<

«У вишиванках – до Європи»: в бібліотеці Іванич провели бібліомікс для школярів та показали багатобарв’я вишитих рушників і серветок

22:47 | 18.05.2023 / Іваничі / , , , /
Перегляди
441
/ Коментарі відсутні

В Іваничівській бібліотеці відзначили Всесвітній день вишиванки. 17-го травня тут відкрили виставку вишитих робіт місцевих рукодільниць, а наступного дня організували для учнів ліцею №1 бібліомікс «У вишиванках – до Європи».

Щоб підтримати, зберегти та популяризувати українські традиції та з нагоди Дня вишиванки в бібліотеці презентували виставку «Творіння рук, душі і серця». Серед барвистих і яскравих вишивок серветки й рушники Акулини Довгун, які з домашньої скрині вийняла її донька Галина Мороз, подушечки й рушники Євдокії Стасюк та особливий дарунок книгозбірні від рукодільниці Світлани Сивак – колоритні рушники й серветки.

Усі вишиті роботи милують очі, зачаровують кольоровою гамою й захоплюють складністю виконання.

Окрім цього 18-го травня в книгозбірні відбувся бібліомікс “У вишиванках – до Європи”. На заході учні 8-Б класу ліцею №1 ознайомились з історією вишиванки та переглянули відео з легендами та традиціями України.

Бібліотекарка Світлана Макарова розповіла присутнім історію виникнення вишивки на Україні, їх характерні особливості, залежно від регіону в якому вони вироблялись, про наші вишивані традиції та обряди.

Вона підкреслила, що вишиванка пройшла тернистий шлях крізь віки, щоб залишитись взірцем патріотизму для мільйонів українців зараз. Наш народ ставився до неї як до святині. Вишиті сорочки передавалися з покоління в покоління, з роду в рід й береглися як реліквії.

“Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. У Київській Русі також прийнято було носити вишитий одяг, про що є згадки тогочасних мандрівників та істориків. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу”, – зазначила Світлана Макарова.

За її словами, вишиванка — це символ здоров’я та краси, щасливої долі й родової пам’яті, порядності й чесності, любові, вірності та святковості. Крім того, вишиванка – це ще й оберіг від усього лихого й національна святиня, яка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. А зараз вишита сорочка стала ще й символом української нескореності і свободи, сміливості, боротьби та перемог.

“Носіть вишиванки не лише сьогодні, а постійно, щоб показувати красу, єдність і непохитність свого українського народу. Адже вишиванка – це предмет гордості українців, традиція, яка передавалася з покоління в покоління, попри численні утиски української культури. Українці вірять, що вишиванка збереже від усього поганого і намагаються закодувати в орнаменті щастя, долю і волю”, – наголосила ведуча, звертаючись до школярів.

Підсумком заходу була цікава вікторина про знання історії й особливостей вишиванки, яку учні пройшли навідмінно.

Етнографічну виставку із рукотворного багатобарв’я місцевих рукодільниць можна оглянути до кінця місяця.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок