<

В Іваничах поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:31 | 22.05.2018 / Іваничі /
Перегляди
35
/ Коментарі відсутні

22-го травня в Іваничах відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку з нагоди 157-ї річниці перепоховання Великого Кобзаря на Чернечій горі в Каневі. 

На урочистість прийшли представники районної влади, працівники державних установ.

Бібліотекар Іваничівської районної бібліотечної системи Лілія Оліфір нагадала присутнім історію дня вшанування Тараса Шевченка.

Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, де його й поховали. Але друзі та шанувальники його творчості знали про заповіт великого сина українського народу бути похованим на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій…». Тому домовину із прахом Великого Кобзаря, згідно із заповітом, після отримання дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну до Києва, де з Шевченком прощалися студенти, поети, багато киян. А звідти 8 (20-го травня) 1861 року останки Кобзаря на пароплаві «Кременчук» доправили до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі, а 10-го (22-го травня), після відслуженої в церкві панахиди прах віднесли на Чернечу гору.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця