<

«Винні амбіції голови громади»: початкова школа ліцею №1 перейшла на дистанційне навчання

11:38 | 10.04.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
6529
/ коментарі 3

Через закінчення договорів з Нафтогазом школи Іваничівської громади перейшли на дистанційне навчання. Виняток – ліцей №1, який опалює ТОВ «Аванті-Девелопмент», використовуючи альтернативні джерела енергії. І, якщо в ліцеї №2 та Мишівській школі альтернативи не було, то початкова школа ліцею №1 теж має можливість повернутися на опалення тріскою. Однак, за словами директора «Аванті», голова громади, через власні політичні амбіції, не хоче цього робити.

Школи громади вже більше тижня не опалюються. Хоча, відповідно до температурних показників, опалювальний сезон має продовжуватися. Причина зупинки обігріву навчальних закладів – закінчення договору з Нафтогазом. Про це БУГу розповів директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов. Підтвердила цю інформацію і начальниця відділу освіти Алла Наумук.

За її словами, договір з Нафтогазом закінчився ще 31-го березня. Однак на вулиці ще було холодно, тому, щоб не морозити школярів, вирішили відправити їх на канікули. Сподівалися, що за цей час потепліє і опалювальний сезон можна бути завершити. Але цього не сталося. Тому освітяни знову повернулися до розгляду цього питання.

Алла Наумук розповіла, що 7-го квітня вона запропонувала директорам шкіл перейти на дистанційне навчання. Однак, вони зібрали педагогічні ради і прийняли рішення навчатися у звичайному очному режимі.

“Своє рішення педагоги обґрунтували тим, що в навчальних приміщеннях зараз тепліше, ніж було в січні і лютому, коли були віялові відключення світла. Тому вони виявили бажання спробувати день-два попрацювати в очному режимі. Якщо ж середньодобова температура буде нижча +8 градусів, тоді вже перейдуть на дистанційну форму навчання”, – пояснювала головна освітянка громади.

Це стосувалося ліцею №2 імені Юрія Лелюкова та Мишівського ліцею. А учнів 1-4 класів, які навчаються в початковій школі ліцею №1 (приміщення колишньої школи-інтернату), хотіли перевести на деякий час в головний корпус навчального закладу, у якому знаходяться старшокласники. Дітям пропонували навчатися в дві зміни. До речі, це приміщення опалює ТОВ «Аванті-Девелопмент» тріскою, тож там досі тепло.

“Там якраз є 5 вільних класів. Тож є можливість навчатись. Зранку 5 одних класів, а потім 5 інших”, – запевнила Алла Наумук.

Однак вже наступного дня, 8-го квітня, попри те, що це була субота і відповідно вихідний, директори шкіл чомусь змінили своє рішення і погодились перейти на дистанційне навчання.

Директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов не розуміє, чому через впертість і політичні амбіції голови громади Лідії Томашевської, мають потерпати діти, яких перекидають то на дистанційне навчання, то назад на очне й так по кілька разів. Для учнів та їх батьків, мовляв, це приносить лише дискомфорт. Тим паче, що початкова школа має можливість повернутися назад до опалення тріскою, адже для цього є усі умови: діюча котельня та договір з селищною радою.

“Дві школи – старша і молодша підключені до працюючої котельні. В обох є договори на опалення, на обидві школи є бюджет громади, але одна з них опалюється, а одна ні. Не опалюється з не зрозумілого принципу – бо так сказала голова селищної ради. Вона буде робити, що завгодно, аби наполягти на своєму. Хай діти вчаться хоч в три зміни, аби тільки по її було. А потрібно не багато – не грати в політику і відкрити засувку на трубі”, – наголосив Богатов.

На вулиці поступово тепліє, тож найімовірніше незабаром учні зможуть повернутися за шкільні парти. Однак, ця ситуація, за словами Богатова, ще раз показує жителям громади, що Томашевська дбає не про їхній комфорт, а про власні інтереси.

Нагадаємо, конфлікт між Томашевською та ТОВ «Аванті-Девелопмент», яка опалює бюджетні установи селища альтернативними джерелами енергії, триває вже кілька місяців. Спочатку очільниця громади перевела приміщення теперішньої початкової школи ліцею №1 з опалення тріскою назад на обігрів газом, потім викинула з місцевого бюджету майже мільйон гривень на вітер, повторно встановивши в котельнях «Аванті» лічильники.

А опісля взагалі вирішила не платити за опалення. Відтак це призвело до того, що комунальні установи, а це об’єкти критичної інфраструктури на кілька днів залишилися без тепла.

Томашевська і керівництво ТОВ «Аванті-Девелопмент» не могло дійти консенсусу щодо того, по якій ціні платити за теплопостачання. Голова селищної ради вперто запевняла на тому, що розрахунковий тариф на тепло має бути такий, який був на 24-те лютого 2022 року, тобто до війни – це 3,190 грн/Гкал. Тоді, як директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов був переконаний, що законним є тариф 3,004 грн/Гкал. Нонсенс у тому, що постачальник пропонував нижчий тариф, а Томашевська хотіла платити більше. 

Як виявилося пізніше, позиція Томашевської, через яку «Аванті-Девелопмент» кілька місяців не платили за надане тепло, була необґрунтованою. Адже «Аванті-Девелопмент» виграв суд проти голови селищної ради Лідії Томашевської. Відтак, кошти місцевого бюджету, витрачені на адвоката, «пішли на вітер».




коментарів: 3
  1. У Нововолинську теж потрібно котельні зупинити! Бо виходить, Харків, Київ зупинили опалення, а в нас промисловість працює, зарплати найбільші, можемо собі дозволити грітися до 1 травня!!!

  2. Мозку нема, на базарі не купиш, вот Лідочка була при януковичу теж селищним головою. Пам’ять настільки коротка в жителів, які забули які дороги були в селищі на той час, і як посипали вулиці взимку і як чистили їх. Ну от хто обирав її, нехай далі терпить

    • Не головою селищної, а головою РДА, хоча суті не міняє (на рахунок пам’яті іваничівці).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок