<

В Іваничах можуть відновити роботу школи-інтернату: ексдиректорка виграла усі суди

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:01 | 18.08.2022 / Іваничі / , , /
Перегляди
5058
/ 1 коментар

Діяльність Іваничівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату можуть відновити. Адже колишня директорка навчального закладу виграла усі суди, включаючи Верховний, й домоглася скасування рішення Волинської обласної ради про реорганізацію школи-інтернату. Наразі у цьому приміщенні функціонує початкова школа ліцею №1. У випадку поновлення діяльності інтернату учням 1-4 класів доведеться повернутися на навчання в попередню будівлю, яка руйнується.

Нагадаємо, що Іваничівську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат реорганізували шляхом приєднання до Затурцівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки». Відповідне рішення прийняли депутати облради 20-го грудня 2018 року під час засідання 22-ої сесії Волинської обласної ради. Батьківський і педагогічний колективи виступили проти такого рішення депутатів. Під час сесії Волинську обласну раду пікетували працівники закладу.

Відтоді колишня директорка школи-інтернату Людмила Лазаренко-Штикало, яка очолювала цей навчальний заклад 30 років, почала боротьбу за відновлення його роботи. І її старання не були даремними. Адже жінці вдалося виграти майже всі суди, у тому числі й апеляційні, які ініціювала облрада. Про це стало відомо 18-го серпня під час сесії Володимирської районної ради.

Остаточне рішення суду: школу-інтернат потрібно відновити

Людмила Лазаренко зазначила, що ні депутати, ні члени постійних комісій, ні керівництво облради нікому зі школи-інтернату не пояснили причини реорганізації закладу, а потім і його закриття. За її словами, вони жодного разу не відвідали інтернату, не спілкувалися ні з колективом, ні з батьками учнів з цього приводу. Хоча їх неодноразово запрошували.

Тому вона вирішила діяти. І спочатку звернулася до Волинського окружного апеляційного суду, який 24-го червня 2019-го року її позов задовольнив. Опісля почалася трирічна судова тяганина. Адже облрада теж не здавалася і неодноразово подавала апеляційні скарги до суддів.

“28-го січня 2021 року Верховний суд України виніс постанову: мою касаційну скаргу задовільнити частково; рішення двох попередніх судів, які не задовольнили мій позов, скасувати, а справу перенаправити для розгляду до Господарського суду Києва. 16-го червня 2021 року Господарський суд прийняв рішення: позов задовольнити повністю, скасувати рішення Волинської обласної ради про реорганізацію школи-інтернату в Іваничах.

Проте 3-го серпня облрада подала апеляційну скаргу на це рішення в Північний апеляційний господарський суд Києва, який 15-го лютого 2022 року її не задовольнив. Після цього облрада подала касаційну скаргу вже у Верховний суд України. І той 2-го серпня теж її не задовольнив. Тож ця постанова оскарженню не підлягає”, – розповіла Людмила Лазаренко.

У коментарі БУГу вона зауважила, що готова була відстоювати роботу школи-інтернату навіть у Європейському судді. Однак тепер цього вже робити не доведеться.

Незважаючи на рішення суду, депутати райради відмовились відновлювати функціонування школи-інтернату

Оскільки суд підтримав прагнення ексдиректорки відновити роботу школи-інтернату, то вона, будучи депутаткою Володимирської районної ради, подала депутатський запит до своїх колег щодо відновлення функціонування школи-інтернату. Однак, ті чомусь його не підтримали. Більшість депутатів не захотіли брати відповідальність за таке важливе рішення і просто утримались від голосування.

Тож, що буде надалі з приміщенням школи-інтернату, у якому зробили початкову школу ліцею №1, наразі достеменно невідомо.

Людмила Лазаренко назвала це рішення “політичним”. На її думку, депутати просто побоялись прийняти сміливе рішення про відновлення діяльності школи-інтернату. Однак ексдиректорка переконана, що це всеодно нічого не міняє. Адже є рішення суду і його потрібно виконувати.

Коментар Людмили Лазаренко БУГу

“Я не за себе суджусь, бо мені всерівно не продовжили контракту. І я була звільнена в законний спосіб. Я за дітей суджусь, як громадянка і жителька регіону. Я хочу відстояти права і потреби дітей, які потребують навчання поєднаного з перебуванням в хороших умовах і належного догляду. У Затурцях зараз перебуває може 10-15 наших вихованців. А де інших 90? Чому про це ніхто не думає?

Причин для закриття інтернату не було. Адже ми мали достатню кількість учнів і кошти на їх утримання теж мали. До того ж в наших приміщеннях було тепло, комфортно і гарно. Ми зробили хороший ремонт і матеріально-технічна база хороша була. Тож рішення про закриття інтернату було незаконним. І суд це підтвердив. До того ж я хотіла показати людям, що справедливість, якщо за неї боротись, все-таки існує”, – розповіла Людмила Лазаренко у коментарі БУГу.

Вона зауважила, що своєю боротьбою у 6-ти судах різної інстанції також намагалася відстояти права й інтереси працівників школи-інтернату, яких звільнили. І зберегти десятки робочих місць.

До слова, ексдиректорка зауважила, що неодноразово повідомляла голову громади Лідію Томашевську про те, що бореться у судах за відновлення роботи школи-інтернату та виграє їх. І просила її не поспішати з ремонтом приміщення і переведенням туди школярів. Проте Томашевська не прислухалась до її слів і все одно зробила по-своєму. Її вчинок Людмила Лазаренко назвала незаконним.

Передісторія: у приміщенні школи-інтернату наразі діє початкова школа ліцею №1, ремонт у якій зроблений коштами батьків

Нагадаємо, приміщення колишньої школи-інтернату, яке пустувало, передали на баланс Іваничівської селищної ради. 15-го грудня 2020 року це питання розглянули і погодили депутати Іваничівської селищної ради під час пленарного засідання. Після цього, вже остаточне рішення прийняли під час чергової четвертої сесії обласної ради 11-го лютого. Опісля приміщення школи-інтернату доєднали до місцевого ліцею №1, що знаходиться поруч, й створили навчальний комплекс, аби учні могли навчатися в одну, першу зміну. І вже з 1-го вересня 2021 року учні 1-4 класів навчаються в новій будівлі, у якій відкрили початкову школу.

Аби дітям було комфотрно навчатися у приміщенні школи-інтернату зробили ремонт. Здебільшого усі роботи тоді лягли на плечі, руки і сімейні бюджети батьків. Адже, як писав БУГ, батькам учнів, які навчаються в будівлі школи-інтернату звеліли самостійно відремонтувати нові класні кімнати. Тож батькам учнів 1-4 класів довелося складатися від 500 до 1,5 тисячі гривень на придбання будматеріалів та ще й робити ремонтні роботи власними силами. Щоправда, певну суму виділили і з місцевого бюджету. В основному ці кошти спрямували на меблі й деякі будматеріали.

До слова, влітку 2021 року навколо приміщення школи-інтернату розгорівся скандал. Тоді з’явилася інформація, що селищна рада, як новий власник приміщення не змінила цільового призначення будівлі зі спального корпусу на навчальний. Відповідно, навчання там проводитимуть незаконно.

На підтвердження цього місцевий житель оприлюднив витяг з Державного реєстру щодо приміщень колишньої Іваничівської школи-інтернату. У ньому зазначено, що центральний корпус, де власне зараз ведеться навчання, зареєстрований як гуртожиток. А це означає, що проєкту реконструкції проведено не було.

Через це батьки забили на сполох і почали хвилюватися за те, чи компенсує їм хтось потрачені на ремонт кошти. Потім все начебто вляглося, але, як бачимо, тимчасово.

Чималі гроші батьків школярів на ремонт приміщення школи-інтернату підуть “на вітер”?

Тож, якщо роботу школи-інтернату таки доведеться відновити, то усі витраченні зусилля й чималі кошти батьків та місцевого бюджету підуть “на вітер”, а учням доведеться повернутися на навчання в старе приміщення початкової школи, яке, до речі, вже руйнується.

До слова, колишнє приміщення початкової школи місцева влада хотіла віддати в оренду. За чималі кошти бюджету громади розробили технічну документацію й провели експертну оцінку. І вже навіть провели два аукціони. Проте орендаря наразі так і не знайшли.

Тож інтернет-видання “БУГ” слідкуватиме, як надалі розгортатиметься доля школи-інтернату.

Нагадаємо, директорка ліцею №1 Марія Семенівна Шевчик “прославилась”, звелівши замалювати картинку з російським корбалем, яку намалювали одинадцятикласники на прощання зі школою.




один коментар
  1. Скажіть тепер це батькам, які за свій рахунок зробили ремонт в тій школі. Тому що в країні ніколи немає коштів для учнів, і це в селищній раді так прямо й сказали, хочете щоб ваші діти не вчились в хліві дирявому, значить щось самі купуйте і ремонтуйте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок