<

Прогулювали чи старанно відвідували: як депутати Іваничівської селищної ради брали участь у сесіях 2022 року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:47 | 11.01.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
886
/ Коментарі відсутні

Місцеві депутати, хоч і не отримують зарплатні за свою роботу, проте у них є певна відповідальність перед виборцями. Давайте розберемось, як ставляться обранці Іваничівської громади до прийнятих на себе повноважень і чи не прогулюють пленарних засідань.

Протягом січня-грудня 2022 року в Іваничах відбулося дев’ять пленарних засідань. Кожному з них передували профільні комісії селищної ради. Проаналізувавши роботу всіх 22 депутатів, інформація про яких розміщена у вільному доступі на сайті селищної ради, журналісти БУГу виявили, що майже кожен другий депутат прогулює сесійні засідання і не бере участі в роботі постійних комісій, до яких належить.

Так, з протоколів сесій видно, що по одному засіданні пропустили: Оксана Денисюк (ПП «Слуга народу») та Анатолій Квітка (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

Також на одну сесію не прийшла й голова громади Лідія Томашевська. Вона тоді була на лікарняному. Нагадаємо, лікарняний і відпустка Томашевської чомусь збіглися зі скандалом щодо повторного і незаконного виділення земельної ділянки атовцю.

На двох сесіях з 9 не були присутні: самовисуванці Петро Крась і Олег Новосад, Катерина Бонюк, Емілія Левчук та Олег Тимощук (члени ПП «За Майбутнє»), а ще Ігор Мороз (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») і Людмила Бойко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

На три засідання сесій не прийшов Ярослав Когут (ПП «За Майбутнє»). А найбільш безвідповідально до роботи депутата поставилася самовисуванка Алла Макарова, яка працює медсестрою в Іваничівській лікарні. У неї 4 прогули.

Зауважимо, що впродовж року сесії не відвідували і депутати Петро Лобаєвський (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») та самовисуванці Сергій Лойко й Роман Чипинюк. Однак причина їхніх неявок більш ніж поважна: вони захищають рідну країну від окупантів і весь цей час були на передовій. А Роман Чипинюк навіть отримав важке поранення і після лікування знову повернувся на війну.

Склали журналісти БУГу і позитивний рейтинг депутатів, які впродовж року не були пасивними. Так, обранців громади, які не пропустили жодного засідання, кілька: самовисуванці Катерина Будь, Анатолій Макаров, Руслан Мартинюк та Оксана Рубан, а також представники ПП «За Майбутнє»: Наталія Мазурок, Алла Наумук, Іван Палій та Володимир Сарабуна.

Зазначимо, що більшість “зразкових” депутатів є працівниками апарату селищної ради, тож відвідувати пленарні засідання їм зручніше.

До слова, сесії в Іваничівсількій селищній раді, зазвичай, проходили тихо і швидко. Майже усі питання приймалися одноголосно, без ніяких обговорень, пропозицій, критики чи заперечень.

Депутатські звернення теж тут рідкість. А якщо, вони й бували, то здебільшого не мали підтримки в інших депутатів і їх відхиляли. Так, наприклад, було із пропозицією Романа Чипинюка про зняття премії з селищної голови за високі досягнення у праці та Руслана Мартинюка про виділення коштів місцевій «Варті порядку», яка возить допомогу бійцям на передову.

Більшість депутатів на сесіях вели себе пасивно. Просто голосували і все. Не задавали жодних питань, пропозицій, уточнень чи якихось заперечень. Активними були лише Руслан Мартинюк, Катерина Бонюк та Роман Чипинюк. Вони не боялись висловлювати й відстоювати свої думки, навіть якщо вони й суперечили поглядам колег чи очільниці громади.

Окрім цього, минулоріч селищна рада прославилась тим, що сесії здебільшого відбувалися у режимі повної секретності. Адже про їх проведення знала обмежена кількість людей, а оголошення про них на офіційному сайті були просто відсутні, або ж поставлені заднім часом. А на одну з сесій журналістку БУГу, за вказівкою голови громади, взагалі не хотіли пускати.

Нагадаємо, місцеві вибори відбулися 25-го жовтня 2020 року. До Іваничівської селищної ради обрали 22 депутати. За час діючої каденції станом на 11-те січня 2023 року відбулося 22 чергових пленарних засідання, 9 з них – минулого року. Випадків, коли сесія не відбулася через відсутність кворума, наразі не було. З часу виборів у складі міської ради відбулися зміни: 31-го жовтня в Іваничівській громаді відбулися проміжні вибори депутата в селищну раду. Дообирали ще одного депутата на багатомандатному окрузі №6, до якого відносяться села Древині, Іванівка та Лугове. Довибори відбулися, адже попереднього депутата Надію Стежко призначили Старостою Мишівського округу. І відповідно вона втратила депутатський мандат. Її замінила лікар загальної практики-сімейної медицини КНП “Володимир-Волинський РЦПМСД” Катерина Будь, яка й перемогла у цих виборах.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа