<

Завдяки керівникам установ, які всупереч волі Томашевської, погодились виплатити борг, тепло в ліцеї №1, дитсадочку та лікарні Іванич відновили

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:15 | 8.03.2023 / Іваничі / , , , /
Перегляди
3461
/ коментарів 5

Опалення в комунальних установах Іванич: ліцеї №1, дитсадочку, лікарні, музичній школі, Будинку культури та селищній раді наразі відновили. Проте невідомо чи надовго. Незважаючи на думку голови громади та тиск з її сторони, керівники лікарні, Центру ПМСД і відділу освіти, культури, молоді та спорту погодилися сплатити заборгованість перед теплопостачальною організацією ТОВ «Аванті-Девелопмент».

Нагадаємо, зранку 6-го лютого зупинилась котельня, яка опалює дитсадочок і ліцей №1. Батьків не попередили, тож дітям довелося мерзнути. А післяобіду опалювати перестали й місцеву лікарню.

Питання про відновлення теплопостачання обговорили 7-го березня під час позачергового пленарного засідання.

На сесію винесли лише одне питання – “Про загрозу виникнення надзвичайної ситуації у зв’язку з припиненням постачання теплової енергії теплопостачальною організацією ТОВ «Аванті-Девелопмент». Очільниця громади хотіла, аби депутати своїм рішенням змусили приватну фірму відновити подачу тепла до комунальних установ. Однак про виплату заборгованості у 2,5 мільйони гривень у рішенні ні слова. Мовляв, вони мусять подавати тепло, бо це об’єкти критичної інфраструктури, але робити це за власні кошти. Аж поки не буде рішення Волинського окружного адмiнсуду, який має остаточно встановити тариф на теплопостачання.

На сесії Томашевська понад півтори години виправдовувалась, чому селищна рада не сплачує за тепло і детально пояснювала різницю між тарифами 3,190 грн/Гкал та 3,004 грн/Гкал і запевняла, що платити мають саме по 3,190 грн/Гкал. Нонсенс полягає у тому, що постачальник пропонує нижчий тариф – 3,004 грн/Гкал. 

Нагадаємо, голова селищної ради наполягає на тому, що розрахунковий тариф на тепло має бути такий, який був на 24-те лютого 2022 року, тобто до війни – це 3,190 грн/Гкал з ПДВ, або 2658,48 грн/Гкал без ПДВ. Тоді, як директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов переконаний, що законним є тариф 3,004 грн/Гкал, який і діяв до лютого.

До речі, під час сесії Томашевську кілька разів підловили на брехні. По-перше, вона сказала, що теплопостачання припинили раптово і без попередження. Однак, на минулому пленарному засіданні 15-го лютого керівник виробничої дільниці ТОВ «Аванті-Девелопмент» Олег Новосад попередив, що дизпалива й тріски в котельнях лишилось лише на тиждень. Якщо селищна рада не заплатить за спожите тепло, то котельні просто зупиняться. Що й сталося.

А по-друге голова громади наголосила. що опалення зупинили незаконно і безпідставно. Тоді, як теплопостачальна організація й так три місяці опалювала установи у борг. І саме ця заборгованість й стала причиною припинення постачання теплової енергії.

Після виступу Томашевської депутати заслухали керівників комунальних установ: директорку лікарні Аллу Баранчук, головного лікаря Центру ПМСД Андрія Сторонського та начальницю відділу освіти, культури, молоді та спорту Аллу Наумук.

Так, Алла Наумук запевнила, що всупереч волі Томашевської, заплатила за тепло 920 тисяч гривень за січень. А, щоб заплатити за лютий ще має трішки часу до 12-го березня.

“Я пішла всупереч Томашевській й підписала акти з ТОВ «Аванті-Девелопмент» й проплатила їм кошти на їх умовах. Все зробила для того, щоб в моїх установах було тепло. Ми свої зобов’язання виконали. Тому я не розумію, чому в нас вимкнули опалення”, – наголосила вона.

Алла Баранчук у свою чергу зазначила, що погасити борг за тепло, а це мільйон 296 тисяч гривень, наразі лікарня не може, адже немає бюджетних призначень. А на рахунку є лише 400 тисяч гривень. А ще, мовляв, не знає по якому тарифу платити. Однак, за її словами, відключати тепло в лікарні, у якій лежать хворі, зокрема й немовлята, це не припустимо.

“Наразі в лікарні перебуває 104 стаціонарних хворих, серед них і діти від 4-х місяців. Якщо не буде тепла, то подальше перебування захворілих на стаціонарному лікуванні буде неможливим”, – наголосила вона.

Андрій Сторонський зауважив, що Центр ПМСД не має договору з ТОВ «Аванті-Девелопмент», який потрібно заново підписати. Адже попередній з колишнім керівником установи не легітимний, бо, мовляв, не належним чином оформлений і не зареєстрований. А без договору здійснити оплату не можна.

Директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов зазначив, що у його фірми зараз – фінансова криза. Тому, аби підтримати функціонування котелень, необхідні кошти. Адже наразі вони навіть не мають можливості купити необхідні запчастини для ремонту технічних несправностей в котельні ліцею №1. А ще, за його словами, потрібні кошти на придбання деревної тріски й дизельного пального, виплату заробiтної плати, сплату за електроенергiю, сплату податкiв i зборiв.

Відповідаючи Богатову, Томашевська запропонувала йому вихід із цієї ситуації – “То візьміть кредит”. Але незрозуміло, чому теплопостачальна організація має брати кошти у борг, якщо селищна рада, зобов’язана їм виплатити кошти за надане ними опалення, згідно договору?

Богатов вибачився перед очільницею відділу освіти Аллою Наумук і підтвердив, що вона дійсно йому проплатила до січня. Однак цих, коштів, за його словами, недостатньо, аби забезпечити роботу всіх котелень. До того ж лікарня могла б хоча б тих 400 тисяч гривень, що в них є, заплатити.

“У мене нема порозуміння з головою. Вона мене не чує. Ця вся ситуація з виконкомом і сесією – це примус для мене, щоб заставити працювати безоплатно. Але ж ми тепло даємо, свою роботу виконуємо. То, будьте добрі, заплатіть нам.

Якщо щось не так буде, то ми все повернемо, бо проблем не хочемо. Особисто я не хочу ні збанкрутувати, ні в тюрму потрапити. Не заганяйте мене в глухий кут, дайте той місяць нормально допрацювати, до завершення опалювального сезону”, – наголосив директор ТОВ «Аванті-Девелопмент».

До того ж він попередив керівників комунальних установ, що відповідальні за опалення і його відсутність саме вони, а не селищний голова.

“Якщо зараз, не дай Боже, щось станеться, то підемо розгрібати і потім будемо за це відповідати я і керівники комунальних установ, бо саме з ними у нас підписаний договір і саме вони є споживачами. Селищний голова тут ні до чого”, – зазначив він.

Опісля почалося бурхливе обговорення цієї ситуації і жвава дискусія між депутатами. Більшість просто вимагала відновити опалення в установах.

На що Богатов відповідав просто:

“Погасите заборгованість – відразу подамо тепло. Ми більше не можемо працювати безоплатно”.

Депутати чомусь боялись запитати Томашевську, чому вона, як голова громади, взагалі допустила таку ситуацію з припиненням теплопостачання. Зробила це лише Катерина Бонюк. Вона заявила, що саме очільниця селищної ради винна у відсутності опалення в комунальних установах.

“Мене не дивує ця ситуація. Це яскрава ілюстрація того, до чого ми йшли. Це було закономірно. І нас попереджали, не треба зараз нікого вводити в оману. Була ціла сесія присвячена цьому питанню, і ЗМІ писали. Це не правда, що ніхто і нічого не знав про можливість припинення опалення. Всі все знали.

Селищна голова нам годину розказує, що вона має відповідати за законність тарифу. Але, ви, як селищна голова, маєте забезпечити комунальні установи теплом. Все крапка. Як ви це будете робити – це вже ваша справа. У вас є свій штучний виконком, хай приймає відповідне рішення. Це не компетенція депутатів. Це не їх головний біль, і не турбота батьків чи захворілих в лікарні. Це ви довели до краху. Ви кажете, що може статись надзвичайна ситуація, але вона вже сталася. По вашій винні”, – обурилась депутатка, звертаючись до Томашевської.

У зриві опалювального сезону Томашевську звинуватив і Богатов. У коментарі БУГу він розповів, що це все вона робить спеціально, аби знищити його компанію. І використовує при цьому навіть дітей і захворілих пацієнтів лікарні.

“Це цілеспрямоване знищення нашої компанії. Вона робить усе, аби ускладнити нашу роботу. Наприклад, змушує відстоювати наші права і повністю законні наші рішення у судах та створює штучні конфлікти між нами і споживачами”, – підкреслив Богатов.

Врешті очільниці лікарні та відділу освіти Алла Баранчук і Алла Наумук пообіцяли підписати акти з ТОВ «Аванті-Девелопмент» і виплатити їм заборгованість, незважаючи на заборону Томашевської. А Костянтин Богатов запевнив, що теплопостачання таки відновить.

Однак депутати більшістю голосів таки “повелися під дудку Томашевської” і прийняли запропоноване нею звернення “Про загрозу виникнення надзвичайної ситуації у зв’язку з припиненням постачання теплової енергії теплопостачальною організацією ТОВ «Аванті-Девелопмент».

І на підставі цього голова громади відразу ж заявила, що подала заяву до поліції, прокуратури, СБУ та Волинської обласної військової адміністрації і звинуватила Костянтина Богатова у перевищенні влади та самоуправстві, яке призвело до припинення подачі теплової енергії установам та організаціям. Про це вона заявила у своєму відеозверненні, опублікованому на офіційній сторінці селищної ради.

Тож версія Богатова про цілеспрямоване виживання його фірми з Іванич і спеціальне доведення її до припинення теплопостачання і штучне сфабрикування цієї ситуації виглядає правдоподібною. Бо замість того, щоб подавати тепло, керівники будуть змушені відстоювати свої права у поліції і прокуратурі. А в них, окрім цього, ще є й так є три позови в суді, до яких їх також спонукала діяльність Томашевської. Тому гарантії, що ситуація з зупинкою роботи котелень, не повториться знову, немає.




коментарів: 5
  1. О. То вже й А.Сторонський свого пальця туди встромив? Правильно. Треба відпрацьовувати трудоустрій. :)))

  2. Богатов розумна і зважена людина навідміну в срср Томашевської. Нехай Томашевська небере заробітну плату, а так працює на благо громади. І оприлюдніть цей договір…люди мають знати правду

  3. Проблеми почалися в акурат після того, як сторонський свою чахлу сраку приволік під добротну томашевської.
    Совпадєніє?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер