<

Хто отримав Оскар-2019: список лауреатів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
02:17 | 26.02.2019 / Новини / /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

24 лютого на 91-й урочистій церемонії нагородження Американської кіноакадемії стали відомі володарі Оскарів за досягнення 2018 року.

Цьогорічна церемония відрізняється тим, що вперше в історії церемонії Оскар у шоу не було ведучого, – пише НВ.

Тріумфаторами церемонії стали фільми Рома – 4 Оскари і Богемна Рапсодія – 4 Оскари.

Найочікуваніша кіноподія року пройшла в театрі Долбі в Лос-Анджелесі. Церемонія вручення Оскара-2019 зібрала зірок першої величини на червоній доріжці і тривала більше трьох годин.

Оскар 2019. Найкращий фільм

Переможець – Зелена книга

Комедійна біографічна драма Пітера Фареллі Зелена книга вважалася фаворитом на нагороду в цій номінації. Картина розповідає реальну історію подорожі півднем США відомого джазового піаніста Дона Ширлі і звичайного водія Тоні Валлелонга.

Оскар 2019. Найкращий режисер

Переможець – Альфонсо Куарон за стрічку Рома

Насправді Альфонсо Куарон покинув церемонію з чотирма Оскарами. Його фільм очікувано став одним із тріумфаторів церемонії. Кожного разу, вручаючи нагороду фільму Рома, на сцені згадували президента Трампа і його бажання побудувати стіну на кордоні з Мексикою.

Оскар 2019. Найкраща жіноча роль

Переможець – Олівія Колман за стрічку Фаворитка

Перемогу в цій номінації пророкували Гленн Клоуз за роль у фільмі Дружина. 71-річна актриса вже сім разів номінувалася на Оскар, але так досі і не стала володаркою заповітної статуетки. Свій перший Оскар на цей раз отримала Олівія Колман за роль королеви Великобританії Анни у фільмі Фаворитка. Олівія вимовила зворушливу промову і розплакалася на сцені.

Оскар 2019. Найкраща чоловіча роль

Переможець – Рамі Малек за стрічку Богемна рапсодія

Це перший Оскар Рамі Малека. Завдяки його майстерній грі і, безумовно, самому Фредді Меркюрі, в якого перевтілився Малек, і групі Queen, пісня Богемна рапсодія стала найпрослуховуванішою піснею ХХ століття.

Оскар 2019. Найкращий актор другого плану

Переможець – Махершала Алі за стрічку Зелена книга

Махершала Алі дісталася роль відомого джазового піаніста Дона Дока Ширлі, який вирішив відправитися в тур штатами Півдня США, де в 60-х роках на всю процвітав расизм.

Оскар 2019. Найкраща актриса другого плану

Переможець – Реджина Кінг за стрічку Якщо Біл-стріт могла б заговорити

Реджина Кінг змагалася за цю нагороду з такими іменитими актрисами, як Емі Адамс (Влада), Еммою Стоун (Фаворитка), Рейчел Вайс (Фаворитка), а також Мариною де Тавіра (Рома). У фільмі Якщо Біл-стріт могла б заговорити, знятому за однойменним романом Джеймса Болдуіна, Реджина Кінг зіграла маму вагітної дівчини на ім’я Тиш, коханого якої звинувачують в згвалтуванні пуерторіканки і садять до тюрми. Це перший Оскар і перша номінація Реджини Кінг.

Оскар 2019. Найкращий анімаційний фільм

Переможець – Людина павук. Крізь Всесвіти

Мультфільм про всесвіт Marvel був фаворитом церемонії, оскільки півтора місяці тому отримав вже Золотий глобус. Він розповідає про школяра Майлза Моралеса, якого вкусив радіоактивний павук, завдяки чому у Майлза розвинулися надздібності.

Оскар 2019. Найкраща пісня

Переможець – Shallow з фільму Зірка народилася, Леді Гага

Оскар Леді Гага за саундтрек до фільму Народження зірки – Shallow був прогнозованим. Нагороду в аналогічній номінації співачка отримала півтора місяці тому на Блакитному глобусі. Крім того, ця пісня, виконана Леді Гага в дуеті з режисером фільму і виконавцем головної ролі Бредлі Купером, стала родзинкою церемонії.

 

Оскар 2019. Найкраща операторська робота

Переможець – Альфонсо Куарон за стрічку Рома

Цікаво, що оператором у фільмі виступив сам режисер Альфонсо Куарон. Той випадок, коли, хто як не режисер знає, як краще побудувати кадр.

Оскар 2019. Найкращий дизайн костюмів

Переможець – Чорна Пантера

Це 18-а картина, присвячена всесвіту Marvel. Головні ролі в ній виконали Чедвік Боузман, Лупіта Ніонго і Данай Гуріра. Дії розгортаються після подій, розказаних у фільмі Перший месник: Протистояння. За сюжетом Т’Чалла повертається додому в Ваканду, де зустрічає старого ворога.

Оскар 2019. Найкращий монтаж

Переможець – Джон Оттман за стрічку Богемна рапсодія

Джон Оттман, що отримав Оскар за Найкращий монтаж Богемної рапсодії, цікавий тим, що він не тільки талановитий монтажер, а ще й композитор. В обох аплуа він працював над фільмами Підозрілі особи, Здібний учень, Люди Ікс 2, Повернення Супермена, Операція Валькірія.

Оскар 2019. Найкращий документальний фільм

Переможець – Вільний підйом наодинці

Звичайно ж, для України було б краще, аби Оскар в цій номінації отримав фільм Віддалений лай собак данського режисера Симона Леренга Вильмонта, знятий на сході України в зоні бойових дій (над ним працювала українська команда). Проте нагороду отримала картина, що розповідає історію альпініста Алекса Хоннольда. Герой фільму вперше наодинці піднявся на вертикальну гору заввишки майже 1 км, розташовану в Національний парк Йосеміті.

Оскар 2019. Найкращий фільм іноземною мовою

Переможець – Рома

Чорно-біла картина знаменитого мексиканського режисера Альфонсо Куарона, названа Рома, на честь одного з дорогих районів Мехіко, фокусується на історії однієї сім’ї, що живе в ньому. Фільм відзначений відразу десятьма оскарівськими номінаціями і чотирма нагородами.

Оскар 2019. Найкращий грим і зачіски

Переможець – Влада

Оскар за Найкращий грим і зачіски по праву дістався фільму Влада. Крістіан Бейл, Емі Адамс, Сем Рокуелл змінилися до невпізнання, ставши зовні копіями своїх героям Діка Чейні, Лінн Чейні і Джорджа Буша відповідно.

Оскар 2019. Найкраща робота художника-постановника

Переможець – Чорна Пантера

Вперше фільм-блокбастер, знятий за коміксами Marvel, не тільки отримав номінації на Оскар, але удостоївся нагороди. А у випадку з Чорної пантерою – відразу трьох Оскарів.

Оскар 2019. Найкращий звуковий монтаж

Переможець – Богемна рапсодія

Поки фільм Богемна рапсодія збирав Оскари (4 нагороди), група Queen і Адам Ламберт виступили на сцені Оскара з триб’ютом на честь Фредді Меркьюрі.

Група Queen та Адам Ламберт

Група Queen та Адам Ламберт / Фото: EPA

Оскар 2019. Найкраще зведення звуку

У фільмі звучить кілька хітів Queen і 11 раніше невиданих записів, в тому числі п’ять треків з 21-хвилинного живого виступу групи на фестивалі Live Aid в липні 1985 року. Сам же фільм охоплює період з 1970 по 1985 роки, і розповідає про життя, творчість всередині групи Queen і пригоди соліста Фредді Мекрвьюрі.

Переможець – Богемна рапсодія

Оскар 2019. Накращий адаптований сценарій

Переможець – Чорний куклускланівець

Фільм розповідає про протистояння темношкірого поліцейського і його напарника із злочинним угрупуванням. Крім самого режисера Спайка Лі, над сценарієм працювали Чарлі Вачтел, Девід Рабіновіц, Кевін Уіллмотт, Рон Столлворт. Їхня спільна робота завершилася заповітною статуеткою.

Спайк Ли

Спайк Ли / Фото: ЕРА

Оскар 2019. Накращий оригінальний сценарій

Переможець – Зелена книга

Нік Валелонга, Пітер Фареллі і Брайан Каррі отримали нагороду за Найкращий орігальний сценарій у фільмі про подорож чорношкірого піаніста і його білого водія штатами американського півдня. Зелена книга фільм називається тому, що в дорозі герої користувалися так званої Зеленої книгою, в якій зазначені місця, безпечні для афроамериканців.

Ник Валелонга, Питер Фарелли и Брайан Карри

Ник Валелонга, Питер Фарелли и Брайан Карри / Фото: ЕРА

Оскар 2019. Найкращий ігровий короткометражний фільм

Переможець – Шкіра

Шкіра – короткометражний фільм ізраїльського режисера Гая Наттіва розповідає про війну банд в маленькому містечку, яка починається після того, як чорношкірий посміхається білій дитині в супермаркеті. Зі сцени театру Долбі режисер висловив подяку бабусі і дідуся, які пережили Голокост, за мотивацію створити фільму про расові стосунки.

Режиссер фильма Кожа Гай Наттив и продюсер Джейми Рэй Ньюман

Режиссер фильма Кожа Гай Наттив и продюсер Джейми Рэй Ньюман / Фото: ЕРА

Оскар 2019. Найкращі візуальні ефекти

Переможець – Людина на місяці

Візуальними ефектами Академію вразила біографічна драма режисера Дем’єна Шазелла, присвячена Нілу Армстронгу. Вона знята за мотивами книги Джеймса Р. Хенсена Перша людина: Життя Ніла Армстронга.

Кадр из фильма Человек на Луне

Кадр из фильма Человек на Луне / Фото: кадр из фильма

Оскар 2019. Найкращий короткометражний документальний фільм

Переможець – Крапка. Кінець речення

Фільм іранського режисера Райки Зехтабчі піднімає тему менструації. Індійські жінки, що працюють на фабриці з виробництва гігієнічних прокладок, борються за те, щоб місячні перестали вважати в Індії чимось ганебним, і не прагнули на цей період ізолювати жінок від суспільства.

Продюсер Мелисса Бертон и режиссер Райка Зехтабчи

Продюсер Мелисса Бертон и режиссер Райка Зехтабчи / Фото: ЕРА

Оскар 2019. Найкращий короткометражний анімаційний фільм

Переможець – Бао

Короткометражний анімаційний фільм 2018 року студії Pixar Animation розповідає про літню канадці, китайського походження. Вона неймовірно самотня, і ось одного разу, під час приготування пиріжків баоцзи, один з них оживає і стає хлопчиком.

Кадр из мультфильма Бао

Кадр из мультфильма Бао / Фото: @Pixar

Оскар 2019. Найкращий саундтрек

Переможець – Чорна Пантера

Автором саундтрека до фільму Чорна пантера став композитор Людвіг Йоранссон, відомий за роботою над фільмом Крід: Спадщина Роккі. All the Stars, виконана репером Кендриком Ламар і співачкою SZA стала заголовною піснею з саундтрека і довго трималася на першій стрічці американського хіт-параду Billboard.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер