<

У селі на Іваничівщині масово вимерли бджоли

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:04 | 29.05.2017 / Іваничі / /
Перегляди
3
/ 1 коментар

Пасічник із села Кропивщина Іваничівського району скаржиться, що у нього масово загинули бджоли. Він впевнений, що комах потруїли хімікатами.

Цей прикрий випадок болюче вдарив і по інших бджолярах. Місцевій владі рекомендують узяти ці питання на контроль, адже для власників бджіл це чималі втрати.

11-го травня близько 18-ї години пенсіонер Василь Вельгус підійшов до пасіки і був шокований – тут він побачив мертвих комах. Чоловік пояснює: бджоли могли отруїтись нектаром з окроплених хімічними речовинами медоносів.

Поблизу Кропивщини є сад в селі Нова Лішня. Пасічник підозрює, що саме там здійснювали хімічну обробку дерев без повідомлення сільської ради.

Скільки точно загинуло бджіл сказати важко. Чоловік показує повні пригоршні мертвих комах, які падали просто на льоту. Василь Вельгус розповідає: ніхто не попередив про те, що буде окроплювати дерева, тому бджіл він не закривав. Пасічник звернувся в правоохоронні органи.

Власник саду Ігор Пінжевик підтвердив, що обробляв садок карбомідом, яким оприскував гілки дерев, інсицитидом “Каліпсо” – засобом проти шкідників, та фунгіцидом “Мерпан”. Як пояснив чоловік правоохоронцям, всі вищезгадані препарати не є шкідливими для бджіл та неотруйними для них.

Бджолярі натомість іншої думки. Вони обурюються тим, що господар обробив сад й нікого не попередив.

Хто дав право труїти бджіл? Чому він не повідомив, що проводитиме обприскування? Відповіді на це питання у поліції немає.

Про компенсацію можна говорити лише після того, як знайдуть винуватця масового вимирання бджіл. Судячи з відповіді начальника поліції, очевидним є факт, що відшкодовувати збитки бджолярам Іваничівщини ніхто не збирається.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер