<

Революція Гідності та зміна влади в Іваничах. Як це було

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:17 | 21.11.2018 / Іваничі / /
Перегляди
14
/ коментарі 2

21-го листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. “БУГ ” пропонує згадати, які події відбувалися у Іваничах під час Євромайдану та революції Гідності у 2014-му році.

Іваничі, як і більшість українських містечок, мітингували, вислювлюючи протест проти відмови Януковича від зміни євроінтеграційного напрямку країни. Після розстрілу Майдану, коли Революція гідності набрала обертів, опозиційні політичні партії, їх лідери, взяли керування процесами у свої руки. Опозиціонери готувалися до “свого” Майдану, адже процеси в країні сприяли приходу нової влади.

Найактивнішу позицію в Іваничах під час подій революції виявили представники партії “Свобода” – ця політична сила на той час мала непоганий рейтинг, на підвищення якого працювали Віктор Вілентко та Олександр Бик. Активісти з партійного середовища в Іваничах розгромили штаб Партії регіонів та створили власний Майдан із наметами, вогнищем, майданівською та партійною символікою, де також збирали кошти на підтримку столичного Євромайдану.

Завезені шини під приміщення РДА, виступи у центрі селища з вимогами до керівників району залишити займані посади, походи до прокуратури та під будинок Томашевської з цими ж вимогами  – все це прогнозувало початок кінця старої влади. І якщо на сесії Іваничівської районної ради депутати не спромоглися висловили недовіру голові РДА, Лідія Томашевська сама написала заяву про складання повноважень, не витримавши тиску.

Відео Нововолинського інформаційного порталу

З огляду на революційні події прихід до влади “Свободи” в Іваничах був дещо феєричним і мав свої наслідки. Серед активістів знайшлися люди, що зайняли крісла саме завдяки цим подіям. Їх передбачувано небагато.

26-го лютого 2014-го року депутати Іваничівської райради обрали головою районної ради Віктора Вілентка, який під час революції активно закликав свого попередника Стадника звільнити посаду.

На зміну Томашевській прийшов мало відомий до революції ведучий Народного віче Андрій Бадзюнь.

Вже у серпні 2014-го року Вілентко неочікувано написав заяву про добровільну мобілізацію в армію, оскільки “вважає своїм обов’язком захищати країну від російського агресора”, повідомляли у прес-службі волинського осередку “Свободи”. А під час місцевих виборів 2015-го року, замінивши Вілентка, Бадзюнь очолив районну раду Іванич.

Нагадаємо, що на початку 2018-го року в Україні почали говорити про третій Майдан. Експерти зазначають, що умови в державі схожі на ті, які призвели до вуличних революцій в 2004-му і 2014-му роках.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер