<

В Іваничах активіст хоче навести благоустрій на місцевому ставку та зарибнити його, проте влада планує здати водойму в оренду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:21 | 9.04.2021 / Іваничі / , /
Перегляди
126
/ коментарі 2

В Іваничах місцевий активіст Ігор Маковський прагне власними силами навести лад на місцевій водоймі і прилеглій до неї території, а головне зарибнити її, аби мешканці громади у вільний час могли посидіти з вудочкою. Однак, як розповів БУГу, на перешкоді стала селищна влада, яка хоче віддати ставок в оренду. Відтак місцевим жителям можуть заборонити доступ до цієї водойми.

Ігор Маковський розповідає: намагається облаштувати в Іваничах затишну зону відпочинку: організувати зариблення місцевої водойми – так званого ставка «Торфовисько». А ще навести благоустрій на його території: вирізали чагарники й вирубати самосів, привезти пісок й зробити пляж, обладнати спортивні майданчики й місця для риболовлі, побудувати кілька бесідок, висадити дерева й освітити цю місцину.

«Ми хочемо зробити для місцевої дітвори і мешканців громади наш ставочок «Торфовисько». Замість того, щоб сидіти в комп’ютерах, підлітки зможуть взяти вудочку і впіймати тут карпа. А місцеві рибалки замість того, щоб їхати за десятки кілометрів, зможуть порибалити будь-коли на місці – в своєму селищі.

Хіба це погано, щоб кожен мешканець Іванич чи громади міг тут відпочити і порибалити? А що головне робити це безкоштовно і в будь який час», – наголосив Маковський.

Однак місцева влада, каже активіст, має зовсім інші плани на «Торфовисько». Його хочуть здати в оренду. Результатом цього може стати заборона риболовлі та навіть звичайного відпочинку біля води. А відтак люди втратять ще одну хорошу місцину, на якій можна гарно провести час з вудочкою, рідними чи друзями.

До слова, Ігор Маковський займається зарибленням водойм вже більше 10 років. Зокрема, двічі організовував зариблення так званого Щенятинського озера, що в Павлівській громаді. І там голова громади Андрій Сапожник, навпаки, підтримав цю ідею. А міг теж здати цю водойму в оренду, приблизно за 500 тисяч гривень.

«Кілька років тому мені прийшла ідея зарибнити водойми в Іваничах. Бо наші хлопці, рибаки їздять в Мар’янівну і кругом по області, бо тут не мають де рибалити. І я спробував згуртувати рибалок Іваничівщини. Не з першого разу, але мені це вдалося.

Я створив групу у вайбері. Зараз вона включає 223 людини. І ми почали збирати кошти для зариблення річки Луга, вірніше заплави в селі Щенятин Павлівської громади. Це, так зване, Щенятинське озеро.

Перший раз його зариблювали 4 роки тому підводні мисливці Іваничівщини разом з трьома рибалками з Іванич. Не відразу люди погоджувалися здавати гроші на це. Боялися, що риба втече в річку. Однак, на наступне зариблення мені вже вдалося залучити більше зацікавлених людей – місцевих рибалок й ми тоді назбирали 17,5 тисяч гривень. За ці кошти ми зарибнили Щенятинське озеро карпом і товстолобом. На третє зариблення ми зібрали ще більше коштів – понад 40 тисяч гривень.

Наразі це озеро багате рибою й будь-хто охочий може там безкоштовно рибачити. Лише потрібно дотримуватись Правил рибальства. Тобто дозволяється рибачити на 5 гачків і норма 3 кілограми риби або трофей», – розповів активіст.

Таку ж водойму, насичену рибою, можуть мати і жителі Іванич. Однак зараз, за словами Ігоря Маковського, все залежить від місцевої влади:  вона має хоч щось зробити для мешканців громади.

«Селищна рада зробила проєктно-кошторисну документацію, щоб здати цю водойму в оренду. Я думаю, що не завжди влада має думати про гроші, а треба щось нарешті зробити для людей і безкоштовно.

Для мене – це не безкоштовно. Бо ж ми здаємо гроші і зарибнюємо його. Ми будемо дивитися і доглядати за цією водоймою, стежити, щоб не було браконьєрів. Але ми це робимо це для людей.

Просто треба, щоб влада пішла на поступки для громади. Хоча би один раз. Якщо водойму хтось візьме в оренду, то пересічним рибалкам доступ сюди буде заборонений. Або ж їм виставлятиметься плата – десь орієнтовно 200-300 гривень за одну риболовлю. Я пропоную зробити нарешті щось для мешканців громади», – наголосив Маковський.

Остаточно це питання вирішать депутати Іваничівської селищної ради 22-го квітня під час сесії. І від їх голосів залежатиме майбутнє ставка «Торфовисько». А перед цим усі «За» і «Проти» місцеві обранці обговорять на земельній комісії, на яку теж винесли розгляд цього питання.

Нагадаємо, раінше БУГ писав, про те, як фермер з Іванич облаштував зони відпочинку на озері Татарка та в місцевому лісі




коментарів: 2
  1. Краще здати в оренду на 50років, а потім гонити всіх і дітей і старих геть, з матюками, щоб люди немали де й половити. Місцева влада дно!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа