<

Розповіли історію церкви в Іваничах, яка згоріла у 1969 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
03:38 | 22.07.2020 / Іваничі / /
Перегляди
229
/ 1 коментар

Храм в Іваничах побудували на вулиці, яка називається Підцерква, трохи в сторону на північ селища, на рівній місцевості. Побудований у 1872 році на кошти прихожан, з допомогою місцевого парафіяльного священника Олександра Васильовича Гуцевича, за планом Єпархіального архітектора в ім’я Казанської Ікони Божої Матері з благословення преосвященного Агафангела – Архієпископа Волинського і Житомирського.

Про це пише директорка Історичний музею селища Іваничі Лариса Куль у фейсбуці, – передають Хроніки Любарта.

Будівництво продовжувалося два роки. На все будівництво витратили 4845 рублів 80 копійок сріблом. Крім того, прихожани вивозили своїми підводами за 40 верст будівельний матеріал і годували по черзі робітників.

Освячення храму відбулося 1874 року 22 жовтня за благословенням того ж Архиєпископа благословенним священником села Ляхова (нині Село Старосілля) Іоанном Білецьким.

До приходу села Іваничі на той час належали приписні села Древині і Щенютин. При церкві була церковна пасіка і церковно-парафіяльна школа, відкрита у 1891 році. Навчанням займалася Олімпіада Гуцевич, яка закінчила курс навчання в Кременецькому єпархіальному жіночому училищі.

Стара дерев’яна церква на кам’яному фундаменті була окрасою парафії і простояла близько ста років. Парафіяни доглядали за нею, фарбували її масляною фарбою, дах перекривали новою цинковою жестю. Церква перестояла дві світові війни, а 1969 року, за невідомих причин, згоріла.

Нині у фондах музею зберігається єдине фото цього храму.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер