<

Хто на Волині платитиме за газ більше

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:15 | 21.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
Для-проверки-газового-редуктора-нужно-заплатить-200-гривен

Зменшення норм споживання газу може призвести до того, що споживачі, котрі мають прилади обліку, сплачуватимуть за газ більше.

Про це йшлося 21 жовтня під час прес-конференції голови правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослава Короті, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

Мирослав Коротя розповів, що 1 жовтня вступила в дію постанова Кабінету Міністрів, яка фактично змінила норми споживання газу населенням. Ця постанова породила багато звернень споживачів і внесла негативні наслідки у фінансово-господарську діяльність підприємства.

Так, постановою Кабміну зменшено норми споживання газу населенню, котре використовує газ без лічильників у середньому в півтора рази. За словами Мирослава Короті, зменшення норм не означає реальної економії газу, адже споживачі без лічильників безконтрольно використовуватимуть газ. Натомість оплачуватимуть газопостачання споживачі з лічильниками, до того ж платитимуть вони більше.

Так, відтепер особи без лічильників оплачуватимуть 7,3 мільйона кубометрів газу (раніше ця норма становила майже 24 кубометри). Різниця між нормою і фактично спожитим газом буде покладена на ПАТ «Волиньгаз», яке змушене оплачувати її зі своїх доходів. Відповідно «Волиньгаз» звертатиметься до НКРЕ, щоби збільшити тарифи за транспортування і постачання газу. Якщо ці тарифи збільшать, це передовсім ляже на плечі інших споживачів, котрі сплачуватимуть вищу ціну за газ. За попередніми розрахунками, тарифи на блакитне паливо збільшаться приблизно на 25%.

Окрім того, зменшення норм споживання газу позбавляє населення стимулів встановлювати прилади обліку газу. Споживачі, які не встановили лічильники, платитимуть в півтора-два рази менше, але без обмеження використовуватимуть природний газ. У середньому встановлення лічильника вартує 1350 гривень. Якщо споживач, використовуючи газ для приготування їжі, сплачуватиме в місяць 7,8 гривень, то за рік ціна становитиме менше 90 гривень. Це робить встановлення лічильника нерентабельним. Так, на Волині є 55,1 тисячі осіб без лічильників. Якби «Волиньгаз» власним коштом встановив для них прилади обліку, це обійшлося б підприємству приблизно в 74,3 мільйона гривень.

Нова постанова Кабміну несе негатив і для соціально-незахищених споживачів, адже при зменшенні норм споживання газу люди отримуватимуть меншу компенсацію. «Соціально незахищені верстви населення отримуватимуть субсидію на газ, а обов’язкова частка оплати зросте», – пояснив Мирослав Коротя.

У результаті ж газівники прогнозують, що запровадження нових норм призводитиме до збільшення заборгованості за природний газ. Проте Мирослав Коротя впевнений: і Волинь, і вся Україна достойно переживе цьогорічний опалювальний період, який, вочевидь, буде найскладнішим за весь період незалежності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця