<

У Литовезькій ОТГ планують об’єднати дві школи

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:49 | 28.03.2018 / Іваничі / , /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

В Литовезькій громаді планують створити єдиний заклад загальної середньої освіти шляхом об’єднання Заставненської та Заболотцівської загальноосвітніх шкіл.

Про це повідомила “БУГу” начальник гуманітарного відділу Литовезької ОТГ Галина Гресь.

В умовах проведення реформи з децентралізації для рівного доступу усіх дітей до якісної освіти, раціонального і ефективного використання ресурсів, в об’єднаних територіальних громадах створюються опорні школи. Хоч часто на шляху до цього доводиться долати не лише багаторічні стереотипи в організації роботи школи, а й спротив частини педагогічного колективу та батьків, процес цей стає невідворотним. Адже міністерство освіти виступило за оптимізацію навчальних закладів, де один учитель викладає кілька предметів, а навчання одного учня коштує до півсотні тисяч гривень на рік.

У Литовезькій ОТГ також з’явилася команда однодумців, які прагнуть опанувати прийоми сучасного менеджменту і перебудували навчальний процес на користь інтересів учня.

“На разі є одна причина, яка не дозволяє створити опорну школу – недостатня кількість учнів, адже у Литовезькій громаді навчається всього 316 дітей. Однак ми переймаємо досвід колег і будемо працювати над створенням так званої “неправильної” форми опорної школи. Уже працюємо над тим, щоб в майбутньому школу в селі Заставне, де навчається 36 учнів, об’єднати із навчальним закладом у Заболотцях, де на сьогодні здобувають освіту 106 школярів.

Зараз завершуємо реконструкцію частини приміщення Заставненської школи під дитячий дошкільний заклад і працюватимемо над тим, щоб продовжити ці роботи. У садочку будуть виховуватися близько 90 дітей з трьох сіл – Біличі, Заболотці та Заставне.

На сьогодні у Литовезькій школі навчається 120 учнів, в селі Мовників – 55. З точки зору покращення ефективності надання освітніх послуг, потрібно об’єднати ці два навчальні заклади, але до цього питання слід підійти виважено, враховуючи також людський фактор”, – зауважила Галина Гресь.

У гуманітарному відділі сільської ради Литовезької ОТГ говорять, що просторе двоповерхове приміщення Заболотцівської школи зможе слугувати храмом науки і для діток з Заставного.

Нагадаємо, що у Павлівській громаді Іваничівського району вже створили опорний заклад загальної середньої освіти «Павлівський ліцей» шляхом приєднання Старосільської та Переславичівської початкових шкіл як філій.

Як повідомлялося раніше, міністр Лілія Гриневич наголосила, що опорні школи – це нова якість української освіти.

“Планувалося, що опорна школа стане ініціативою нових об’єднаних територіальних громад, які будуть зацікавлені в побудові якісної освіти для своїх дітей. Так, власне, і є, адже 134 з 450 опорних шкіл, що наразі функціонують в Україні, створені саме знизу, з ініціативи новоутворених громад. І тенденція порівняно з минулим роком покращується. Якщо в аналогічний період минулого року зі 135 опорних шкіл 20, тобто 15% від загальної кількості, були створені в ОТГ, то цього року вже 30% опорних шкіл функціонують саме в ОТГ. Важливо зазначити, що опорні школи – це не просто місце, куди довозять дітей, це нова якість української освіти”, – розповіла Лілія Гриневич на форумі, присвяченому децентралізації в освітній сфері.

За її словами, впродовж двох років з державного бюджету на закупівлю автобусів для підвезення дітей до опорних шкіл виділено 500 мільйонів гривень, а на обладнання їх природничо-математичними кабінетами – ще 500 мільйонів.

Фото з офіційного сайту Заболотцівської ЗОШ I-III ступенів




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця