<

Святу Трійцю мешканці Іванич відзначили освяченням букетів з квітами і травами: фоторепортаж

19:52 | 4.06.2023 / Іваничі, Таблоїд / , /
Перегляди
2594
/ Коментарі відсутні

4-го червня, на 50-й день після Великодня, православні християни відзначають Трійцю. Традиційно мешканці Іванич відвідали святкові богослужіння в місцевих храмах та освятили запашні букетики з квітами і травами. Більшість іваничівців прийшли до храму Казанської Ікони Божої Матері та Пантелеймонівської церкви ПЦУ.

Саме на 50-й день після Великодня на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме Трійця вважається Днем народження Церкви. Тиждень після свята називається Зелені свята.

Більшість іваничівців цього дня пішли до храму Казанської Ікони Божої Матері та Пантелеймонівської церкви ПЦУ, щоб помолитися і освятити зелені гілки, букети трав і квітів. Як правило, це аїр, любисток, м’ята, полин, чебрець, лепеха та чимало інших польових рослин.

Після урочистої служби, яку в Свято-Казанського храмі провів митрофорний протоієрей отець Андрій, а в Пантелеймонівській церкві – отець Ярослав, відбулося освячення букетів. На вулиці обабіч храмів вишикувалися десятки жителів селища. До слова, чимало жителів селища, як дорослих, так і діток, одягли в храми вишиванки.

Іваничівці розповіли журналістам БУГу, що на святкування Трійці дотримуються багатьох звичаїв і традицій, які успадкували від своїх предків. Зокрема, в цей день свої будинки прикрашають гілками і травами, що символізує процвітання. А освячену зелень не викидають, а зберігають за іконами, як обереги від ворогів.

Старші жителі селища вірять, що Троїцькі освячені трави бережуть будинок від грози і пожежі й не дають завестися нечисті. Також дехто зібрані на Трійцю трави сушить і використовує для лікування хвороб, бо переконаний, що сила лікарських рослин в ці дні посилюється.

Що стосується святкування, то більшість з опитаних мешканців Іванич кажуть, що наразі, під час війни, це не на часі. Тому вони просто зберуться в колі рідних за святковим обідом. Однак, дехто запросить на вечерю друзів, або ж сам піде до них у гості. Адже свято, мовляв, – це хороший привід провести час разом. Молодь планує вечірню прогулянку у центрі селища, зустріч із друзями у місцевих кафе. Також дехто разом зі своїми сім’ями та дітьми вирушать на природу.

Фоторепортаж зі святкових богослужінь в храмі Казанської Ікони Божої Матері та Пантелеймонівській церкві ПЦУ:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер