<

В Іваничах відзначили День Соборності та Свободи України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:20 | 20.01.2017 / Іваничі /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні

20-го січня на центральній площі Іванич зібралися духовенство, керівники організацій та установ, працівники, школярі, жителі селища та району на урочистість з нагоди Дня Соборності та Свободи України.

Захід розпочався із Гімну України.

Ведуча заходу бібліотекар Ірина Приймак зробила екскурс в історію українського держави. Проголошення Української народної республіки у 1917 році, затим Західно-Української народної республіки у 1918-у стало початком замислу  до їх об’єднання, який відбувся.

І 22 січня 1919 року на Софіївському майдані у Києві був оприлюднений Акт злуки між УНР і ЗУНР у незалежну державу. Однак єдиною тоді Україна пробула недовго. Однак боротьба за її волю, незалежність і суверенітет не припинялася в усі часи.

І через 71 рік, 22 січня 1990 року мільйони українців вийшли на трасу і створили живий ланцюг від Львова до Києва, так відзначивши День Соборності України, день своєї української єдності та свободи. А потім був Майдан, війна на Сході, яка триває досі і наші кращі сини і доньки відстоюють наше право на свободу, єдність і європейський вибір.

У знак єдності усього українського народу задля процвітання України учасники заходу взялися за руки.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять наших земляків, які загинули на Майдані і у зоні АТО: Байдовського Сергія з Древинь, Янчука Валерія з Іванич, Михайла Грицюка з Милятина, Володимира Якобчука з Литовежа, Ігоря Кантора з Грибовиці, Ігоря Пугача з Осмилович, Сергія Дармофала з Волиці, Станіслава Потапчука з Радович, Володимира Пушкарука з Мовникова, Анатолія Артеменка з Грибовиці, Віктора Рупи з Хренова.

Настоятель Свято-Покровського храму отець Андрій, запросив усіх присутніх до спільної молитви за Україну, за воїнів, які відстоюють її цілісність і разом з отцем Василем та учасниками церковного хору відслужили молебень.

Ми живемо сьогодні у час великих героїв. Колись сказав Степан Бандера, настане час, коли один українець скаже: “Слава Україні!” і мільйон відповість: “Героям слава!” Такий час настав. Сьогодні герої живуть серед нас. Ворог мав нас знищити. Але ми об’єднались і стали сильнішими. У нас сьогодні одна думка-єдина, незалежна, суверена Україна. І сьогодні ми, як ніколи, маємо бути єдині, – сказала у своїй промові голова районної державної адміністрації Лілія Кревська.

Сьогодні згадували ланцюг єднання. І я хочу сказати, що наш голова районної ради 6-го скликання Віктор Вілентко був учасником живого ланцюга єднання у 90-х роках з іншими іваничівцями. І він єдиний голова районної ради у Волинській області, який пішов захищати нашу Батьківщину від російського окупанта і сьогодні знаходиться у зоні АТО, -відзначила у своєму виступі керуюча справами районної ради Ніна Шумська.

Ми сьогодні відзначаємо День Соборності і Свободи України у непростий час. На сході України наші військові захищають суверенітет України, віддаючи найдорожче – своє життя, своє здоров’я. Завдяки їм, ми сьогодні живемо під мирним небом. Але війна не закінчена,- сказав помічник народного депутата України Ігоря Гузя Ігор Пятоха.

Він також вручив подяки від народного депутата учаснику ланцюга єдності Володимиру Зруму та учаснику АТО Вадиму Полякову, який продовжує військову службу за контрактом.

Молоде покоління має знати історію свого народу, щоб не допускати помилок у майбутньому. Ми маємо різні погляди, різні політичні та релігійні переконання, але ми маємо бути єдиними до долі нашої України. Своїми знаннями маємо піднімати свою культуру, своїми досягненнями прославляти України. А любити її маємо так, як заповідав великий Тарас, – говорила у своєму виступі учениця Тетяна Чонтош.

До пам’ятника Т.Г. Шевченку та фото-стели Героям Небесної Сотні були покладені квіти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа