<

В Іваничах удвічі збільшили тариф на вивезення сміття: пропозицію про компенсацію коштів ЖКГ з селищного бюджету навіть не розглянули

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:47 | 2.09.2022 / Іваничі / , /
Перегляди
530
/ Коментарі відсутні

В Іваничівській громаді вдвічі підвищили тарифи на вивіз сміття. Зі 12,86 грн, за одну особу, до 24,25 грн. Відповідне рішення прийняли на черговому засіданні виконкому 31-го серпня, яке чомусь відбулось таємно.

Насамперед, начальник Виробничого управління житлово-комунального господарства Олександр Істомін зазначив, що цьогоріч значно подорожчали паливно-мастильні матеріали, запчастини та інші матеріали, а також збільшились витрати на електроенергію та зріс розмір мінімальної заробітної плати, тому вони змушені підвищити розцінки на вивіз сміття.

Окрім цього, Істомін зауважив, що ніяких, скарг, звернень, зауважень і пропозицій щодо підвищення цін чи внесення якихось корективів в рішення щодо підвищення тарифів від мешканців громади не надходило.

Підтримав пропозицію начальника ЖКГ про підняття тарифів і заступник селищного голови Віктор Березюк, який курує цю галузь. За його словами, питання здорожчання плати за вивіз сміття не піднімалося 4 роки, а зробити це потрібно було вже давно. До того ж Березюк запевнив, що при нинішніх тарифах забезпечити ефективне вивезення сміття не можливо.

“Це рішення стоїть вже давно. 4 роки тарифи не піднімалися. Востаннє вони здорожчали ще 2018 року. Наприклад, в Луцьку ціну за вивезення сміття підвищили ще весною”, – підкреслив він.

Секретар ради Володимир Сарабуна запропонував підвищити тарифи за вивезення сміття для населення поступово, з 1-го вересня не на 100%, як це хочуть зробити, а спочатку лише на 50%. Адже йдеться про різкий стрибок в ціні: здорожчання відбудеться майже вдвічі. І для жителів громади це може бути важко. Тим паче, що в країні триває війна, й через неї важка економічна ситуація.

Окрім цього, Сарабуна зазначив, що на період війни різницю за нові, вищі тарифи можна було б компенсувати з бюджету громади. До слова, саме так робитимуть у сусідньому Володимирі. Там прийняли Програму відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги на 2022-2023 роки. Різницю на час воєнного періоду компенсуватимуть з місцевого бюджету, на це передбачили понад 13 млн грн.

Однак, голова громади Лідія Томашевська наголосила, що це може бути чимала сума і в бюджеті її може й не бути. Хоча для цього могли б використати кошти зекономлені на вуличному освітленні. Нагадаємо, щомісячно через вимкнене освітлення вулиць бюджет громади економить близько 50 тисяч гривень.

Відтак, більшістю голосів члени виконкому все ж таки підтримали пропозицію щодо підвищення тарифу на послугу вивозу твердих побутових відходів. 

Тож вже в кінці вересня жителі громади у своїх платіжках за вивезення сміття побачать нові значно більші суми.

Зокрема, нові тарифи будуть наступними:

Зауважимо, що раніше розрахунок тарифу на одного мешканця багатоквартирних будинків становив 12,86 грн, а для будинків приватного сектору – 13,72 грн в місяць, на збирання і вивезення побутових відходів для населення, бюджетних установ та інших споживачів – 100,03 грн/м.куб (з ПДВ), на складування твердих побутових відходів – 14,31 грн/м.куб (з ПДВ).

До слова, саме засідання виконавчого комітету відбулось таємно. На офіційному сайті селищної ради про це не оголошували. І про те, що воно відбудеться, знала обмежена кількість людей: в основному його члени і ті, хто виступав з доповідями. Хоча, відповідно до чинного законодавства, місцева влада зобов’язана заздалегідь повідомляти про засідання виконкомів і сесій. Можна зробити висновок, що для голови громади закони не писані, і їй є що приховувати від громадськості.

Нагадаємо, БУГ вже писав, що в Іваничах планують підняти тарифи на вивіз сміття. Тоді журналісти інтернет-видання поспілкувалися з жителями селища, які, дізнавшись про таке бажання керівництва громади, обурились. Люди нарікали, що сміття тут й так вивозять рідко – лише раз в тиждень. До того ж контейнери для відходів в Іваничах – рідкість. Здебільшого людям доводиться виносити сміття на вулицю лише в день вивозу, а до того тримати його десь вдома.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер