<

«Храм – це власність громади», – Гузь про перехід парафій

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:18 | 18.01.2019 / Новини / /
Перегляди
2
/ коментарів 7

За суб’єктивною точкою зору в Україні 80-85% прихожан УПЦ (МП) готові перейти до ПЦУ, але деякі священики намагаються зупинити цей процес. Проте храм – це власність громади.Саме тому потрібен закон, який би дав можливість і юридичне право релігійній громаді зробити свій вибір.

Про це в ефірі програми «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK заявив народний депутат Ігор Гузь.

За словами пана Гузя, люди які відвідують УПЦ МП, наприклад, на Волині – це адекватні, навіть патріотично налаштовані, але яких довгий період часу зупиняло поняття неканонічності. Це була основна теза, якою лякали.

«Сьогодні із створенням ПЦУ прибрали цей момент. За моєю суб’єктивною точкою зору у нас 80-85% прихожан УПЦ (МП) на сьогодні готові перейти до ПЦУ, але священики намагаються зупинити цей процес. В законі щодо цього немає чіткого державного регулювання. Наприклад, є громада, яка на 90-100% підтримує вихід із МП, а є священик і з ним 3-5 парафіян, які кажуть, що не хочуть виходити і що храм належить їм. Так не може бути. Храм – це власність громади. Більшість храмів в Україні будувала громада», – пояснив народний депутат.

З його словами, саме тому потрібно проголосувати за закон, який би дав можливість і юридичне право релігійній громаді зробити свій вибір. Пан Гузь зауважив, що в законопроекті жодного державного регулювання немає, навпаки закон відновлює конституційні права громадян України.

«Зараз перейшло 70 громад, але я переконаний їх буде 700, а можливо, ще більше, але це все буде з судами і провокаціями. І це не правильно», – прокоментував Ігор Гузь.




коментарів: 7
  1. А чи той самий газ, наприклад, не є народною власністю? То чому ж ми, пересічні, за нього платимо скажені гроші? Ібо, як у тому анекдоті, “єсть нюанс” – чи не так, пане Гузь? І з храмами теж певно не все так просто, га?

  2. а я впевнений, шо багатство країни належить народу, бо він його створив. За моєю суб’єктивною точкою зору у нас 80-85% підтримують таку точку зору. Так чому його вкрали 15% ? Так не мае бути !

    • Країна в якій два роки тому більшість говорила “па расейсски” центр,схід ,північ південь,частина заходупро які 15% пишеш?
      і що в тебе вкрали. Влада змінилась міняємо фурашки

  3. пане Ігор . ПО Конституції України Церква відокремлена від держави , тому і депутати і чиновники не повинні вутручатися в справи церковні , тим більше якісь закони . Є СТАТУТИ церков , і там все повинно бути визначено в тоиу числі як змінювати свій вибір – тобто люди не роботи і їх не треба перепрограмовувати – вони повинні самі зрозуміти що московська віра і московські попи це не для українського народу ,а заганяти свій нарід кудись насильно – то історія України вже мала свої наслідки – коли приймали , точніше насаджували християнство – по різних даних тоді Ольгою і Володимиром було вбито та спалено декілька мільйонів жителів Київської Русі…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер