<

У Литовезькій ОТГ погодили створення на території громади національного природного парку «Західне Побужжя»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:31 | 28.08.2018 / Іваничі / , , /
Перегляди
30
/ 1 коментар

Депутати Литовезької об’єднаної територіальної громади першими прийняли рішення про погодження створення національного природного парку «Західне Побужжя» на території громади. 

За таке рішення депутати проголосували під час сесії 14-го серпня.

«Сьогодні відбулося те, чого чекала з тих пір, як прийшла на роботу. Дано старт погодженням створення НПП «Західне Побужжя» у Волинській області. Першою стала Литовезька сільська рада. Рішення було одноголосне», – написала на своїй сторінці у Фейсбук головний спеціаліст у Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Катерина Філюта.

НПП «Західне Побужжя» загальною площею 17 тисяч гектарів передбачається створити на території Іваничівського, Володимир-Волинського та Любомльського районів Волинської області.

Національний природний парк створюють з метою проведення регулярної науково-просвітницької, культурно-виховної та науково-дослідної роботи, у структурі парку будуть створені спеціальні підрозділи, які укомплектують кваліфікованими фахівцями. Це сприятиме підвищенню загального рівня культури в регіоні, повідомляють в управлінні екології області.

Нагадаємо, що у лісі поблизу села Кречів Литовезької ОТГ Іваничівського району вирубують сосни, яким більше 50-ти років.

Науковці різних спеціальностей проводитимуть екологічний моніторинг, слідкуватимуть за станом природних комплексів і популяціями рідкісних видів рослин і тварин, на підставі чого будуть розроблені спеціальні програми покращення екологічного стану території та прилеглих до неї ландшафтів.

Крім того, науковцями НПП будуть досліджуватись можливості екологізації різних напрямків господарської діяльності, що здійснюються на його території (лісове, водне і рекреаційне господарство). Велике значення буде мати налагодження на постійній основі екологічної освіти, спрямованої на місцевих жителів, відвідувачів парку і, що особливо важливо, школярів.

Наразі вирубані ділянки лісу неподалік кладовища у селі Кречів Литовезької ОТГ пов’язують з нашестям короїду

Як раніше повідомляли в Управлінні екології, Литовезька громада враховує проектований НПП у розробці стратегії розвитку громади.

Було визначено основний напрям для подальшого розвитку території – входження Західного Побужжя до перспективного транскордонного біосферного резервату між Львівською і Волинською областями та Республікою Польща з метою збереження в природному стані найтиповіших природних комплексів біосфери, здійснення фонового екологічного моніторингу, вивчення навколишнього природного середовища, його змін під дією антропогенних факторів.

Особливістю біосферних резерватів є те, що вони відносяться до природоохоронних територій міжнародного значення та оголошуються рішеннями ЮНЕСКО. Наукові дослідження, спостереження за станом навколишнього природного середовища та інша діяльність в біосферних резерватах здійснюються на міжнародному рівні.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа