<

У Павлівській ОТГ вшанували жертв Волинської трагедії 40-их років ХХ століття

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:55 | 12.07.2017 / Іваничі / /
Перегляди
34
/ коментарі 3

11-го червня у Павлівці відбулася пам’ятна академія “Біль, що немає кордонів” із вшанування жертв Волинської трагедії.

Біля пам’ятника, спорудженого у Павлівці на знак примирення українського і польського народів, де у 2003-му році відбувалася зустріч двох президентів України і Польщі, зібралися жителі села Павлівка, активісти громади, працівники сільської ради, діти, духовенство, гості для спільної молитви за загиблими у Волинській трагедії у 40-х роках  ХХ століття.

Захід розпочала начальник відділу культури Іваничівської районної державної адміністрації Олена Шумик. Вона нагадала присутнім про чорні сторінки трагедії українсько – польського протистояння, у яких загинуло десятки тисяч безневинно вбитих людей.

“У війні правди не знайдеш. Кожному народу болітимуть свої рани і треба мати неабияку мужність, щоб визнати гріх своїх предків і попросити прощення”,- зазначила вона у своєму виступі.

Звучали Державний Гімн України і Державний Гімн Республіки Польща.

У заході взяли участь голова Іваничівської районної державної адміністрації Лілія Кревська, голова Павлівської ОТГ Андрій Сапожник, консул Марек Запур – представник Генерального консульства Республіка Польща у місті Луцьку, керуючий Луцькою дієцезією римсько – католицької церкви єпископ Віталій Скоморовський, єпископ Володимир – Волинський та Турійський єпархії Української православної церкви Київського патріархату, владика Матфей, начальник з питань внутрішньої політики Волинської обласної державної адміністрації Ольга Чубара, начальник відділу комунікацій з громадськістю та у справах релігій та національностей управління з питань внутрішньої політики Ольга Купровська.

Учасники заходу печальним спомином та хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії у 40-их роках ХХ століття.

Минуло 74 роки, але ця рана і досі болить. Та заради майбутнього я закликаю наші народи до взаємного прощення, тому, що нам жити і працювати у Європі. Ми маємо зробити все, щоб така трагедія більше ніколи не повторилася. Сьогодні Україна і Польща під загрозою “руського міра”, тому ми маємо бути єдині. Жити в дружбі, взаємоповазі заради майбутнього, заради українсько – польської дружби. Без незалежної України – не буде незалежної Польщі. Без сильної Польщі – не буде сильної України, – зазначила у своєму виступі Лілія Кревська.

Консул Марек Запур пригадав той історичний момент, коли на цьому місці у 2003 році зустрічалися президенти  України і Польщі Леонід Кучма і Олександр Кваснєвський, які потиснули один одному руки на знак взаємопрощення і примирення. Але це прощення заради майбутнього має відбутися між українським і польським народами. Мають бути віднайдені усі загиблі у цьому протистоянні, захороненні по християнськи. І ось сьогоднішня спільна молитва пам’яті жертв цих лихоліть, як українців так і поляків, є тим примиренням, якого прагнуть обидва народи.

Відбулася екуменічна молитва за загиблими у Волинській трагедії, яку провели єпископи Матфей та Віталій Скоморовський. У своїх проповідях обидва священнослужителі закликали мати у своєму серці місце для любові і не мати місця для ненависті, щоб не повторилась подібна трагедія.

До пам’ятного знака українсько – польського примирення “Пам’ять, скорбота, єднання”  та до могил загиблих в українсько – польському протистоянні у 1940-их роках були покладені вінки квітів.




коментарів: 3
  1. знов понаносили пластикового лахміття. а живі квіти принести розуму не стало?

    • Повністю згідний. Не можу зрозуміти, чого ці пластикові вінки носять Тарасу Щевченку. В центрі Іванич зробили кладовище з вицвілих, перекошкних вінків, та якби Кобзар встав, то летіли би псевдопатріоти разом із тими вінками далеко за обрій. Смішно дивитись як працівники адміністрації. схиливши голови ходять на площу, щоб ВЛАДА мала можливість вкотре сфотографуватись. ПОЗОРИЩЕ!!!!!!!!! За що загинули хдопці, які на Вас дивляться????????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця