<

Священик храму на Іваничівщині закликав не класти їжу на могили у поминальну неділю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:12 | 3.05.2016 / Іваничі / , , /
Перегляди
14
/ коментарі 4

Під час святкового богослужіння на другий день Великодніх свят настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці у селі Мовники на Іваничівщині Роман Боярчук дарував прихожанам крашанки та закликав не нести на могили рідних харчі.

На кладовищі потрібно молитися, а нести туди їжу дозволяється лише з метою роздати її жебракам – така позиція Церкви. На могилу продукти класти не треба, а, отже, і посуд там не потрібен.

Чому ж тоді люди несуть харчі на кладовище? Є багато витоків цієї традиції: у деяких населених пунктах біля могили померлого молилися бідні старці. Родичі клали на могилку їжу, щоб віддати її бідняку у подяку за молитву. Сьогодні збіднілі не ходять на кладовища, однак люди звикли нести туди продукти зі святкового столу. Після поминальної неділі на могилах збираються ворони, сороки, бігають собаки. Це оскверняє могили.

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці у Мовниках підсумував: “Не треба класти паску на могилу, мертві її їсти не будуть, ви теж ні, тому ставити тарілки також не варто”.

IMG_9886

Нині у нас є такі села, коли на проводи біля могил ставлять страви і вживають спиртне. Цей звичай прийшов з часів язичництва – язичники влаштовували гуляння, танцювали на місцях поховання.

Кладовище – це святиня, там спочивають тіла християн, а найкращим дарунком для спочилих є молитва.

Краще продуктами, які планували нести на кладовище, нагодувати бідного, з того буде більше користі, – каже священик. Всім без винятку отець Роман подарував по крашанці. Окропивши свяченою водою прихожан, священнослужитель побажав миру та радості у світле свято Воскресіння Господнього.

IMG_9583
IMG_9834
IMG_9806
IMG_9795




коментарів: 4
  1. Я думаю багато хто погодиться з думкою, що було б добре, якби священники на Іваничівщині ще б закликали не носити на кладовища “штучних пластмасових” квітів та вінків. Я розумію, що ще прибутковий бізнес, але кладовища “потопають”, особливо у весняний час, в горах квітів і вінків, які розносяться вітрами, горять, забруднюючи навколишнє середовище. У багатьох місцинах до цього вже прийшли. У нас в районі також треба вживати якісь заходи. Краще принести живу квіточку на могилу. А мудрих порад священнослужителів наші люди все-таки дослухаються.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця