<

В Іваничівській громаді утворюють опорну школу: які зміни відбудуться в місцевих навчальних закладах

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:40 | 12.01.2022 / Іваничі / , , /
Перегляди
2158
/ Коментарі відсутні

В Іваничівській громаді обирають опорний навчальний заклад. Наразі оголошено конкурс і триває процес подачі заяв від шкіл-претендентів.

Вже за кілька місяців в Іваничівській громаді утворять опорний заклад освіти. Всі інші школи стануть її філіями. Вони втратять статус юридичної особи, а директор буде просто завідувачем. Всі важливі питання, зокрема й кадрові, ухвалюватимуться очільником опорного закладу.

Зараз триває процес подачі заяв від шкіл-претендентів. Про це БУГу розповіла заступниця селищного голови Оксана Рубан. За її словами, зараз дуже жорсткі критерії відбору і формування опорного закладу. Тож не усі школи громади їм відповідають.

«Ми приймаємо заявки від усіх шкіл, які хочуть стати опорним навчальним закладом. А потім члени комісії визначатимуть, чи відповідають вони критеріям, визначеним законодавством. І допускатимуть, або ж ні, до конкурсу. І вже там визначать школу-переможця, яка й стане опорною», – зазначила вона.

Зауважимо, що згідно з постановою Кабміну №777 опорні школи – це заклади, де навчається не менше 200 учнів. Частину з них підвозять із навколишніх сіл шкільні автобуси, але дорога не повинна займати більше 45 хвилин. У класі не може бути менше п’яти учнів або більше 30-ти. В опорній школі мають бути сучасні кабінети фізики, хімії, лабораторії, комп’ютерний клас, мультимедійне обладнання, Wi-Fi, оновлена бібліотека. Окрім цього, акценти у відборі спрямовані на результати олімпіад і конкурсів, на кількість вчителів-методистів і вчителів вищої категорії.

Таким вимогам в громаді відповідає лише Іваничівський ліцей №1. Директорка закладу Марія Шевчик відмовилась коментувати готовність школи до статусу опорної.

Директорка Мишівського ліцею Емілія Левчук у коментарі БУГу зауважила, що навчальний заклад, який вона очолює, не братиме участі у відборі. Адже не відповідає вимогам конкурсу.

Не претендуватиме на статус опорного й Іваничівський ліцей №2 імені Юрія Лелюкова. Директорка закладу Олександра Лобода зауважила, що добре розуміє: перемогти ліцей №2 шансів не має, відповідно не має сенсу робити зайву бюрократичну й документальну роботу.

Тому найімовірніше, що ліцей №1 стане єдиним претендентом на статус опорного. І саме тут зосередять кращі педагогічні кадри та обладнання. Натомість малі школи, де немає ні обладнання, ні висококласних кадрів, перетворять на філії опорної школи, зменшивши їх рівень акредитації до І-ІІ чи І-ІІІ ступенів. Тобто залишать 1-4, або 1-9 класи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер