<

З села у місто: на Іваничівщині лише з однієї сільради 25 дітей обрали навчання в школах Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:14 | 25.06.2016 / Іваничі / , , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні

Під час сесійного засідання 23-го червня на розгляд депутатів Іваничівської районної ради було винесено проект рішення про реорганізацію загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Стара Лішня. Два класи цього навчального закладу залишилися без жодного учня.

Відділу освіти рекомендовано реорганізувати навчальний заклад у загальноосвітню школу І-ІІ ступеня, тобто зменшити кількість класів з 11-ти до 9-ти.

Школа є найменшою серед повних навчальних закладів району, у ній навчається 61 учень. В десятих-одинадцятих класах вчиться 10 учнів. Вартість навчання однієї дитини за рік – 21 тисяча гривень. За прогнозами на 1-ше вересня 2016 року в школі навчатимуться 57 учнів. Не буде школярів у 5-му та 9-му класах.

У той же час 25 дітей шкільного віку, які проживають на території Старолішнянської сільради, навчаються в закладах міста Нововолинська. Не дивлячись на такі обставини, місцева громада проти реорганізації школи. Депутати сільської ради (У Старолішнянську сільраду входить 5 сіл) звернулися в район з тим, щоб зберегти 11 класів.

Під час сесії Іваничівської райради директор школи Ольга Дика пояснювала, чому у двох класах немає дітей:

“Був такий період, що наш вчитель не набрала 1-го класу. Всі діти, крім двох, пішли навчатися в Нововолинськ. Ми з цим питанням зверталися і до районного відділу освіти, і до методичного кабінету, аби чимось посприяли та допомогли. Але вийшло так, що батьки не захотіли віддати діток до цієї вчительки і примусити їх ми були не в змозі.

Свого часу організовували збори батьків, приїжджала методист Неля Лапінська – просили, щоб нам дали іншого вчителя. Але питання стояло так: або цей педагог, або ніхто. Звільняти працівника не є компетенцією директора школи, звільняє-призначає на роботу відділ освіти.

Можливо, батьки й хотіли б віддати до нас діток, але їм добиратися з Осмилович, наприклад, 2 кілометри до центру села, або з Нової Лішні більше 3-х кілометрів до центру в школу. Для них ближче вийти на іваничівське або львівське шосе, сісти в маршрутку і поїхати в місто. В основному батьки працюють у Нововолинську і їм зручніше взяти діток з собою і повезти у міську школу. Я писала відношення до начальника відділу освітик Надії Жук, щоб трішки нам допомогла з перевезенням дітей. Думаю, питання збільшення кількості учнів зрушиться з місця, коли діток довозитимуть до школи”.

Ще одна проблема сільської школи – низька народжуваність. У цьому році, каже директор, народилося тільки троє діток. Інша причина в тому, що багато батьків, хоч прописані у Старій Лішні, але проживають у Нововолинську. Молоді сім’ї у пошуках роботи винаймають в місті квартири.

Депутати одностайно зійшлися на тому, що дітей та батьків потрібно заохочувати до навчання в сільській школі – не змушувати, а спонукати. Відділ освіти не може впливати на нововолинські навчальні заклади, але може на школи в межах району. Якщо один заклад забирає дітей у іншого, де менше учнів, то, очевидно, відділ освіти повинен на це реагувати.

“Ми не маємо права заборонити батькам вибрати той чи інший навчальний заклад. Знаєте, що я кажу зараз своїм директорам? У Нововолинську об’єднують класи – по 40-45 учнів у одному класі. Може, наші діти самі повернуться? Ну невже вони будуть сидіти в класі, де є 45 учнів, а не в нас, де є, скажімо, по 10 чи 15 дітей? Ту дитину можна на кожному уроці запитати, до кожного учня впродовж 45-ти хвилин вчитель може три рази підійти”, – відзначила начальник відділу освіти Надія Жук.

Старолішнянська школа ніколи не була позаду інших середніх шкіл району. В цьому році учні здобули 13 призових місць в районі, 8 – на конкурсах. Директор каже, що вчительський колектив завжди старається, щоб учні цього навчального закладу в усьому виглядали найкращими.

“Проблема виникла ще 5 років тому, коли не набрали учнів. Однак варто подумати, яка ситуація складеться ще через 5 років, якщо діток буде багато, а школу ми реорганізуємо”, – відзначив голова фракції ВО “Свобода” Ігор Тимощук.

Обговоривши питання, депутати одноголосно проголосували проти реорганізації Старолішнянської школи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок