<

«Вони, напевно, дуже не хотіли вбивати», – Влад Якушев в Іваничах розповів про героїв книги «Карателі»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:47 | 23.11.2018 / Іваничі / /
Перегляди
4
/ 1 коментар

21-го листопада в Іваничах відбулася презентація роману журналіста-воїна Влада Якушева “Карателі”, в якому йдеться про події на фронті російсько-української війни. 

У книзі автор описав події 2015-2016 років та ділянки фронту, які захищала 14-та ОМБР. Саме у цій бригаді Якушев у 2015-2016 роках служив на посаді керівника прес-служби.

Влад Якушев – журналіст, політтехнолог. Головний редактор журналу “Кримінальне чтиво. Захід” (Львів), з 2007-го по 2009-ий роки редактор відділу аналітики zaxid.net, з 2009-го по 2011-ий – головний радатор журналу “Человек и право в Украине” (Київ). Громадський діяч, член Львівської обласної федерації Кік-боксингу. У 2000-му році заснував мережу безкоштовних спортивних секцій для дітей та підлітків. У 2015-му році мобілізований до лав ЗСУ.

На презентацію книги завітали читачі, котрі із задоволенням слухали фронтові історії, переказані автором. Подія зібрала волонтерство Іваничівщини. У залі районної бібліотеки, де відбулася презентація, були присутні волонтери Валерій Курстак, Петро Сопронюк, Петро Нагайовський.

“Книжка написана мною про 14-ту бригаду, про один рік на війні. Це моя вдячність тим людям, з якими мені довелося воювати. Крім того, цей роман – це моя особиста книга пам’яті. У ньому згадано бійців, які загинули якраз в той період”, – звернувся до присутніх Влад Якушев.

Автор зізнається: у товстенній книзі вмістилась лише одна тисячна того, що відбувалося на війні. Назва “Карателі” – іронічна, адже саме так українських бійців називає російська пропаганда. У ньому містяться не лише сумні історії, тому що війна – це таке саме життя, тільки в інших умовах, говорить автор.

“Роман не про саму війну, а про людей на війні. Він написаний для їхніх сімей, тому що не кожен, хто був там, захоче розказувати про ті дні, бо це важко, і хтось просто скромно промовчить. А про них мають знати і поважати своїх захисників. Про них також мають знати люди, які не були дотичні до війни.

Головне не лякатися, що книга товста. Напевно, це якась тисячна частина того, що було насправді. І що я завжди роблю на презентаціях – завжди вибачаюся перед людьми, історії яких не потрапили в роман. Тому що є багато бійців, за яких хочеться згадати, але це фізично неможливо”, – розповідає Якушев.

Його книжка не лише про військових, а й про цивільних, а також про тварин, які живуть в зоні бойових дій.

“Карателі” засновано на реальних подіях. Автор писав книгу рік й два місяці і для цього переїхав в село на Івано-Франківщині – щоб не відволікатися від роботи. Там мав нагоду знову пережити історії, які траплялися на фронті.

“Армія – це люди різного віку, різного характеру та професій. І ми мусили жити якось разом, воювати разом. І що цікаво, вони, напевно, дуже не хотіли вбивати. От війни вони дуже не хотіли, і тому пішли на війну. Якийсь парадокс. Розуміли, що якщо сховаються, то війна прийде до них. Саме тому вони пішли і воювали настільки самовіддано та професійно, що перемагали елітні російські підрозділи. А це були звичайні мобілізовані, які часто до того навіть не тримали зброю в руках. Напевно, все-таки є якась генетична пам’ять, тому що поколіннями українці воювали за свою незалежність. Це неймовірно, коли людина бере гранатомет і через три дні вона професійно ним володіє. Такий феномен справді був”, – поділився враженнями журналіст-фронтовик.




один коментар
  1. напевно, дуже не хотіли вбивати… особливо герої “Торнадо”… спагетті на вуха…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Вересня, П’ятниця