<

Кабмін виділив понад 120 мільйонів гривень на ліки від COVID-19 з недоведеною ефективністю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:10 | 28.11.2020 / Новини / , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Уряд виділив більше 125 мільонів гривень на препарати від COVID-19, які є в українському протоколі лікування COVID-19, але мають сумнівну ефективність.

Рішення ухвалили 25-го листопада, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, – передає Українська правда.

39,3 млн гривень виділили для закупівлі «Тоцилізумабу», який призначають пацієнтам з COVID-19, що перебувають на стаціонарному лікуванні.

Понад 86 млн гривень виділили для закупівлі Імуноглобуліну людини нормального, який може застосовуватись для лікування пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19.

«Ці кошти будуть виділені, і ми зможемо закупити їх і роздати по регіонах. Впевнена, що це допоможе на місцях лікарням швидше зреагувати наданням допомоги, оскільки в їхньому арсеналі буде все необхідне, зокрема, всі необхідні дороговартісні лікарські засоби, які, на жаль, ми часто чули скарги від пацієнтів, що вони були змушені купувати їх за власний кошт», – зазначила заступниця МОЗ Ірина Садов’як під час брифінгу 27 листопада.

Що відомо про ці ліки?

Тоцилізумаб

Це ліки проти ревматоїдного артриту. У світі завершено 8 клінічних випробувань цього препарату.

Національна комісія охорони здоров’я Китаю включила використання «Тоцилізумабу» в рекомендації лікування пацієнтів з COVID-19.

«Тоцилізумаб» був зазначений серед препаратів для лікування COVID-19 в дослідженні великих лікарень США, під час якого було встановлено, що аномальні результати аналізів печінки спостерігалися у більшості госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 і можуть бути пов’язані з гіршими клінічними результатами.

29 липня компанія Roche заявила, що її рандомізоване подвійне сліпе дослідження препарату при лікуванні пневмонії у пацієнтів з COVID-19 не показало ніяких результатів.

21 жовтня було опубліковане інше рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження, в якому брали участь 243 учасники. Воно показало, що «Тоцилізумаб» не ефективний для запобігання інтубації або смерті помірно хворих госпіталізованих пацієнтів з COVID-19.

У Гарвардській медичній школі повідомляють, що жодне з відомих досліджень не підтверджує ефективність або безпеку цього препарату проти COVID-19. Необхідні великі рандомізовані контрольовані дослідження, які ще тривають.

«На сьогодні дані кажуть, що «Тоцилізумаб» неефективний в плані зниження летальності. Тому сенс його використання наразі невідомий. Можливо, якісь нові дослідження покажуть, що його треба використовувати в якихось інших випадках, у тяжких хворих, але наразі ми знаємо, що ефект дуже слабкий» , – розповів інфекціоніст Євгеній Щербина.

Імуноглобулін людини нормальний

Такий імуноглобулін використовують як для профілактики інфекцій, так і у випадках важких захворювань імунітету вже десятки років.

Щоб отримати такий препарат, потрібна кров, а саме плазма донорів. Варто зазначити, що йдеться про плазму людей, які не хворіли COVID-19.

Його ефективність проти COVID-19 тільки почали вивчати.

Але Національний інститут охорони здоров’я США не рекомендує використовувати цей імуноглобулін для лікування COVID-19 за винятком клінічних випробувань.

Також про цей препарат немає ні слова в гайдлайні лікування COVID-19 Гарвардської медичної школи.

До категорії цих засобів входить препарат «Біовен». Нещодавно в Україні завершили клінічні випробування цього засобу від COVID-19 і внесли в український протокол лікування.

Він нібито вчетверо – з 23,6% до 6,25% скорочує летальність при критичному перебігу COVID-19, а також скорочує середній час до настання покращення з 9 до 5 днів.

Але його ефективність перевіряли на 66 пацієнтах.

Також компанія досі не виклала у відкритий доступ звіт про дослідження, є тільки інформація про його реєстрацію.

Але чи саме його закуповуватимуть для лікування COVID-19 в Україні, поки не відомо.

У МОЗ повідомили, що не обов’язково йдеться про закупівлю цього препарату, оскільки «Біовен» – це назва лікарського засобу. А Імуноглобулін людини нормальний – це категорія препаратів.

Проте, за словами співвласника компанії-розробника «Біофарма» Костянтина Єфименка, сьогодні триває 18 клінічних досліджень імуноглобуліну в світі, але компанія «Біофарма» першою в світі почала і завершила клінічні випробування цього препарату.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок