<

Кардіохірург Тарас Рудик: «Мініінвазивними операціями на серці ми рятуємо людей поважного віку і зберігаємо якість життя молодим»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:49 | 11.10.2021 / Новини / /
Перегляди
877
/ 1 коментар

До недавнього часу мініінвазивні операції на серці були доступні тільки за кордоном. На сьогодні в Україні цією новітньою методикою володіють і практикують всього декілька фахівців. Один з них – кардіохірург Тарас Рудик, який народився у Луцьку, закінчив Львівський медичний університет ім. Д.Галицького та практикував класичну кардіохірургію у Львівській обласній клінічній лікарні.

Після навчання у провідних європейських клініках, він вже другий рік буденно практикує мініінвазивні операції на серці в Українсько-британській клініці Симбіотика у Стрию. Ця клініка першою в Західній Україні впровадила світові протоколи мініінвазивної кардіохірургії.

15-го жовтня заплановано участь крадіохірурга Українсько-британської клініки Симбіотика Тараса Рудика разом з провідними кардіологами у прийомі пацієнтів клініки «Кардіолайн» у Володимирі.

Тарас Рудик розповів детальніше про новітню методику та її переваги для пацієнтів.

Що таке мініінвазивна операція на серці?

Це операція на серці, яку виконують через невеликий розріз між ребрами, приблизно 5-7 сантиметрів. Під час такої операції ми не розрізаємо груднину, а отже рана після операції загоюється швидше, і рубець зовсім непомітний.

Пацієнт швидше іде з лікарні додому, і він може відразу повернутися до свого звичного способу життя та фізичних навантажень. Тобто немає таких обмежень і больових відчуттів, як після класичних операцій на серці, коли розрізають грудну клітку.

Які переваги мініінвазивної операції на серці?

Основне – це невелика травма та швидка реабілітація. Зайняті люди після такої операції можуть відразу виходити на роботу. Виписка з лікарні відбувається на 5-7 день після операції. Важливо, що пацієнти практично не потребують вдома стороннього догляду. Це полегшує життя родичам, коли їм немає потреби брати відпустку чи наймати людину, щоб допомогти своїм найближчим.

Для молодих людей, які хочуть завжди залишатися привабливими, великою перевагою є відсутність видимих шрамів. Також такі операції бувають порятунком для літніх людей, коли через супутні хвороби, взагалі важко зважитися на операцію. У практиці нашої кардіохірургічної команди є випадки успішних мініоперацій у людей, яким далеко за 80 років,

Коштує така операція майже так само, як і класична, але якщо порахувати, скільки пацієнт економить після мініінвазивного втручання, то вийде навіть дешевше.

Які операції на серці можна виконати мініінвазивно?

Дуже багато. Операції на клапанах серця, аортокоронарне шунтування, корекції деяких серцевих вад, видалення міксом серця тощо. Але для мініінвазивної операції важливо вчасно звернутися до кардіохірурга.

Буває, пацієнт тривалий час хворіє і не звертається до лікарів. Або знає, що операція потрібна, та відкладає її, почуваючи себе добре на медикаментах. Тоді може виникнути ситуація, коли ту ж саму патологію серця, яка раніше могла бути прооперована мініінвазивно, не можна оперувати малотравматичним способом, і доводиться виконувати класичну операцію через розтин груднини.

Чи кожен кардіохірург може зробити мініінвазивну операцію на серці?

Для того, щоб робити операцію через малий міжреберний розріз, потрібно досконало володіти класичною технікою. Адже кардіохірург зобов’язаний перейти на велику операцію, якщо під час мініоперації виникає така необхідність.

Крім цього, за світовими стандартами, такі операції мають виконуватися спеціальними інструментами, за наявності трансезофагального (черезстравохідного) ЕХО – серця, яким перевіряють результат операції просто в операційній. Важливе також застосування вуглекислого газу для профілактики післяопераційних ускладнень у прооперованих пацієнтів.

Таку операцію можна виконати тільки маючи команду вишколених фахівців, яка формується роками навчання і практики. Це кардіохірурги, анестезіологи, перфузіологи, операційні медсестри, анестезисти.

Наприклад, всі члени нашої команди навчалися закордоном. А наш учитель, провідний кардіохірург Польсько-Американських клінік серця Вітольд Гербер, особисто приїжджав спостерігати за нашою першою самостійною мініінвазивною операцією на серці, яку ми провели, до речі, пацієнтці з Луцька. Як бачите, рідна земля і земляки благословляють навіть у таких професійних стартах.

Який досвід Вашої кардіохірургічної команди?

Наш досвід вимірюється не роками, а кількістю проведених операцій на серці. Це вже понад 1500 кардіохірургічних операцій, виконаних разом. Становлення нашої команди відбувалося у Львівській обласній клінічній лікарні, перші мініінвазивні операції ми провели саме тут.

Сьогодні ми всією командою перейшли у клініку Симбіотика у Стрию, адже змогли тут вибудувати той шлях надання медичної допомоги, який бачили в європейських клініках, і який можемо контролювати самостійно з усією відповідальністю за наших пацієнтів.

Сьогодні пройшовши найважчі часи пандемії ми переконалися, що наше рішення було правильне – заходи безпеки і бездоганна опіка пацієнтів дозволила нам оперувати і виходжувати пацієнтів.

На жаль пандемія не дозволила виконати мініінвазивно стільки операцій, скільки планувалося. Бо через страх звертатися до кардіологів, більшість пацієнтів сьогодні приходять у тяжкому стані, коли ми можемо допомогти вже тільки класичним методом. Тому ми розгортаємо широку інформаційну кампанію, і не лише серед пацієнтів, а й серед сімейних лікарів та кардіологів.

Що робити, щоб вчасно звернутись по мініінвазивну кардіохірургічну допомогу?

Знайти доброго сімейного лікаря і, навіть, коли ніщо не турбує, у дорослому віці, раз на рік обстежуватися у кардіолога. А якщо про патологію вже відомо, то огляди у кардіолога мають бути регулярними. В такому випадку можна або попередити розвиток захворювання і уникнути операції, або виявити його на ранній стадії, яка дозволить мініінвазивне втручання.

Що можна порадити пацієнтам, яким рекомендовано операцію на серці?

Сьогодні, на щастя, пацієнти мають вибір між мініінвазивною і класичною операцією на серці. Якщо патологію виявили вчасно, то є трохи часу, щоб усвідомлено прийняти рішення як і у кого оперуватися. Тут буде мудрим рішення проконсультуватися у декількох клініках і свідомо підійти до обрання кардіохірургічної команди. Адже, вдала операція, це лише початок одужання.

Крім неї, важливий післяопераційний догляд і опіка, безпека перебування в клініці, загальна моральна атмосфера, людяність лікарів і персоналу. Відповідальне ставлення до свого здоров’я і бажання якнайдовше залишатися опорою для своїх найближчих, допоможуть прийняти найкраще рішення.

Чи потрібне скерування у Клініку Симбіотика? Як можна провести обстеження і прооперуватися у Вашій клініці?

Ви можете звернутися до Симбіотики як за скеруванням сімейного лікаря чи кардіолога, так і самостійно, якщо відчуваєте симптоми, що вказують на хвороби серця. Записатися можна залишивши свій контактний номер телефону на нашому сайті або зателефонувавши в клініку 067-888-3-000.

У будь-якому випадку буде зворотній контакт по телефону, і наші менеджери повідомлять Вам заходи безпеки, яких ми вживаємо, щоб захистити наших пацієнтів від вірусу. Ці заходи дозволяють нам залишатися вільною від ковіду клінікою безперервно під час пандемії.

Відтак, у нас неможливо підхопити ні ковід, ані інші внутрішньо лікарняні інфекції. Нещодавно ми отримали сертифікат «Чиста лікарня безпечна для пацієнтів», пройшовши аудит «Служби організації інфекційного контролю». Тому закликаю своїх земляків: не бійтеся заразитися ковідом під час візиту до кардіолога, час не лікує серце. Зволікання зі зверненням до лікаря ускладнює і здорожчує подальше лікування, віддаляє одужання.

Для запису на консультацю за участі Тараса Рудика у клініці «Кардіолайн» 15 жовтня, потрібно телефонувати: (093) 1763483; (096) 8448983.

Кардіолайн знаходиться за адресою м. Володимир, вул. Драгоманова, 38.




один коментар
  1. Дай Бог, Тарасе, здоров’я і тобі і всім іншим, хто в медицину не по помилці попав!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер