаннями до присутніх звернулися також начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук та заступник Луцького міського голови Андрій Киця.

Завідувач музею Тетяна Єлісєєва зазначила, що у 2000 році Надія Гаврилівна Горлицька та товариство «Холмщина» передали ікону під опіку держави Україна на довічне зберігання у Музеї волинської ікони. Для працівників музею це стало великою відповідальністю. Так, холмащаки хвилювалися, чи буде ікона у музеї відкритою для віруючих, чи буде доступною для молитви. Нині ікона об’єднала віруючих усіх конфесій, біля неї лунають молитви різними мовами, до ікони йдуть люди з особистими проханнями, а зала музею дає їм можливість у тиші та спокої побути біля Чудотворного образу. Хвилюючим був виступ дочки Надії Горлицької Наталії Недільської, яка повідала цікаві факти з історії зберігання ікони у родині і висловила вдячність за можливість пошанування чудотворного образу у музеї віруючими.

Кульмінацією заходу стало вручення премії імені Бориса Клімчука. Дочка Бориса Клімчука Юлія Троц та голова Благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов вручили її колективу музею, адже збереження чудотворної ікони можна вважати однією з найвизначніших подій в історії Волині та України. Юлія Троц зауважила, що Борис Петрович, як держслужбовець високого рангу, приймав багато рішень, але серед них були й такі, які він ухвалював не через те, що був змушений, а з великим задоволенням – наприклад, повернення ікони у Музей та її збереження були його радістю та гордістю. Завершилося свято спільною молитвою учасників урочистостей біля Холмської Чудотворної ікони Богородиці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер