<

Кілометрові черги на Ягодині: як коментують ситуацію далекобійники, прикордонники та митники

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:40 | 7.09.2022 / Новини / , , /
Перегляди
232
/ Коментарі відсутні

На українсько-польському кордоні поблизу міжнародного пункту пропуску «Ягодин» черга з вантажівок розтягнулася на 50 кілометрів.

6-го вересня робота пункту була паралізована через страйк польських далекобійників, розповіла Суспільному речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

З її слів, наразі невідомо, як довго триватимуть протести і якою буде подальша ситуація з пропуском вантажних автомобілів.

«Ситуація має бути врегульована, але на міжурядовому державному рівні. Раніше відбувалися переговори на урядовому рівні, а зараз будуть працювати й перевізники. Це той бізнес польський і український, який у чергах багато втрачає. Так чи інакше мусимо знайти якийсь компроміс», – додала речниця Волинської митниці.

Що розповіли далекобійники

Шостий день у черзі водій вантажівки Микола Козій. Чоловік везе металеві дроти до Польщі. До українсько-польського кордону, каже, залишилося 12 кілометрів. Зараз змушений жити в авто без зручностей.

«Біотуалети за кілометрів 12 вже стоять, але й відстань між ними далекувата, а там за 50 км туалетів немає і смітників», – зазначив волинянин.

Другу добу в черзі стоїть житомирянин Євгеній Кравчук, який везе з Вінницької області в Нідерланди м’ясну продукцію. Через затримку в дорозі, говорить чоловік, ризикує, бо товар може зіпсуватися.

«Я тільки вчора заїхав і став в чергу. В мене куриця охолоджена, але треба її швидше перевезти, бо може швидко зіпсуватися», – зазначив водій.

Майже тиждень в черзі перебуває далекобійник Сергій Гарматюк із Луцька. Чоловік розповідає, що везе до Парижу фанеру.

«В чергу став у вівторок ввечері, а вчора заїхав у термінал о 12 годині і рух став. Обіцяють до завтра до дев’ятої вечора, якщо нічого не зміниться», – каже чоловік.

З Кременчука до Литви за паливом для військових їде водій Микола Нарольський. В черзі чоловік стоїть уже півтори доби.

«Пока ще не веземо, не пускають. У нас для бочок пріоритет. Я мав ще вчора загрузитися, стою недовго. На момент коли заїжджав, то черга була 47 кілометрів», – зазначив водій.

Як розповів начальник відділу організації прикордонного контролю Олександр Андріанов, рух транспорту заблокували в обидва боки з учорашнього дня.

«Польська сторона поінформувала, що такий вийшов казус стосовно під’їзних шляхів до пункту пропуску «Дорогуськ» їхніми водіями. І буквально з 18:00 вчорашнього дня рух в обидва напрямки заблоковано. Виключення стосується тільки автобусів пасажирських, все», – каже прикордонник.

Як зазначив голова регіональної ради Асоціації міжнародних перевізників України Віктор Козак, найбільше чергу спричинив фітосанітарний та ветеринарний контролі. Розповідає, що аби черг не було, потрібно скоординувати зусилля з польською стороною.

«Їхньою вимогою стало те, щоб пускати порожні польські автомобілі, які повертаюся з України після доставки вантажу назад поза чергою. Другою вимогою їхньою і нашою є те, щоб 24 години працювали їхні контролюючі служби ветеринарії та санконтролю», – додав Віктор Козак.

Міжнародний пункт пропуску «Ягодин» 6-го вересня був заблокований через акцію протесту польських далекобійників зі сторони автомагістралі Пйотркув-Трибунальський – Дорогуськ, що веде до кордону з Україною. Станом на ранок у черзі перед «Ягодином» знаходилися 2 600 вантажівок.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер