<

«Зупиніть знищення нашого навчального закладу!», – колектив Іваничівської школи-інтернату до волинських депутатів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:29 | 12.12.2018 / Іваничі / /
Перегляди
108
/ коментарів 7

Колектив Іваничівської школи-інтернату виступив проти її реорганізації шляхом приєднання до Затурцівської.

Крім реорганізації, працівники закладу наводять інші приклади пропонованих в області заходів, які, на їх думку, спрямованні на його закриття.

Батьки учнів та колектив школи-інтернату написали звернення до депутатів Волинської облради щодо ситуації, яка склалася навколо навчального закладу, з проханням забезпечити його подальше функціонування.

Вони заявили про свою готовність відстоювати інтереси школи-інтернату акціями протесту, мітингами тощо.

Текст звернення подаємо без змін:

«Трудовий та батьківський колективи Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату глибоко обурені упередженим ставленням  до нашого навчального закладу, незрозумілими та протизаконними діями, метою яких є, на нашу думку, закриття Іваничівської школи-інтернату.

Так, протягом останнього року активно надавалась інформація щодо входження нашого закладу до Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату І–ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки». Адже  фінансувати такий тип навчального закладу за рахунок субвенції з обласного бюджету можливо у випадку, коли кількість іногородніх дітей становить не менше 70%. Вважаємо, що в такий спосіб намагалися врятувати вищезгаданий навчальний заклад за рахунок наших учнів.

20-го березня 2018-го року на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму Волинської обласної ради (далі – комісія з питань освіти) при розгляді питання «Про першочергові питання діяльності закладів освіти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики І.М. Вахович запропонувала (на наш погляд) своє бачення майбутнього закриття нашої школи-інтернату, яке полягало в перепрофілюванні нашого закладу або у філію Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, або в інший спосіб.

Так, у цей же день постійна комісія з питань освіти, заслухавши І.М. Вахович про результати співбесід із керівниками закладів освіти обласного підпорядкування щодо подальшого розвитку освітньої сфери області, прийняла протизаконне рішення № 28/1, в якому вирішила рекомендувати управлінню освіти, науки та молоді ОДА, вивчити питання щодо доцільності передачі Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність Іваничівської ОТГ та до 01.05.2018 року внести відповідний проект рішення обласної ради.

Нова версія щодо закриття нашого закладу (в чому ми переконані) з’являється 20-го квітня 2018 року на сайті Волинської обласної ради – проект рішення «Прореорганізацію шляхом злиття Іваничівської спеціальної загальноосвітньоїшколи-інтернат Іваничівського району Волинської обласної ради та Затурцівськоїспеціальної загальноосвітньої школи-інтернат Локачинського району Волинськоїобласної ради», де пропонується до 01.07.2018 року провести реорганізацію шляхом злиття вище зазначених навчальних  закладів у нову юридичну особу  –  Затурцівський ліцей «Центр освіти» Волинської обласної ради. Виникає питання: чому саме Затурцівський, а не Іваничівський (у райцентрі, в смт. Іваничі)?

Трудовому колективу Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату не зрозумілі такі можливі протиправні дії, єдиним результатом яких буде обов’язкове закриття нашого навчального закладу. Закладу, що має багату історію існування, прекрасне географічне розміщення, інфраструктуру, просторі приміщення та усі можливості для подальшого успішного функціонування.

Ще на початку 1958-го року з ініціативи колгоспників Нововолинського району було вирішено спорудити першу в Україні міжколгоспну школу-інтернат в Іваничах. 29 колгоспів району виділили 4 мільйони карбованців на будівництво. Розпочалося воно в травні 1958-го року, а завершилося в січні 1960-го року.

Відкриття школи-інтернату 1-го лютого 1960-го року перетворилось у справжнє велике, радісне і незабутнє свято для дітей, їх батьків, усієї громадськості. На мітинг, присвячений відкриттю школи-інтернату, прибули найвищі керівники області, представники Міністерстваосвіти України, журналісти республіканського телебачення і радіомовлення, республіканських та обласних газет. Були запрошені голови райвиконкомів усіх районів Волині. Приїхали представницькі делегації від усіх колгоспів і підприємств. Вони тепло вітали вихованців із відкриттям школи- інтернату і вручили подарунки.

Ця подія знайшла своє відображення на сторінках багатьох газет і в радіопередачах. За матеріалами відкриття школи-інтернату був створений кіножурнал, який демонструвався по телебаченні і на екранах кінотеатрів України. Засіяні педагогами в дитячі душі зерна знань, добра, людяності дали гарний урожай. Абсолютна більшість випускників школи-інтернату знайшли своє гідне місце у житті. Живуть чесно, по совісті, з гордістю носять звання випускника нашої школи-інтернату і  понині приїздять на зустрічі з випускниками  в рідну  школу. У 1981-му році школа була реформована і набула статусу спеціальної для дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку. В школу прийшли нові дітки.

Основним завданням школи стала соціалізація та інтеграція дітей з особливостями психофізичного розвитку у суспільство, навчання  та  виховання дітей з особливими потребами, здійснення індивідуального підходу до кожної дитини, проведення корекційно-розвиткової роботи, адаптації вихованців до навколишнього середовища, соціуму. Ми захищаємо права дітей-інвалідів, дітей з особливими потребами із соціально незахищених (вразливих), неблагонадійних, малозабезпечених, багатодітних сімей (таких, що перебувають у складних життєвих обставинах та під соціальним супроводом) на здобуття спеціальної освіти, повноцінний розвиток особистості, здійснення заходів і реабілітації, професійну орієнтацію та підготовку до самостійного життя.

Протягом цього навчального року в школі навчалося 90 учнів. Тут створені прекрасні умови для комфортного проживання дітей: тепло, затишно та ситно. У навчальному корпусі школи функціонує 7 навчальних класів-кабінетів, комп’ютерний клас із сучасною сенсорною мультимедійною дошкою, 2 столярні майстерні, 2 швейні майстерні,  методичний кабінет, бібліотека, їдальня, спальний корпус, спортивна зала, святкова зала, медичний кабінет. Ушколі-інтернаті створений шкільний музей народознавства. У нас естетично оформлені великі світлі та просторі приміщення, ми готові та маємо змогу запросити на навчання учнів інших навчальних закладів нашого типу (де не вистачає місця для дітей, де пристосовані приміщення, на ремонт та утримання яких виділяються великі кошти з обласного бюджету).

У школі працюють 40 учителів: 13 із них мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», серед них є вчитель-дефектолог, «Старший учитель», вихователь-методист; 5 – спеціалісти першої категорії; 7 – спеціалісти другої категорії; 10 – спеціалісти. Четверо молодих учителів продовжують навчання у вищих педагогічних закладах. Кваліфіковані послуги дітям надають практичний психолог та логопед. Обслуговуючий персонал нараховує 27 працівників. Педагоги школи-інтернату не стоять осторонь проблемного фінансового забезпечення потреб вихованців школи-інтернату. Так, у січні –лютому цього року педагоги закладу зібрали з власних коштів суму – 62400 грн. і придбали добротне зимове шкіряне взуття для всіх учнів школи-інтернату.

Територія нашого закладу розташована в центрі районного центру Іваничі. Поруч знаходяться районний стадіон «Колос», центральна районна та дитяча бібліотеки, районний будинок«Просвіта», центральна районна лікарня, Іваничівське відділення поліції, служба у справах дітей РДА, з якими налагоджена тісна співпраця. Посильну допомогу у навчаннях з цивільного захисту, безпеки життя і здоров’я дітей надає Державна пожежно-рятувальна частина №18 Управління ДСНС України у Волинській області, працівники якої є шефами наших дітей. Наше селище з’єднане транспортним сполученням з усіма населеними пунктами області та залізницею з багатьма районними центрами.

30-го серпня 2018-го року розпочинаються нові дії  проти нашої школи-інтернату та її директора, адже в цей день відбулося засідання комісії з питань освіти, де окремі депутати, всупереч зверненню трудового колективу щодо продовження контракту на посаді директора з Л.Р. Лазаренко-Штикало на новий термін, не призначили її  на посаду т.в.о. директора (до і на час проведення конкурсу на заміщення цієї  посади), без обґрунтування, чому саме в її випадку – на відміну від директорів усієї області, чим «обезголовили» навчальний заклад на місяць.

Людмила Ростиславівна – професіонал з великої літери, людина творча, не зупиняється на досягнутому, впевнено крокує в ногу з часом. Дотримується педагогічної етики, поважає гідність учнів, педагогів, працівників школи, пропагує здоровий спосіб життя. Підтримує зв’язки з батьками, надає їм консультативну педагогічну допомогу з питань освіти, фізичного й психічного розвитку дітей та користується авторитетом серед учнів, батьків, працівників школи, громадськості району.

Оскільки школа-інтернат не могла бути без керівника, то згідно рішення педагогічної ради школи та зборів трудового колективу, які відбулися 31-го серпня 2018-го року,Людмила Ростиславівна і надалі виконувала протягом вересня обов’язки директора навчального закладу, працюючи без заробітної плати.

Розуміючи,  що комісія з питань освіти не  призначила т.в.о. директора школи-інтернату (врезультаті чого працівники навчального закладу не могли отримати заробітну плату, а підприємці постачати продукти харчування дітям, адже 28.09 – остання можливість проведення перерахунків за поточний місяць), працівник облради у телефонному режимі 27.09 майже о 18:00 год. повідомив рішення цієї комісії про покладення обов’язків директора школи на заступника директора з навчальної роботи, що є протизаконним, адже він не дав на це згоди.

Наступного дня в інтернеті педагоги знайшли новий проект рішення цієї ж комісії щодо проведення реорганізації нашої школи-інтернату шляхом приєднання її до Затурцівської школи-інтернату.

Згодом  на сайті обласної ради 08.10.2018 року знову оприлюднений проект рішення сесії обласної ради «Про реорганізацію Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату». В даному проекті знову пропонується реорганізувати нашу школу-інтернат шляхом приєднання до Затурцівської.

Трудовий та батьківський колективи обурюють вищезгадані незрозумілі дії окремих депутатів комісії з питань освіти та ставлять запитання до цих народних обранців області:

  1. Людмила Ростиславівна Лазаренко-Штикало є головою Іваничівської районної організації ВО «Батьківщина». Саме політичні розбірки стоять на заваді укладення нового контракту талановитому педагогу, якого люблять діти і глибоко поважають та хочуть бачити директором усі працівники школи-інтернату?
  2. В Іваничівській школі-інтернаті чудові приміщення, які розміщені у самому центрі селища Іваничі та займають площу біля 2 га. Комусь дуже хочеться приватизувати або продати це майно?
  3. У разі реорганізації Іваничівської школи-інтернату шляхом приєднання до Затурцівської в результаті відбудеться закриття нашого закладу та пройде звільнення працівників навчального закладу. За що мають утримувати свої сім’ї, будучи безробітними, 67 працівників школи-інтернату?

Ми звертаємося до усіх депутатів Волинської обласної ради – зупиніть знищення нашого навчального закладу! А також просимо Вас, шановні народні обранці Волині:

  1. Захистити Іваничівську спеціальну школу-інтернат від реорганізації шляхом злиття із Затурцівською  школою-інтернатом, що буде незаконним відповідно до п.4 Розділу XII Прикінцевих та перехідних положень Закону України«Про освіту» та п.3-1 ст.48 Закону України «Про загальну середню освіту», тобто незаконних дій по відношенню до дітей, які потребують особливої уваги, працівників закладу і Ваших виборців та вжити невідкладних заходів щодо захисту та подальшого функціонування школи-інтернату.
  2. Оскільки питання визначення майбутньої долі навчальних закладів області є вкрай важливі, просимо Вас вжити заходів, щоб усі аналітичні матеріали (таблиці, доповіді, бюджети, розрахунки, штати, та ін.) в тому числі і з доповіді І.М. Вахович про результати співбесід з керівниками, а також фото усіх закладів нашого типу були оприлюднені для громадськості з метою оцінки доцільності закриття (реорганізації) саме того чи іншого закладу, оскільки ці заклади фінансуються за наші кошти – платників податків, нас, виборців.
  3. Просимо вжити заходів, щоб управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА та Волинська обласна рада і в подальшому перед прийняттям важливих рішень про зміну типу або підпорядкування навчального закладу оприлюднювала всю інформацію для громадськості, аби  не виникало сумнівів, що такі кроки є об’єктивні, неупереджені  та справедливі, щоб усім було зрозуміло, чому саме цей заклад повинен бути реформований, а не аналогічний інший.

Поряд із тим, заявляємо про свою готовність відстоювати інтереси школи-інтернату будь-якими законними способами, в тому числі акціями протесту, мітингами тощо.

Сподіваємося  на Вашу підтримку! З повагою, трудовий колектив Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату».




коментарів: 7
  1. А 67 працівників на 90 учнів і база, яка розрахована на 300 дітей це нормально???
    Чи не надто дорого платникам податків обходиться утримання одного циганчати в Іваничівському інтернаті?

  2. Люди вам шо мішає та школа? Чого така злість? Чи вам легше буде коли стільки людей залишаться без роботи? Справжня українська натура тішитися з чужої біди.

    • В нас початкові школи закривають бо не вигідно утримувати, а тут цілий притон процвітає площею як 10 таких шкіл. Закрити однозначно!!! А дітей перевести в Затурці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок